Ce ai face dacă ai fi acum în locul lui Dragnea?

Moise Guran

Văd că toată lumea îi proorocește lui Dragnea sfârșitul, după atacul la baionetă pe care l-a executat locotenentul Terente. Haideți să încercăm să ne punem în locul lui Dragnea și să analizăm împreună posibile evoluții ale situației. Din poză lipsește (din păcate, și nu cred că pot prea mulți explica acum asta) adevăratul motiv pentru care Tudose s-a întors brusc împotriva lui Dragnea, refuzând să implice guvernul în Afacerea Belina și readucând astfel întregul PSD la situația în care s-a mai aflat acum câteva luni, atunci când Grindeanu a refuzat în mod similar să-l salveze pe Dragnea printr-o nouă ordonanță de urgență.

 

Este absurd să crezi că Liviu Dragnea este atât de prost încât își imagina că poate schimba din nou guvernul, după numai trei luni de la criza cu Grindeanu. O astfel de instabilitate politică este inacceptabilă chiar și pentru România și ar fi cerut cu necesitate intervenția Președintelui Iohannis. Dacă în nouă luni eșuează două guverne, atunci președintele poate căuta o altă soluție de guvernare sau poate deschide, bineînțeles, calea spre alegerile anticipate.

Ceea ce încerc să spun este că probabil tot mezamplasu cu sondajul care arăta căderea de popularitate (popularitate? pe bune? nu mai au simțul realității!) a Guvernului Tudose era mai degrabă un bluf de negociere, o metodă prin care Dragnea ar fi încercat să forțeze partidul să îl aducă pe Tudose la ordine, arătându-i cât este de slab și de vulnerabil. Un șantaj mizer, căci nici măcar ei, cei mai înfocați dintre pesediști, nu cred în poveștile lui Marius Pieleanu, numite prețios sondaje.

Așadar, excludem din capul locului posibilitatea ca Dragnea să mai schimbe încă un guvern. O astfel de acțiune se poate termina în doar două feluri – fie formarea unei alte majorități, că e clar că asta nu e viabilă dacă-i tot pică guvernele, fie forțarea președintelui Iohannis să nominalizeze un al treilea premier PSD, sub amenințarera suspendării, în cazul unui refuz.

Încă de la debutul afacerii Belina, v-am avertizat că Liviu Dragnea ar fi trebuit să renunțe la Sevil Shhaideh și la Rovana Plumb, pentru a nu mai comite aceleași greșeli pe care le-a făcut în trecut. Tot eu vă spuneam atunci că Dragnea nu poate face acest lucru fără riscul de a fi sfârtecat chiar de pretorienii din jurul lui, mai toți penali, fascistoizi, oameni hotărâți să suspende, să tragă cu mitraliere, să aresteze procurori… ce să mai, că la deal, la vale, oameni-lupi cu toți ceilalți, dar atât de fideli stăpânului lor mustăcios.

Numai că și fidelitatea asta are o limită… iar fidelitatea gărzii pretoriene (mai cunoscută și sub numele de CEX) a fost zdravăn zdruncinată chiar la nominalizarea lui Mihai Tudose ca prim-ministru. N-au înțeles atunci mișcarea lui Dragnea… l-au întrebat de ce se încurcă cu un astfel de securist… și Dragnea, e clar acum, și-a asumat exact riscul evenimentelor de azi – trădarea lui Tudose. Ideea e că după acea mișcare, căsăpirea Rovanei și a lui Sevil s-ar fi dovedit în sine un demers periculos pentru Liviu Dragnea, căci lupii din jurul lui deja mârâiau. Așa că Dragnea a decis să le apere pe cele două.

Calea de apărare aleasă ar fi fost o sesizare de conflict între puteri, la Curtea Constituțională. Dacă guvernul ar fi făcut o astfel de sesizare pornind de la cazul Belina, îi revenea apoi lui Valer Dorneanu jobul de a stabili că procurorii nu pot investiga niciun fel de hotărâre de Guvern, ceea ce ar fi conferit miniștrilor, după decizia în cazul OUG 13, o imunitate totală, pentru orice acte, imunitate pe care Constituția nu o prevede.

În loc de asta, la două săptămâni de la aceste decizii politice, ne trezim că Tudorel Toader nu a întocmit sesizarea către CCR (așa zice Tudose, cel puțin), că premierul Tudose vrea să-i dea afară din Guvern pe miniștrii cu probleme penale, că nici Tăriceanu nu e sigur că va sesiza Curtea Constituțională, iar Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale și killer-ul fără scrupule care a executat până acum gângăvit toate comenzile lui Dragnea, se antepronunță într-un interviu pe toate cazurile de abuz în serviciu, excluzându-se astfel implicit de la toate deciziile viitoare ale Curții în astfel de cazuri.

Un șir lung de șobolani pare să părăsească corabia atotputernicului lider. Vă pute Dragnea, dragi șoricei, sau ce?

Deci, cum procedezi când cei din jurul tău îți spun că ai început să miroși a hoit politic?

Primul lucru de care are nevoie Liviu Dragnea acum este timpul. Dacă nu trage de timp, riscă un deces politic subit, după atâtea cuțite primite în cocoașă. Așadar, cel mai probabil, el va încerca o calmare a situației, permițându-i premierului Tudose să își facă remanierile de care a vorbit la televizor, implicit să își manifeste forța în partid, hăulind forțos la lună (cum a făcut deja aseară la televizor) ca să înțeleagă haita că e un nou alfa pe acolo. Evitarea luptei într-un moment de slăbiciune este esențială pentru un lider bun.

Problemele pentru noi ceilalți vor începe însă imediat după aceea… Dacă fostul lider va face un pas în spate, dar fără a pierde șefia PSD, haita va organiza practic o licitație, între cel nou și cel vechi. Care dă mai mult? Care e mai sângeros? Să nu uităm totuși că interesul de căsăpire a Justiției nu este numai al lui Liviu Dragnea, ci al tuturor penalilor din jurul său. Asta înseamnă că haita așteaptă de la Tudose să continue demersurile cu Legile Justiției, planul fiind deja făcut și în desfășurare.

Ce, credeați că a trecut ? Nu vă grăbiți! Cu sau fără Dragnea, PSD-ul tot aia este.

Pe de altă parte, nu trebuie exclusă nici situația în care Dragnea a vrut doar să îl folosească pe Tudose pentru a sacrifica doi pretorieni importanți, pe Sevil și pe Rovana, pentru a estompa ecourile dosarului Belina, fără să piardă fidelitatea restului gărzii pretoriene. Este improbabilă o înțelegere între cei doi, dar n-aș exclude-o de tot.

Oricum ar fi fost, vă spun în primul rând ceea ce v-am spus și atunci când Grindeanu începuse și el să clipească des: noi ceilalți nu avem ce să căutăm în această negociere de cuțitași. N-ai ce alege între Tudose și Dragnea. E partidul lor, guvernul lor, până la urmă e treaba lor. Indiferent care vor fi evenimentele următoarelor zile, amintiți-vă două lucruri: Premierul Tudose își va face clare intențiile doar dacă renunță la așa numitele Legi ale Justiției, dar și la sesizarea CCR în cazul Belina. În interviurile date aseară pe la mai multe televiziuni, le-a cam scăldat pe astea. Dacă nu face asta, atunci societatea nu are cine știe ce câștig din schimbarea lupului alfa din haita PSD. Dacă Tudose va încerca să câștige partidul făcând fix ce a făcut și Dragnea, atunci PSD va fi chiar mai periculos.

Al doilea lucru de ținut minte este că, de-acum e clar pentru toată lumea, criza bugetară este inevitabilă. Ea a atras deja o mini criză de finanțare care se poate rostogoli în economie sub forma unei crize economice. Momentul este periculos, pentru noi toți, nu numai pentru bugetari, mai ales că în astfel de situații actorii politici din România iau cele mai proaste decizii imaginabile. Vă propun așadar să urmărim fără prea multă implicare show-ul politic oferit de cafteala la vârf din PSD, dar să-l urmărim atenți, vigilenți, pentru că țara chiar nu este în situația de a se relaxa la specatcol. E doar o pauză.