Decât să stăm în picioare și să vorbim de autostrăzi… mai bine să stăm jos!

Moise Guran

Domnul încă premier Mihai Tudoze a făcut o declarație de un neverosimil realism … a zis că atâta timp cât el stă în picioare, va acorda tot sprijinul pentru proiectele mari de infrastructură. Cum, prin proiectele mari de infrastructură pare că s-a referit la un fel de autostrăzi, mi se pare că premierul are în sfârșit dreptate… Dacă nu o iei pe ulei poți să stai în picioare, dacă o iei pe ulei, e mai bine să stai jos. Dacă vorbești în România de autostrăzi, trebuie că ai luat-o puțin înainte și… puțin pe ulei. Dacă ai luat-o pe ulei și ți-e mai greu să stai în picioare, rezultă că nu poți vorbi de autostrăzi. Decât dacă stai jos.

Înainte să mă judecați prea aspru în legătură cu această răutăcioasă interpretare a declarației premierului Tudose, v-aș reaminti faptul că ultima dată când acesta a mai acordat sprijin verbal pentru autostrăzi, a fost în luna octombrie, înaintea celebrului CEX al PSD în care au fost remaiați câțiva oameni ai lui Liviu Dragnea din guvern… Da, Cex-ul ăla cu Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, dar a mai fost unul remaiat, dacă nu vi-l mai amintiți (că n-aveați de ce să-i rețineți numele… chiar și eu l-am căutat pe google)… domnul Răzvan Cuc, ministru al Transporturilor.

Acum, domnul Tudose, ce întâmplare, iar CEX, iar stăm în picioare și zicem de autostrăzi. Ca să înțeleagă lumea ce vrea să facă el și ce fac alții care îl amenință, mă-nțelegi?

Atâta doar că statistica oficială e nemiloasă… Pe 11 octombrie anul trecut, când Tudose l-a dat afară pe acel domn Cuc, avea și de ce… Nu că era omul lui Dragnea (chiar era), dar România consemnase patru luni record cu cele mai mici volume de lucrări de infrastructură din istorie. Mai proaste chiar, deși fuseseră luni de vară, decât lunile anterioare din 2017, și acelea la vremea lor fiind un record cu cele mai mici volume de lucrări pentru infrastructură din istorie. Mergând din record în record, după ce l-a dat afară pe Cuc (că era omul lu’ Dragnea de la Transporturi) și la pus pe … stați să caut pe google… așa, Felix Stroe (actualul ministru, care e omul lui și deja s-a poziționat împotriva lui Dragnea)… ce credeți că s-a întâmplat? Păi, zice statistica oficială, în noiembrie 2017, lucrările inginerești au continuat să scadă, ați ghicit!, stabilind un nou record istoric. Negativ!

În fapt, pe anul 2017, volumul lucrărilor de construcții de infrastructură a scăzut cu peste 23%, un dezastru… De aia vă spun, indiferent că ați înțeles-o ca pe-o glumă… În România nu poți vorbi serios de infrastructură decât dacă ești puțin… luat. Stați jos domnu Tudose! Să nu cădeți cumva și să rămânem fără autostrăzile alea multe de le tot construiți doar pe la crizele politice!