Se apropie iar noaptea locotenenților. Cine clipește, nu supraviețuiește!

Moise Guran

Nu că ar fi o mare surpriză, dar nu-l văd deloc pe domnul prim ministru Mihai Tudose, în aceste zile, în care guvernul său primește lovitură după lovitură. Sevil Shhaideh, mama banilor, Rovana Plumb, o foarte teoretică mamă a fondurilor europene, apoi mai e o problemă și cu Tudorel Toader, un ministru asupra căruia pesediștii fac presiuni pe față (dar și căruia Comisia de la Veneția prin jurnalistul Liviu Avram i-a dovedit în mod concret și foarte clar minciuna cu pragul pentru abuzul în serviciu)…. Despre ministrul Educației, sau despre cei ai Sănătății și Transporturilor, pe care Tudose însuși îi boscorodește de față cu presa aproape la fiecare ședință de guvern, ce să mai vorbim. Și totuși, acesta este un moment în care Tudose n-ar trebui în niciun caz să se ascundă.

În aceste zile de restriște pentru pesediști, cu DNA-ul la ușă și o presiune uriașă venită dinspre Administrația Publică Locală, știm toți acum, rămasă rapid fără bani după ce și-a mărit cât a putut de mult salariile, domnul Tudose are o ocazie ce nu apare în fiecare zi… ocazia unei reforme. Poate ați zâmbit auzind asta, e drept și pe mine m-a trecut un zâmbet la acest gând… dar da, în general în viață, cam așa apar ocaziile – în situații de criză, de unde te aștepți mai puțin și eventual, pentru cine nu ți-ar veni să crezi. Să vă explic puțin lucrurile… dintr-o altă perspectivă. Cea a lui Liviu Dragnea.

Poate l-ați văzut la televizor, vorbind calm și fără tresăriri despre afacerea Belina ca despre o baltă, despre DNA ca despre o problemă sistemică a Justiției… Nu Kovesi, DNA-ul e problema a spus domnul Dragnea… în fapt, domnul Dragnea repetă aproape pas cu pas toate greșelile pe care le-a făcut în februarie, după Ordonanța 13. Deși acum e conștient că a greșit, iar pentru el ar fi fost mult mai avantajos să le predea pe Sevil Shhaideh și pe Rovana Plumb ca să nu-și pună iar în cap opinia publică, Liviu Dragnea nu are de ales.

Pentru el, strategia în pași mici, în care rupea bucățică după bucățică sistemul de Justiție, ar fi fost de preferat. Acum însă, nu-și permite să dea semne de slăbiciune. Dacă ar face asta, imediat haita l-ar sfârteca și și-ar căuta un alt lider. Și, nu pentru că-l ajută fața, dar pentru că-l ajută și poziția și prerogativele constituționale, acela nu poate fi decât premierul Tudose.

Ei, și acum întoarcem din nou perspectiva, la cea a premierului Tudose. El n-are cum să nu simtă slăbiciunea liderului. Și Grindeanu a simțit-o atunci, în februarie, dar nici n-a știut cum, nici n-a avut tupeul necesar să-l atace pe Dragnea la momentul oportun. După depășirea acelui moment de slăbiciune, cu mii de oameni în stradă, aproape firesc, Dragnea l-a executat fără menajamente. Grindeanu ezitase (a dat Ordonanța 14 și l-a zburat pe Iordache), era doar o chestiune de timp până avea să-l confrunte.

Mihai Tudose are acum două variante. Ori execută fără să clipească ceea ce i se comandă, ori va fi, la rândul său, căsăpit. Dar acum este din nou momentul în care Lupul Alfa e în dificultate. Dacă se modifică o singură cută pe fruntea klingoniană a locotenentului său, soarta acestuia va fi pecetluită. Cine ezită, pierde. Tudose nu mi-a făcut impresia că ar fi mai inteligent decât Sorin Grindeanu, dar, categoric, are acel tip de instinct golănesc al marilor lideri politici de la noi – de la Terente regele bălților, la Traian lupul mărilor și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, la Liviu baron de Belina.