De la „lovitură de stat” la loviluție – erdoganizarea a început

Moise Guran

Deși convingerea mea fermă este că sesizarea Jandarmeriei privind „lovitura de stat” din 10 august este un bullshit fabricat în laboratoarele de strategie ale PSD, nu cred că trebuie să minimizăm importanța acestui pas. Doar nu credeți că Erdogan chiar a avut probe împotriva miilor de judecători, procurori, jurnaliști, profesori și profesioniști de orice fel pe care fie i-a concediat fie i-a aruncat în pușcărie, după puciul din 2016? Pe un val de emoție bine administrată, generată de o tentativă eșuată (posibil orchestrată tot de el) de lovitură de stat, i-a acuzat de gulenism și gata. Avea puterea înainte de puci, dar după aceea a devenit altceva. Cam asta vrea și Dragnea și, chiar dacă la 10 august nu i-a ieșit chiar cum a vrut (n-au fost morți), omul merge înainte pe scenariul inițial.

Pantazi și Tăpălagă au scris deja despre miza conexării dosarului evenimentelor din 10 august, aflat acum la Parchetul Militar, cu cel pe care îl va deschide DIICOT, după plângerea Jandarmeriei – acoperirea vinovaților. Da, Tudorel Toader și-a numit deja un șef la DIICOT și îi va fi ușor să facă asta, dar mai are de trecut un pas – înlocuirea procurorului general. După cum știți, deja procedura de “evaluare” a lui Augustin Lazăr se apropie de final și în câteva zile vom vedea probabil cam ce am văzut că au făcut cu Codruța Kovesi. Doar că va dura mai puțin, căci CCR a statuat deja (iar Iohannis n-a avut nimic de obiectat) că președintele trebuie să execute ce spune ministrul Justiției.

Dar nu, capturarea procuraturii, realizată deja într-o proporție (nu știu cât de mare) nu-i dă lui Dragnea doar posibilitatea de a-și îngropa propriile dosare, îi mai dă și instrumentul unei represiuni “legale” asupra opozanților politici. O să vedeți, instrumentarea dosarului “loviturii de stat” va da ocazia audierii la DIICOT a oricui, nu numai a celor câțiva exaltați de “next level”, ci și a membrilor din opoziția parlamentară, ba chiar a oricui are altă opinie. Conturile de facebook sunt o bună arhivă pentru asta și, pe modelul turcesc, să nu te miri dacă peste câteva luni vei fi concediat de la școala unde lucrezi sau se vor face presiuni asupra firmei unde îți câștigi pâinea, pentru că ești un element rău al societății, cercetat penal sau mai știu eu cum. Știu, pare neverosimil de sumbru, dar modelele istorice ne arată că așa s-a procedat de prea multe ori inclusiv în istoria ultimilor o sută de ani din țara noastră, nu numai în Turcia. Cum credeți că era în 90 dacă erai antifesenist într-un oraș mic sau la țară? Știu cazuri concrete și în zilele noastre în care se fac presiuni asupra unor angajați ai unor regii locale să intre în PSD. Odată cu apropiata preluare a Justiției chiar nu vor mai avea nicio frână.

Aici nu este vorba numai de Liviu Dragnea. El este doar exponentul unui model autoritarist pe care partidului lui l-a îmbrățișat dintotdeauna. Nu, Firea nu e altfel decât Dragnea, uitați-vă cum conduce Primăria Capitalei, iar atacul Gabrielei Firea asupra lui Dragnea nici măcar nu pune în pericol acest model. Ea a devenit deja o alternativă, dar una controlată de aceeași oligarhie primitivă. Că lucrurile stau așa o dovedește chiar votul de la moțiunea simplă împotriva lui Carmen Dan – deși mai mulți parlamentari pesediști și-au declarat susținerea pentru Firea, ei nu au votat totuși împotriva omului lor de la ministerul de Interne.

Nu am dovezi (și niciunul dintre noi nu le poate avea la acest moment), dar, ca tânăr reporter la procesele Revoluției din 89, sunt convins că atât provocarea jandarmilor cât și represiunea acestora asupra masei de manifestanți din 10 august au fost lucruri coordonate. Evident, nici jandarmii, nici cei din piață nu au știut aceste lucruri, la fel cum la Revoluție nici militarii de pe TAB-uri care trăgeau după fantome de teroriști, nici revoluționarii care mai și mureau omorâți de primii, nu erau conștienți că sunt actori într-un scenariu de putere. Pur și simplu așa se fac chestiunile astea și, până să-ți dai seama, până să găsească procuratura vinovații și să descâlcească ițele unor astfel de operațiuni (militare) deja puterea s-a dus într-o direcție din care greu mai poate fi întoarsă. Acum suntem într-o altă epocă, iar modelele de lovituri de stat sunt diferite. În afară de emoție îți mai trebuie și un dușman extern închipuit, îți mai trebuie și o doctrină împotriva lui (referendumul CPF nu e moft și nici amânarea lui până acum n-a fost o întâmplare). 

Am avertizat permanent încă de anul trecut că Dragnea are nevoie de evenimente violente pentru a-și putea justifica și construi un regim de forță, o dictatură. Am și intrat în conflict cu unii protestatari mai exaltați de prin Piața Victoriei, cărora le-am spus permanent că violența îl ajută pe Dragnea, nu îl încurcă. Pe 11 august am scris acest material, în care avertizam că Dragnea își construiește o “loviluție”, adică o lovitură de stat, pe un scenariu asemănător celui de la Revoluție. Poate n-ați înțeles mulți la ce mă refeream. Poate acum începem să înțelegem. În curând va fi chiar târziu. Prea târziu! DA, 10 august a avut un rol important în ceea ce Codul Penal numește “subminare a puterii de stat”. Doar că nici n-a început atunci și nici nu s-a terminat, iar autorii n-au fost manifestanții, ci chiar Liviu Dragnea.