Totul despre mitingul care a băgat spaima în PSD

Moise Guran

Da, cel de pe 10 august. E clar că vin mulți, de afară dar și din țară, cu familii, cu copii, cu părinți, hotărâți, supărați, greu de controlat, imposibil de organizat. Mai e ceva foarte clar – nu, nu sunt corporatiștii ăia pașnici pe care s-a obișnuit Dragnea să îi ignore și nu bat atât amar de drum ca să se plimbe prin Piața Victoriei. Ei vin în ajutorul celor care au ieșit în Piața Victoriei tocmai pentru că aceia au fost ignorați. Îi privesc, de un an și jumătate pe facebook, citesc știrile, i-au încurajat de la distanță, acum au înțeles că e nevoie de aportul lor pentru salvarea democrației din România. Pentru că nu e deloc democratic să ignori Constituția, să o înlocuiești treptat prin interpretările unor politruci numiți la CCR, să modifici legile penale împotriva societății și, mai ales, să ignori un an și jumătate zeci și sute de mii de oameni ieșiți în stradă. Dacă faci asta, așteaptă-te să-ți explodeze în față cazanul social.

Ideea mitingului din 10 august a apărut pe la începutul lunii iunie, în comunitatea românilor din Marea Britanie. A fost preluată de PACT (un partid micuț, înființat de foști studenți români din Diaspora, despre care am scris în 2016 aici) și s-a răspândit incredibil de repede, mai ales după ce Sebastian Burduja a pus pe facebook acest video (peste 1,5 milioane de vizualizări).

Ulterior au apărut multiple eventuri pe facebook, lucru firesc dacă te gândești că există numeroase grupuri de români, din Germania, Spania, Italia, etc. La finalul acestui articol găsiți lista  lor completă. Cert este că ideea a prins imediat, iar răspunsul a fost puternic. Mi-am dat seama de asta vorbind direct cu o grămadă de cunoscuți, plecați care pe unde, toți hotărâți să vină pe 10 august la București “ca să dea jos PSD-ul”. Acesta este momentul (la jumătatea lunii iunie) în care apare o anumită Federație a Românilor de Pretutindeni, care notifică la Primăria Capitalei organizarea mitingului. Deși PACT notificase și el “facilitarea mitingului” Firea dă un răspuns (mai întâi negativ, apoi pozitiv) doar federației pretutindenarilor. Pe la jumătatea lui iulie Dragnea însuși intră în acest joc, anunțând în treacăt că organizatorul mitingului din 10 august este un fost pesedist. Informația este parțial corectă (și așa se face o dezinformare ca la carte) – acel Emanuel Cioacă, originar din Teleorman, este într-adevăr un fost pesedist. Atâta doar că el nu este organizatorul mitingului iar federația lui (înregistrată în aprilie dar lansată pe 12 iunie, deci după rostogolirea chemărilor la miting pe facebook) în fapt nici nu există.

Tot pe la jumătatea lunii iulie se mai întâmplă ceva, total neașteptat – apare fenomenul M*ie PSD. Mai întâi mașina din Suedia, apoi inscripții peste tot, de la dealurile Clujului și până pe drumurile stricate, mesajul se propagă și este suficient de simplu și de comprehensiv încât să ajungă acolo unde Dragnea nu își dorește. În prostia lor, autoritățile române fac totul pentru a transforma un simplu mesaj ofensator într-o provocare la adresa Diasporei în general. Și, dacă la început mitingul din 10 august părea mai degrabă o adunare a românilor plecați prin corporații la Londra sau la studii în străinătate, fenomenul M*ie PSD, mai exact atitudinea prostească a autorităților reușește să ducă dorința de participare la miting mult mai în profunzimea comunităților românești din Europa, la cei pe care Alina Mungiu îi numește lumpen-diaspora.

În fapt este vorba de milioanele de români cinstiți plecați într-o Europă în care un loc de muncă te plasează repede într-un low middle class pe care Alina nici nu-l înțelege. Asta este diferența (și este una substanțială) între România și UE – aici munca cinstită nu îți garantează o casă, o mașină și mâncare decentă pe masă, pe când acolo da.

Așadar fenomenul M*ie PSD (dar și jignirile prostești aruncate de diverși pesediști) a catalizat probabil monstruos creșterea numărului celor care vor să vină pe 10 august la București. Este posibil ca nu numai pesediștii să fie speriați ci și serviciile secrete, căci de câteva zile vedem pe toate posturile tv de știri o schemă de comunicare menită să submineze participarea la miting. Mai întâi apare de niciunde un individ despre care nimeni nu știe cine este și care acordă un interviu în care spune că el vine cu pistolul la miting să împuște jandarmi. Ciudat lucru, poliția nu-l întreabă de nimic deși omul mărturisește o intenție de crimă. 

Apoi Federația lu Pește Prăjit face schema pentru care (acum este evident) fusese montată în această mișcare încă de la început – anunță că mitingul nu se mai ține. Doar ProTV-ul (și doar secțiunea web, pentru scurt timp) pare a fi intrat din prostie în această schemă. Digi, Realitatea și, evident A3 și RTV țin știrea ore în șir pe ecrane – organizatorul mitingului nu mai vrea să facă miting! Controverse, chestii! Și insistă, ceea ce mă și face să cred că aceasta este o schemă organizată de manipulare. Cei aflați deja în drum spre casă primesc telefoane de la rude – nu se mai ține dom’le, s-a anulat! Atâta doar că aceștia sunt mai puțin susceptibili de a fi dezinformați de televizor.

Mișcarea românilor din Diaspora către țară a luat amploare și nu mai poate fi oprită. Se organizează în coloane ce vor marca autostrăzile UE și vor ajunge în presa internațională. La finalul articolului găsiți schema exactă de organizare a coloanelor de mașini.

De ce vin? Ei spun că vin să dea jos guvernul. Nici mai mult, nici mai puțin. Cum? Nimeni nu știe. Câți? Greu de estimat! Dar sunt câteva semne clare că Dragnea este speriat rău de tot și este capabil de orice. A trimis-o pe Viorica în concediu și din cinci în cinci minute dublează sau triplează pensiile pe la televizor. Plecarea premierului face ca guvernul să nu poate da ordonanțe iar Dragnea simte că în câteva zile ar putea rămâne fără această periculoasă armă – ordonanța de urgență. Intimidarea de care vorbea Andrei Pleșu săptămâna trecută deja s-a produs.

Nu știm exact ce va fi vineri la București, dar un lucru e cert – s-a creat o punte între diferitele categorii sociale, din România și din afara ei. Numeroși români din țară se vor fi simțit datori față de frații și rudele lor din Diaspora, așa că probabil numărul celor care vor veni din țară la București va fi de trei-patru ori mai mare decât al celor veniți din afara ei. O astfel de punte, între muncitori și intelectuali, s-a mai creat în Polonia anilor 80. După decenii în care s-au revoltat pe rând fie muncitorii, fie intelectualii și au fost înfrânți, unirea claselor sociale a dus, în sfârșit, la căderea comunismului.

Și, dacă unii sunt atât de speriați de întoarcerea românilor acasă, cred că niciun român rămas, decent, sănătos la cap, nu poate rămâne insensibil la această revenire. Aceștia sunt cei pe care i-am pierdut. Să-i primim cum se cuvine, onorându-i,  mulțumindu-le că nu ne-au uitat!

Iată lista completă a evenimentelor, așa cum au fot ele anunțate pe Facebook (via Oreste Teodorescu)

10 august:
Protest în Piața Victoriei:

Ora de începere: 10:00,
Organizat de Rezist Madrid, Initiativa Timisoara, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Asociaţia Civică #activag Piteşti, Insistam pentru Romania Demna, Vocea Diasporei, Declic, Diaspora Europeană, Oradea Civica 2017, Generatia „Feisbuc” & Diaspora Romaneasca și Inițiativa Craiova.
Eveniment Facebook: Diaspora vine Acasă!
https://www.facebook.com/events/2095447564002928/

Ora de începere: 17:00,
Organizat de Diaspora Europeana, Rezistența Constanța, Insistam pentru Romania Demna, Revolutie ANTI Comunism și Romani din America.
Eveniment Facebook: Diaspora in piata
https://www.facebook.com/events/171546700361799/

Ora de începere: 17:00,
Organizat de Rezistenta, Insistăm, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Acțiunea Civică Galați, Corupția ucide și VăVedem din București.
Eveniment Facebook: Susținem Diaspora, în Piața Victoriei!
https://www.facebook.com/events/213707935957739/

Organizarea coloanelor de mașini ce vin la protestul din Piața Victoriei din București

7 august:
Londra:
La ora 06:30, de la M25 South Mimms Hgv Stop, coloana de mașini pleacă din Londra spre România!
Pe 8 august, coloana de mașini se întâlnește la Budapesta cu alte coloane de mașini care vin din Europa!
Organizat de Diaspora Europeană.
Eveniment Facebook: Diaspora din Londra merge acasa !
https://www.facebook.com/events/1008313986014024/

7-9 august:
Torino (Italia):
Pe 7 august la ora 15:00, coloana de mașini va pleca pe traseul: Torino, Area Servizio Settimo Sud situată pe A4 direcția Milano – Padova – Trieste – Budapesta – Vama Nădlac (jud. Arad) – Timișoara (8 august, ora 20:00).

La Budapesta se așteaptă coloanele de mașini care ajung din Marea Britanie, Franța, Germania, Austria și Țările Nordice!

Pe 9 august, dimineața, coloana de mașini va pleca din Timișoara spre București.
Organizat de Diaspora Europeana, Diaspora UNITA AJUTA România, Insistam pentru Romania Demna și Revolutie ANTI Comunism.
Eveniment Facebook: Coloana diasporei Italia-Romania 10 August
https://www.facebook.com/events/276523696445001/

9-10 august:
Vama Borș (jud. Bihor) pe 9 august și Pitești pe 10 august:
Pe 9 august, la ora 07:00, coloana de mașini va pleca pe traseul: Vama Borș (jud. Bihor) – Oradea – Cluj-Napoca – Sibiu.
La Sibiu, această coloană se va uni cu coloana de mașini care pleacă dimineață din Timișoara și trece prin Deva și Alba Iulia.
Protestatarii vor merge la sediul PSD Sibiu pentru un flashmob `Fără penali în funcții publice`.
Seara, coloana va ajunge la Pitești unde va participa la un protest în centrul orașului.
Pe 10 august, la ora 09:00, coloana de mașini va pleca de la kilometrul 110 de pe A1 Pitești și va ajunge în București.
Organizat de Inițiativa Timișoara, Oradea Civica 2017 și Aradul Civic.
Eveniment Facebook: Coloane către București! Diaspora vine acasă!
https://www.facebook.com/events/246626442620837/

9 august:
Timișoara:
Dimineața, coloanele de mașini care au plecat din Europa și au ajuns pe 8 august seara în Timișoara, vor pleca pe traseul: Timișoara – Deva – Alba Iulia – Sibiu.
La Sibiu, coloana se va uni cu coloana care vine pe traseul Vama Borș (jud. Bihor) – Oradea – Cluj-Napoca – Sibiu.
Organizat de Initiativa Timisoara, Declic și Razvan Codreanu.
Eveniment Facebook: Rezistam impreuna cu diaspora
https://www.facebook.com/events/970022003177327/

Baia Mare:
La ora 12:00, coloana de mașini pleacă din fața Platoului București din Baia Mare și ajunge la București.
Organizat de Aurélia Eppinger şi Gabi Rogojan.
Eveniment Facebook: 9 august – Morosenii pleaca la Bucureşti !
https://www.facebook.com/events/1406338502799078/

10 august:
Galați:
La ora 13:00, coloana de mașini pleacă de la Sala Sporturilor din Galați la București.
Organizat de Revoluția Continuă.
Eveniment Facebook: 10 august Caravana Galati-Bucuresti
https://www.facebook.com/events/229694601025448/

Iași – event 1:
La ora 09:00, coloana de mașini pleacă din Piața Unirii din Iași având următorul traseu: Iași – Roman – Bacău – Adjud – Focșani – Râmnicu Sărat – Buzău – Urziceni – București.
Organizat de Reset și Vă Vedem din Iași.
Eveniment Facebook: Caravana 10 august Iași – București
https://www.facebook.com/events/1390345314428913/

Iași – event 2:
La ora 09:00, coloana de mașini pleacă din Piața Unirii din Iași având următorul traseu: Iași – București.
Organizat de Reset şi Iasul nu tace.
Eveniment Facebook: Toți pentru diaspora! Toți pentru România!
https://www.facebook.com/events/1021606811350924/

Constanța:
La ora 12:00, coloana de mașini pleacă din fața Prefecturii din Constanța și ajunge la București.
Organizat de Rezistența Constanța și Constanța Protestează.
Eveniment Facebook: 10 August – Constănțenii merg la București
https://www.facebook.com/events/491313814628313/

Craiova:
La ora 09:30, coloana de mașini pleacă din fața aeroportului Craiova având următorul traseu: Craiova – Balș – Slatina – Pitești – București.
Organizat de Nicolae Silviu Drîmboi
Eveniment Facebook: Craiova Solidara cu Diaspora – 10 August la Bucuresti !
https://www.facebook.com/events/226405151399508/

Pitești:
Dimineața, coloana de mașini pleacă din Piața Vasile Milea și ajunge la București.
Organizat de Asociaţia Civică #activag Piteşti.
Eveniment Facebook: 10 August – Argeşenii merg la București
https://www.facebook.com/events/2184825421752478/

Ploiești – event 1:
La ora 15:00, coloana de mașini pleacă din Hipodrom și ajunge în București.
La ora 16:30, persoanele care nu vin cu mașinile, vor pleca cu trenul din gara de Vest.
Organizat de Ionut Gabriel Maxim.
Eveniment Facebook: PLOIEȘTIUL LA BUCUREȘTI! UNICA SOLUȚIE ÎNCĂ O REVOLUȚIE!
https://www.facebook.com/events/231604470902423/

Ploiești – event 2:
Loc de întâlnire: parcarea din Gara de Vest, ora 16:00,
Plecare cu mașina în coloană sau cu trenul la protestul din Piața Victoriei – București.
Organizat de Pagina Lui Mihai şi Fara penali.
Eveniment Facebook: 10 August Ploiestiul Protesteaza Alaturi de Diaspora.
https://www.facebook.com/events/1607798436186083/

Târgu Jiu:
La ora 06:30, coloana de mașini pleacă din parcarea de la Mall din Târgu Jiu și va merge pe traseul: Târgu Jiu – Rovinari – Turcești – Filiași – Craiova – Balș – Slatina – Pitești – București.
Organizat de S.A.M Impotriva Coruptiei.
Eveniment Facebook: Oltenii merg la Bucuresti
https://www.facebook.com/events/694422217577224/

Protestatari din România și Diaspora vin în Piața Victoriei din București:

9 august:
Arad:
Locul de întâlnire: Piața Podgoria, 08:00,
Plecare cu trenul sau avionul la București!
Organizat de Dumitras Flavius, Marius Ionel Palea și Călin Miclăuș.
Eveniment Facebook: Plecare din Arad la protestul din București!
https://www.facebook.com/events/2086052211684171/

Cluj-Napoca – event 1:
Locul de întâlnire: Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, 09:00,
Plecare la București!
Organizat de Andrea Dani şi Dan Ianisevschi.
Eveniment Facebook: Plecare din Cluj la protestul din București!
https://www.facebook.com/events/299157174153487/

Cluj-Napoca – event 2:
Locul de întâlnire: la Clopot, pe Bulevardul Eroilor, 19:00,
Plecare cu trenul la București!
Organizat de Nicolae Bogdan.
Eveniment Facebook: Plecam Din Cluj La Bucuresti Sustinem Diaspora 10 August
https://www.facebook.com/events/228956551059115/

10 august:
Alba Iulia:
Plecare la București!
Organizat de Albaiulia civică rezista.
Eveniment Facebook: Alba Iulia protestează la Bucuresti!! Ne luam țara înapoi!!
https://www.facebook.com/events/212627886095446/

Brașov:
Plecare la ora 13:00 de la Sala Sporturilor la București.
Persoanele care nu pleacă la București vor protesta începând cu ora 18:00 în fața Prefecturii!
Organizat de Brasovul Civic.
Eveniment Facebook: Romania se aduna – Protest pentru o Romanie curata
https://www.facebook.com/events/222936905084051/

Făgăraș:
Plecare la ora 13:00 la București!
Organizat de Corupția ucide.
Eveniment Facebook: Pe 10 august fagarasenii merg în București! #diasporaacasa
https://www.facebook.com/events/238428136994834/

Roma:
Plecare la București!
Organizat de Chiriac Tiberiu Paul.
Eveniment Facebook: Românii din Italia care pe 10 august merg la Bucureşti!
https://www.facebook.com/events/275611923189084/

Proteste în România:

8 august:
Timișoara:
Piața Operei, 20:00,
Românii care au venit cu coloanele de mașini din Europa participă la acest Flashmob!
Organizat de Initiativa Timisoara.
Eveniment Facebook: Aprindem flacara diasporei
https://www.facebook.com/events/2112325849089541/

Bistrița:
Piața Petru Rareș, 19:00,
Organizat de Fiecare cetățean, propriul politician.
Eveniment Facebook: Bistrița alături de Diaspora
https://www.facebook.com/events/490967764709687/

10 august:
Cluj-Napoca:
Piața Unirii, 19:00,
Organizat de Corupția ucide şi Umbrela Anticorupție Cluj.
Eveniment Facebook: Cluj: Alaturi de Diaspora in 10 August
https://www.facebook.com/events/2411180838921970/

Galați:
Prefectură, 18:00,
Organizat de Acțiunea Civică Galați.
Eveniment Facebook: Galați: alături de diaspora în 10 august!
https://www.facebook.com/events/534781466955530/

Proteste în Diaspora:

5 august:
Londra:
Prime Meridian, 18:00,
A fost aprinsă Torța Flacărei Diasporei!
Organizat de Diaspora Europeana, Revolutie ANTI Comunism și Iesiți In Strada Daca Va Pasa.
Eveniment Facebook: Coloana diasporei UK-Romania 10 August
https://www.facebook.com/events/1935791223387282/

10 august:
Amsterdam – Olanda:
Dam Square, 18:00,
Organizat de Rezist Olanda.
Eveniment Facebook: Diaspora pentru Romania!
https://www.facebook.com/events/195300001341254/

Madrid – Spania:
Ambasada României, 18:00,
Organizat de Rezist Madrid, REZIST, Declic, Rezist Bizkaia/Viscaya, Rezist Zürich, Rezist Milano, Rezist Dublin și Români În Alcala De Henares.
Eveniment Facebook: Solidari cu Romania-10/11 august la Madrid
https://www.facebook.com/events/520517831713686/

Roma – Italia:
Palazzo Montecitorio, 16:00,
Organizat de Chiriac Tiberiu Paul.
Eveniment Facebook: Românii din Italia care pe 10 august protestează la Roma!
https://www.facebook.com/events/2100890359984598/

Zürich – Elveția:
Rathausbrücke, 20:00,
Organizat de Rezist Zürich, Rezist Madrid și Rezist Dublin.
Eveniment Facebook: Zürich – solidari cu protestatarii democratici din București
https://www.facebook.com/events/534442120318138/