Nu te supăra, frate moldovean! Renunțăm noi, oltenii, la autostradă… Ia și tu, că noi avem destule! ;)

Moise Guran

Să leșine Oltenia de plăcere când l-a auzit pe vicepremierul Viorel Ștefan că vrea să ne facă autostradă! S-au supărat frații moldoveni, că, na! ei n-au niciuna, și uite nouă ne-o și făcură pe a doua. Cum care a doua? Păi nu ne-au mai făcut și Autostrada Oltenia în 2012? Zice unul mai hâtru pe facebook (unde vorbim noi oltenii emigrați) auzi nene, cred că autostrada aia de ne-o făcură în 2012 era doar de dus. Acu vor să ne facă o autostradă și în sens invers. Păi, era și cazul!

Într-o notă ceva mai serioasă, aș putea să jur că n-am visat… în 2012, între Craiova și Slatina, PSD-ul ne pusese panouri mari pe care scria Îți facem autostradă. Tot ca asta de acu, autostrada din 2012, trebuia terminată în 4-5 ani, deci cam prin 2016. În 2013, relațiile Olguței cu Dragnea au fost puse la grea încercare de redesenarea autostrăzii, odată în drum expres, și a doua oară prin Alexandria, deci nu prin Pitești. Ceea ce o făcea destul de inutilă pentru singura industrie cu valoarea adăugată din toată Bănia, cea care gravitează în jurul fabricii Ford.

Din 2016, de când autostrada e gata la cheie, eu tot o caut și n-o găsesc. O fi vina mea, nu-mi dau seama, dar de câte ori mă duc la Severin petrec cam jumătate din drum traversând Balșul și Filiașul, două metropole d-ale noastre oltenești, de care ieșenii poate nici n-au auzit și despre care nici n-au cum să-și explice de ce durează 30 de minute să le traversezi pe fiecare. E simplu măi moldovenilor – atât Balșul cât și Filiașul au câte trei treceri de pietoni, peste drumul european, și locuitori nu-s proști să treacă toți odată… ca să nu se îmbulzească, mă-nțelegi? Trec pe rând… iar cozile pe drumul european devin kilometrice.

În 2016, Guvernul Tehnocrat a terminat pregătirile și a lăsat la cheie licitația pentru fezabilitate și execuție a unei centuri comune, în regim de autostradă, Balș-Slatina, asta în timp ce pe marginea drumului European, o seamă de olteni atent montați de pesediști cereau autostradă… Era campanie electorală, deșteaptă și perversă… Îți venea să crezi că PSD-ul o făcuse, tot treabă rost, iar Guvernul Tehnocrat, venit la final de 2015, o pitulase pe undeva. Cum Dumnezeu nu bate însă niciodată cu parul, după plecarea tehnocraților, guvernul PSD a anulat toate demersurile anterioare și a luat-o de la capăt.

Acolo suntem și azi în 2018, la capăt, la autostrada Oltenia nu s-a aplicat încă, niciun târnăcop. Și bine, uite, că nu s-a aplicat, pentru că, acum îmi dau seama, numele era greșit! Ne anunță Viorel Ștefan că nu era bine Autostrada Oltenia! Greșit, foarte greșit! Autostrada Sudului e un nume mult mai potrivit! Clar! Și atunci de ce să mai treacă pe la Slatina-Pitești, care-s mai la nord, când prin Alexandria ar fi muuult mai potrivită o autotradă a Sudului. Logic! Păi nu vă spusei că Teleormanul (locuit de tele-olteni) a fost colonizat de oltenii mai cu televizor?

De aia și fac acest apel la pace și prietenie cu frații molodveni. Oltenia și Moldova sunt cele mai sărace și cele mai ocolite de lucrările de infrastructură din România. Uniți în sărăcie, ar fi și păcat să ne dezbinăm în povestiri. Pentru pacea și armonia dintre noi, pentru unitatea cu care ne colorăm și unii și alții în roșu la fiecare ciclu electoral, uite, frați moldoveni, autostrada asta ultima v-o cedăm vouă. Luați și voi că noi suntem plini de autostrăzi din astea, făcute din gură.