Delimitarea lui Cioloș de PNL. Și de Iohannis

Moise Guran

Nu ați simțit-o așa, postarea lui Cioloș? Că doar nu de Orban îl ardea pe el grija. Orban nu există ca om politic (nu că o spun eu, dar e sub Dragnea în sondaje), iar PNL mai există doar pentru că un partid trebuie totuși să dea șah PSD în numele liderului informal (tot mai slab și acela) al Opoziției, Președintele Iohannis. Acum haideți să analizăm postarea lui Dacian Cioloș, sensul ei, dar și reacțiile venite.

Nu este prima dată când Dacian Cioloș semnalizează iminenta cădere a Guvernului Dăncilă și, implicit, plecarea de la butoane a lui Liviu Dragnea. V-am avertizat încă de acum o lună și ceva, de la Scrisoarea Ipocriților din PSD, că dacă domnul Dragnea nu înțelege să salveze partidul dându-se puțin mai la o parte, partidul va înțelege să se salveze singur lăsându-l pe Dragnea fără butoane. Adică scutind Guvernul Dăncilă de o majoritate necesară în Parlament.

Ce are asta cu ieșirea lui Cioloș și delimitarea lui de PNL? Păi are că, dacă e adevărat ce se spune, și dacă în timpul ăsta PNL a adunat voturi de la dizidenții din PSD ca să o doboare pe Viorica (și, implicit pe Dragnea), noua majoritate este una PSD-PNL. Adică USL. Adică fix ce semnalizează Cioloș.

Sigur, în primă fază aceasta va fi o majoritate de doborâre a guvernului, dar imediat după aceea va rezulta cu necesitate și o majoritate pentru numirea unuia nou. Care nu se prea poate face doar din Opoziția actuală și nici unul de uniune națională nu poate fi căci, sunt destul de sigur, useriștii vor refuza așa ceva. Președintelui Iohannis îi va mai rămâne opțiunea de a aduce un premier cvasi-independent, dar mai apropiat de PSD-ALDE (desigur, Corina Crețu e candidatul ideal, deja poziționat) și care să facă fie un guvern minoritar (cvasi-independent am zis? trebuia să zic cvasi-tehnocrat) fie, mai probabil, un guvern USL pur.

În altă ordine de idei, Dacian Cioloș n-a făcut cu postarea respectivă decât să anticipeze puțin. Sau, poate, a făcut un pas la offside, a ridicat un fanion pentru Iohannis, pentru a nu rămâne el însuși în offside. Singura opțiune corectă pentru Opoziție, în cazul căderii guvernului, o reprezintă Anticipatele. Da, în esență, USL și PSD sunt același lucru, în ciuda faptului că mai sunt și oameni buni rătăciți prin PNL.

Chiar dacă postarea respectivă a produs un răspuns ritos din partea liberalilor, nu cred că fostul premier a greșit. Din contră, dacă scenariul meu e cel corect, aș spune că Președintele Iohannis este cel care se duce cu capul înainte într-o capcană. Sau, mai bine zis, persistă în ea. Iohannis este totuși președintele non-combat de la care Dragnea și pesediștii au obținut mai mult decât ar fi obținut de la un președinte al lor. Cât despre alianța sugerată de Dacian Cioloș, cu USR și Demos… Și, dacă alianța lui cu USR e naturală, am zâmbit când am auzit de Demos. Nu că ar fi chiar o surpriză propunerea lui Cioloș dar, amintiți-vă ce am scris aici despre Ro+. De ce să persiste doar Iohannis în greșeli, nu? 🙂 Despre asta însă, într-o postare viitoare.