Dacă aș fi Dragnea m-aș înțelege cu Firea să ne atacăm în continuare

Moise Guran

Dacă n-ar fi zis el cu gurița lui, aia mustăcioasă, “să te ferească Dumnezeu să intri în gura lui Gabi Firea” aș fi zis că Dragnea a evaluat-o greșit pe Fifi. Dar nu, el a înțeles exact cât e de periculoasă și deși ar fi trebuit să o țină cât mai aproape și să îi ofere o perspectivă (un drum clar, căci candidatura la președinție devine inevitabilă de la o popularitate de peste 20%) el, Dragnea, a umilit-o și a disprețuit-o tot timpul. Atât de prost să fie acest lider al PSD? A știut cum să îngenuncheze România dar îl distruge iremediabil o duamna Fifi cu ochelari de hipsterova, geacă de piele și gura mare? Nu pot spune cu certitudine dacă da, sau dacă cei doi joacă o șaradă. Dar vă pot spune cum aș fi făcut eu, dacă aș fi fost în locul și în logica liderului PSD.

S-a dovedit la referendum, dacă mai era nevoie, Liviu Dragnea este printre cele mai puțin populare personaje din România. Doar aceste două substantive, Liviu și Dragnea, produc o energie negativă puternică în mințile majorității românilor și un bun strateg ar încerca să folosească, să convertească această energie. E și tactica lui Iohannis de a câștiga un al doilea mandat din simpla poziționare contra lui Dragnea, dar dacă aș fi strategul PSD ar trebui să contracarez câștigul lui Iohannis prin crearea unei dizidențe interne, direcționate împotriva omului Dragnea, pentru a salva partidul PSD. Timingul în trepte al alegerilor (2019-2020) permite securizarea Președinției, mai întâi ,iar apoi, în funcție de evoluții, păstrarea sau nu a poziției antagonice în vederea Parlementarelor ce au loc la un an după Prezidențiale.

Pentru asta, desigur, Firea trebuie cumva plasastă în afara PSD, chiar dacă uriașul aparat al acestui partid o va ajuta în alegeri. Nu are nevoie de un astfel de ajutor decât în turul II, deci pentru turul I aș merge cu un candidat fără șanse reale. Fie el Tăriceanu, care nu poate trece de 15%, deci greu poate intra în turul II, fie altul, care să targheteze de exemplu latura naționalistă transpartinică a societății (se vorbește tot mai des de Aurel Pop, președintele Academiei) și care să fixeze totuși electoratul PSD la un prag de stabilizare de 15-20%, indiferent câte rele va face Dragnea până atunci.

Așa că cel mai mare bine pe care i-l poate face Dragnea Gabrielei Firea este să o excludă din PSD și să-i creeze astfel un culoar de independent la Președinție. Ea recuperează astfel mare parte din votanții PSD pierduți din cauza lui Dragnea, pentru turul I, dar îi va aduna și pe cei rămași fideli PSD în turul II. Pentru că nici așa Gabriela nu prea poate trece de 3,5 – 4 milioane de voturi, ea mai are nevoie pentru victorie de un absenteism masiv.

Klaus Iohannis este, desigur, contracandidatul ideal, căci el va stârni cel mai mare absenteism în turul II, mai ales dacă va continua să n-aibă ce face în continuare. Spre deosebire de el, Gabriela va fi privită ca un opozant real la Dragnea, divertând astfel o bună parte din energia negativă emanată de acesta. Chiar și celor care îl vor fi urât sincer pe Dragnea, le va fi greu să-l voteze pe Iohannis.

Bine, pentru a avea absenteism mare la prezindențiale mai e nevoie de câteva condiții, dar acestea sunt ca și îndeplinite – Kovesi trebuie păstrată în procuratură (eventual trimisă pe la Sibiu să amendeze liceeni care fumează etnobotanice) ca să nu-i vină alte idei, Dacian Cioloș trebuie să mai oscileze vreo câteva luni între o datorie (inexistentă) față de Iohannis și o unire (naturală) cu useriști. Alte personalități suficient de cunocute la nivel național (adică și la țară, unde lumea votează mai abitir decât la oraș) probabil nu vor intra în cursa electorală, iar pentru nume noi nu mai este timp fizic ca să audă măcar lumea de ele, dar să le mai și cunoască, dar să le mai și voteze.

Rezumând, cea mai bună tactică a lui Dragnea este să se înțeleagă cu Firea să se atace reciproc în continuare, să o victimizeze, să o excludă. Toate astea o ajută. Chiar admițând că furiile Gabrielei împotriva lui Dragnea sunt iremediabile, acesta tot poate găsi punți de negociere cu anturajul acesteia (nu dau detalii acum). Se pot înțelege inclusiv să spargă PSD, cu singura condiție ca grupările (cioburile) să treacă pragul electoral și să lucreze împreună după alegerile din 2020.