Dacă Opoziția se unea într-o Alternativă la PSD, nu devenea Firea opoziție

Moise Guran

Cei de la Profit au descoperit faptul că statul a intrat grav în bufferul Trezoreriei. Aceasta este o rezervă nebugetară (constituită acum șapte ani) al cărei rost este să asigure resursele țării pentru situația că România nu se mai poate împrumuta. Bufferul ăsta a fost printre puținele învățăminte trase după o criză în care statul român (Guvernul Tăriceanu) a făcut fix ce face și acum. Da, la fel ca acum zece ani, Guvernul Dăncilă e ca un tată bețiv și gambler, care după ce a mâncat banii rămași de la părinți și a mai rămas și fără slujbă (fără venituri), ne spune tuturor ce bine e că ne-am obișnuit să mâncăm seară de seară la restaurant și să ne facem vacanțele la Monaco.

Da, culmea tupeului este să anunți din trei în trei ore cum dublezi sau triplezi pensiile, iar tu să fii dator vândut. Și lumea te crede, că tocmai le-ai crescut, chiar dacă le-ai crescut cu mai puțin decât inflația plus jumătate din salariul mediu (cum era în vechea formulă legală).

Fiscul anunță sume record colectate, dar vai!, veniturile fiscale ale statului, ca procent din PIB, sunt probabil la un minim istoric (8,6% pe primele șapte luni). În același timp deficitul este cam de două ori mai mare față de investiții, iar cea mai mare parte a investițiilor sunt de fapt achiziții de armament. Nu că nu ne trebuie rachte, dar ele nu-s făcute în România, nu produc adică nici salarii, nici profit, n-au rol de alimentare nici în economie, nici în bugetul de stat. Deci, de unde venituri fiscale dacă investiții ioc? Vă zic mai încolo de autostrăzi, dar ce trebuie să reținem deocamdată este că deși statul aruncă cu bani, banii respectivi nu-s venituri ci credite, mai exact rezerva asta numită Bufferul Trezoreriei, care tot credit este că va trebui pusă la loc din credit și din deficit. Aceasta este situația economică în care guvernul PSD se clatină sub atacul Gabrielei Firea la Liviu Dragnea, Dragnea încearcă să-și dea amnistia înainte să pice Dăncilă, Dăncilă vrea să fugă în lume, iar Iohannis chiar nu are nicio soluție pentru situația în care PSD-ul refuză să-și asume că a făcut țara praf, plusând golănește din ce țara nu mai are.

Firea NU este alternativă la Dragnea!

Fată deșteaptă, cu PR-ul în sânge, Gabriela și-a ales perfect momentul pentru a da atacul. Cei care spun că Dragnea n-ar vrea să plece de la cașcaval, habar-n-au că în acest moment chiar NU mai e cașcaval. Că pleacă sau nu, baronilor n-are ce să le mai dea, în afară de amnistia aia. Supralicitarea pe pensii e un joc de imagine, cu bătaie tot pe amnistie, singurul lucru care îl mai interesează. Așa cum vă spuneam cu altă ocazie, Dragnea nu vrea să plece de la guvernare, ci să fie îndepărtat dramatic, după o luptă crâncenă, din care electoratul PSD să înțeleagă că el săracu ar mai fi dat la pensii, dar nu l-au lăsat Iohannis și opoziția. Ghinion! Chiar dacă lucrurile se vor desfășura de această manieră, nu mai capitalizează Dragnea pe acest scenariu, ci capitalizează Firea. Observați că primărița îmbină deștept retorica anti-Dragnea cu problemele Bucureștiului, pe care cică n-a putut să le rezolve, din cauza lui Dragnea. Desigur, povestea ei este ipocrită, căci Firea sparge fără discernământ banii bucureștenilor, la fel cum Dragnea a spart banii teleormănenilor. Dar, vorba cuiva de pe facebook – la ce bugete de publicitate a băgat în televiziuni, Firea dă jos și de zece ori guvernul.

Cum a ajuns Gabriela Firea să facă opoziție lui Dragnea? Simplu! Când opoziție reală nu există, apare opoziție din interior. De fiecare dată e la fel și la fel s-a întâmplat și acum, chiar dacă Dragnea credea că a căsăpit în PSD pe oricine și-ar fi putut dori de la viață mai mult decât să-i care lui servieta. Dacă nu era Firea, era altul/alta.

De ce nu există opoziție reală?

Doar așa, de chestie, să vă spun că în timp ce Firea rupea audiențele aseară, la Antena3, măscăriciul de Ludovic Orban făcea o audiență de patru ori mai mică la Realitatea, unde se declara viitor prim-ministru. Deși 90% din audiența făcută de Firea a fost constituită din persoane de peste 50 de ani, chiar și pe publicul tânăr (unde Antena3 stă mai prost decât Realitatea) Firea tot trezit un interes dublu față de Orban.

Nu că în PNL nu ar exista oameni serioși, dar dacă stau în spatele lui Orban, nici ai lui Cioloș, nici useriștii nu se pot pune la masă cu ei să discute măcar un program politic, dacă nu unul de guvernare. Pur și simplu lumea vrea altfel de politicieni, iar cu Orban și Blaga PNL-ul nu reușește să convingă pe nimeni că e altfel decât PSD. În timpul ăsta, useriștii și ai lui Cioloș nu reușesc să iasă din logica unei intenții de 10-15% din voturi, ceea ce nu-i face nicicum să se gândească la guvernare. Ei vor să crească până în 2020, se uită mai mult la campania electorală, dar ce vor face dacă îi cheamă Iohannis la guvernare peste două săptămâni sau două luni? Niciuna dintre aceste trei grupări nu înțelege că pentru prăbușirea PSD esențială în acest moment este crearea unei alternative care să dea electoratului o perspectivă de guvernare de după PSD.  

Iar România va avea în curând nevoie de un program inteligent de guvernare, căci criza bugetară este iminentă, iar Guvernul Dăncilă nu îi poate supraviețui, chiar presupunând că ar supraviețui războiului din PSD. Dar nu, nu este Ludovic Orban singurul răspunzător de imaginea de „opoziție slabă”. Opoziția nu realizează faptul că ar fi fost util să aibă un program comun de guvernare încă de la sfârșitul anului trecut, atunci când guvernul Tudose începuse să se clatine. N-au înțeles momentul respectiv. Și nici Iohannis nu l-a înțeles. Cel puțin, nu în interesul României.

Iohannis

Dacă îl înțelegea, Președintele Iohannis nu le transmitea celor din Opoziție să nu facă o propunere serioasă de premier, într-un moment în care Dragnea își picase de două ori guvernele într-un singur an și se afla în apogeul unui proces de îngenunchere a statului român.

Ghici ce, domnule președinte… România mai trebuie și guvernată, iar dumneavoastră faceți parte din Executiv. Constituția vă dă rolul de a alege premierul în cazul în care niciun partid nu câștigă alegerile cu majoritate, iar PSD-ul nu le-a câștigat. Altfel spus, sunteți responsabil de premierul ales, domnul președinte, nu e doar Dragnea responsabil. Iar dumneavoastră ați ales-o pe Dăncilă fără să ziceți pâs.

Trebuie să lucrați cu guvernul, domnule președinte, să faceți planuri de autostrăzi, că nicio autostradă nu se face într-un mandat de patru ani, iar dumneavoastră sunteți singurul oficial cu un mandat de zece ani (cu o confirmare la mijloc). Trebuie să dați o direcție națiunii, să coordonanți reformele pe termen lung, așa cum ați spus că veți face cu Educația și n-ați mai făcut. Sau credeați că am uitat acea promisiune din 2016?

Tot ce ați făcut, domnule președinte, a fost să lăsați ca funcția prezidențială să fie ciopârțită de un grup infracțional organizat, ați lăsat statul român, pe care îl reprezentați, să se prăbușească umilit, imoral, cu o perspectivă economică și socială dezastruoasă.

Indiferent ce zic cei mai radicali susținători ai dumneavoastră, ca lider informal al opoziției, aveți propria dumneavoastră contribuție la percepția unei opoziții slabe, domnule Iohannis. Și aveți o vinovăție implicită, prin puțina implicare, în ascensiunea Gabrielei Firea.

Cum ieșim din fundătura în care ne-a băgat PSD?

Nu există soluții magice. Doar prin muncă putem ieși. Situația bugetară este atât de încurcată încât numai un aflux serios de investiții (publice și private) poate face ca statul român să mai poată plăti salariile și pensiile la nivelul la care le-a dus PSD-ul. Problema este că și dacă am vrea de mâine să ne apucăm de autostrăzi, n-am avea cum. Situația lor e catastrofală! Cu excepția a două-trei șantiere pe care chiar se lucrează, sunt vreo 50-60 de kilometri de autostradă în lucru dar pe care mai mult se stă. Pentru că nu e forță de muncă disponibilă (iar creșterea costurilor cu forța de muncă n-a ajutat), pentru că decontările se fac greu, iar restul proiectelor din Masterplan sunt blocate în licitații pe care pesediștii nici nu au interes să le închidă. Sunt bani europeni în cele mai multe situații, dar Guvernul României nici bani de cofinanțare a proiectelor europene nu mai are. În primele șapte luni ale anului 2018 Compania de Autostrăzi a investit mai puțin de 0,01% din PIB! Adevărata problemă însă, așa cum vă spuneam, este că și dacă mâine vine la guvern un om super competent care să zică hai dom’le să ne apucăm de autostrăzi, tot mai durează un an-doi proiectarea. Acolo suntem după doi ani de guvernare PSD – o situație economică ce compromite următorul cincinal și una politică ce compromite următorul deceniu (căci Gabriela rupe tot în calea ei). Dar altă cale decât asta nu există, iar partidele de opoziție ar face bine să se așeze la masă și să facă un program realist de guvernare, în loc să intre într-o licitație de populisme.

Îl avertizez pe această cale pe senatorul Florin Cîțu de la PNL, pe care îl urmăresc, îl respect și îl consider unul dintre cei mai serioși oameni ai acestui partid, că nu, nu poate fi crescută imediat la 6% cota pentru fondurile private de pensii. Nu că n-aș vrea eu. Sunt un susținător activ al fondurilor private de pensii, dar din situația zugrăvită mai sus rezultă clar că așa ceva nu e posibil și că orice guvernare sănătoasă la cap ar concentra în primă fază deficitele și așa mari pe investiții publice productive care să creeze resurse sustenabile inclusiv pentru fondurile private de pensii. Partidul în care domnul Cîțu a venit relativ recent are o lungă istorie în concursurile de populisme cu PSD-ul, de aceea a și pierdut încrederea unei părți semnificative a electoratului de dreapta. Soluția nu este ca opoziția să mintă mai abitir ca Dragnea, ci să spună adevărul și să prezinte soluții reale. Iar domnul Cîțu, alături de alți oameni de la celelalte două partide, chiar le pot găsi.