Apel către Opoziție

Deși nu e o noutate în sine, confirmarea prizonieratului în care România a intrat acum un an și în care este ținută de un grup infracțional organizat, obligă întreaga societate, dar mai ales pe dumneavoastră, politicienii, la poziții și acțiuni responsabile. Societatea are nevoie de soluții, criza democrației din România s-a acutizat și, nu faceți greșeală să refuzați evidența, absența unei alternative coerente la oferta politică otrăvită a acestui Grup Infracțional este parte din această criză. E timpul să schimbați această situație.

Este datoria nu numai a voastră, USR, Cioloș, PNL, dar a oricărui om decent din această țară, să lase, cel puțin pentru moment, orice orgolii, diferențe marginale de opinie sau calcule politice meschine, pentru a face un zid împotriva mutilării ireversibile a democrației românești. Faptul că atât Parlamentul, dar și Guvernul României au devenit jucării ale unui infractor condamnat este suficient de grav pentru a justifica o unitate puternică în apărarea Constituției. Deja aceasta a fost în fel și chip violată, interpretată împotriva spiritului ei (căci interdicția unor infractori în demnități publice rezultă implicit din articolele ce prevăd suspendarea din astfel de demnități fie doar și în situația urmăririi penale) și va fi golită de conținut prin legi organice (legile Justiției, încă neintrate în vigoare) ce vor anula principiul separației puterilor în stat.

Demiterea Guvernului, din nou, după ce un al doilea guvern al PSD a refuzat să se implice în promovarea unor ordonanțe de modificare a legilor penale și de organizare a Justiției, reprezintă doar începutul unei forme extrem de acute a unei crize a democrației. Nu avem o criză politică acum, căci puterea este bine conturată și, s-a văzut, fără fisuri serioase în GIO, dar avem agravarea aceleiași crize de democrație, în care ne zbatem de exact un an.

Ultima frână, prevăzută chiar de Constituție pentru apărarea ei, este președintele. Dar președintele nu va putea face mare lucru în situația în care mesajul dat de societate în aceste momente este unul slab, de dezinteres față de situație, sau de imaturitate din partea celorlalte forțe politice. Războiul care ne așteaptă este unul mai puțin juridic. Ceea ce contează acum cel mai mult este mesajul dat de societate președintelui, iar acesta are datoria să urmeze mesajul societății.

Așa că, stimați politicieni din Opoziție, e timpul să vă dați mâna, să uitați vechile dispute și să susțineți acțiunile Președintelui Iohannis. Să sperăm că acesta va avea înțelepciunea de a găsi cele mai bune soluții pentru România, că va avea curajul de a tranșa între bine și rău, că va fi demn de încrederea pe care românii i-au acordat-o.

Moise Guran