Ministrul de Finanțe se face de râs, dar umilința nu de la Mișa vine…

Moise Guran

După senzaționala performanță a colectării dărilor în primele două luni, ministrul de Finanțe a felicitat conducerea ANAF. După care domnul Teodorovici a mai făcut două lucruri… A propus o amnistie penală pentru cei care fac evaziune fiscală și, în ordinea asta, a demis conducerea ANAF, pe care o felicitase. Imediat după aceea l-a numit șef peste ANAF pe fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a cărui singură calitate dovedită până acum este obediența față de Liviu Dragnea, zic eu. Spre deosebire de mine, domnul Teodorovici nu îi descoperise lui Mișa acum cinci luni nicio calitate. Declarația de mai jos este din octombrie 2017, dată la care Orlando credea că Mișa trebuie demis.

Fiscul nu mai e ce a fost pe vremea lui Ponta și Cioloș, e doar o armată îngenuncheată și umilită încă de la instalarea guvernului Grindeanu, acum mai bine de un an. Primul lucru pe care l-a făcut Dragnea a fost să le moaie legislația de control și să le taie salariile inspectorilor cu 20%. Așa că azi ANAF este doar o umbră. Dulăul de pază din 2014-2015 stă în lanț, înfometat și chinuit, între imperativele de încasări bugetare tot mai mari și interesele de partid tot mai extinse. Ca fost colaborator apropiat al DNA și al SRI, Fiscul stă în cușca lui, să nu-l acuze cumva și pe el cineva că a făcut parte din statul paralel, ăla de încasa banii din care se plăteau pensii și salarii.

Pe de altă parte, când în noul guvern Dăncilă au fost aduși să gestioneze finanțele Viorel Ștefan și Orlando Teodorovici, doi contestatari ai lui Liviu Dragnea, părea că acesta a făcut un pas înapoi după prostiile monumentale comise de Ionuț Mișa, omul său, în fruntea ministerului de Finanțe. Imediat după aceea s-a auzit că Dragnea îl vrea pe Mișa la Fisc, dar știrea nu s-a confirmat. Adică Teodorovici a #rezistat. Până acum.

Luați în calcul fie doar faptul că reașezarea inadmisibilă prin ordonanță de urgență a Codului Fiscal a mai necesitat până acum încă trei modificări și mai vin două până în vară. După asemenea bulversare nu poți pretinde chiar nimănui să colecteze bine, dar să-l aduci pe Ionuț Mișa acolo arată nu numai dispreț pentru contribuabili, arată și revenirea lui Dragnea într-un teritoriu pe care părea să-l fi lăsat în responsabilitatea altora. Acest dulău numit ANAF va fi dezlegat din lanț și va fi trimis după dușmanii politici. Sentimentul meu este că în perioada următoare, sub pretextul unor mai bune colectări la buget, ca să poată plăti statul salariile pe care le-a majorat fără să aibă resursa, vom asista la campanii direcționate și agresive. Fiscul va deveni poliția personală a lui Liviu Dragnea, cel puțin până reușește să pună mâna și pe Justiție.

Opinia mea este că în ciuda unor astfel de fenomene, colectarea nu se va îmbunătăți, sau nu semnificativ. Asta, pe de o parte pentru că reașezarea fiscalității în țara noastră este acum foarte greșită, iar pe de altă parte pentru că nu vom putea avea o reducere mai serioasă a evaziunii fiscale până când casele de marcat nu vor fi legate on-line de serverele ANAF.

Cât despre propunerea lui Orlando Teodorovici de a-i ierta de pușcărie pe cei care plătesc banii ascunși de stat, încă nu sunt sigur dacă a făcut-o în disperare de cauză, sau doar pentru a-i transmite un semnal de prietenie lui Liviu Dragnea. Înclin să cred că această ultimă variantă este cea corectă, căci Liviu Dragnea a recepționat mesajul (poate că îl și aștepta) și i l-a trimis imediat pe Mișa pentru postul de conducere al ANAF.

Orlando, dacă citești asta, întoarce-te sus la poză și recitește doar partea subliniată. O spuneai despre Mișa, dar, ce zici, n-a devenit între timp valabilă și pentru tine? 😉