Să mărim prin lege salariile la privat? Vă dați seama cum va arăta următoarea campanie electorală?

Moise Guran

Ministrul de Finanțe vrea să oblige patronii de firme, printr-o lege, să majoreze salariul brut al angajatului, de la 1 ianuarie, astfel încât salariile să nu scadă, la momentul transferului contribuțiilor de la angajator la angajat. Nu e prima dată când societatea noastră se confruntă cu o astfel de problemă, dar, juridic, ea creează și un precedent periculos, și o problemă greu de rezolvat.

Dacă n-ai fost în viața ta patron, atunci este justificat să consideri că decent ar fi ca toți patronii să majoreze salariile brute ale angajaților, pentru că ei au reduceri de costuri pe partea de contribuții. Sunt însă sigur că nu se va întâmpla așa, dar o să vă explic la final de ce.

Până atunci, haideți să punem problema strict juridic… Guvernul dă o ordonanță de urgență (deși mai legal ar fi să dea Parlamentul o lege, căci suntem în domeniul drepturilor fundamentale) prin care intervine printr-o dispoziție obligatorie, de ordine publică, într-un contract privat – obligă patronul să majoreze salariul brut, astfel încât netul să rămână la același nivel.

Această materie este guvernată de câteva principii fundamentale… Constituția, care reglementează dreptul la muncă, plus o decizie a Curții Constituționale, care după isprava lui Băsescu din 2010, a decis că salariul nu poate fi redus decât pe o perioadă determinată de timp… Tot Constituția guvernează și sistemul de impozite și contribuții, dar tot ea spune despre economia României că este una de piață, bazată pe liberă inițiativă și concurență.

Desigur, avocații vor putea duce aceste speculații și dezvoltări juridice mult mai departe decât mine și, sincer să vă spun, nici de asta nu mi-e teamă, cât mi-e teamă de acest precedent – dacă stabilim că statul poate majora salariile angajaților de la firmele private, prin lege sau prin ordonanță de urgență, oare cât va dura până când un partid va câștiga alegerile promițând creșteri de salarii nu numai bugetarilor, ci și privaților, că uite, legea ne permite și acest instrument a mai fost folosit?

Niciun patron sănătos la cap din țara asta nu va scădea salariul net al unui angajat valoros, la preconizatul transfer de contribuții din sarcina firmei în sarcina acestuia. Și sunt sigur că așa ar fi stat lucrurile cu toți angajații, dacă statul n-ar fi mărit monstruos cheltuiala cu salariile a firmelor din România, prin împingerea salariului minim la niveluri la care mulți n-au mai putut să facă diferența între angajații calificați și cei mai puțin calificați, între cei mai valoroși și cei care sunt pe lista de disponibilizare.

Vedeți? Un patron judecă altfel decât domnul Mișa. El ar putea alege să profite de această reașezare a contribuțiilor pentru a lăsa să scadă salariul net al celui care a crescut tot pe bază de ordonanță de la guvern (prin majorarea salariului minim legal), pentru a crește salariul unui angajat mai serios, mai muncitor sau mai calificat, căruia n-a putut să-i crească salariul (mediu) pentru că a fost forțat de stat să crească salariile minime până au ajuns toți la acest nivel. Dumneavoastră ce-ați face domnu Mișa dacă, în locul sistemului bugetar, singurul pe care îl cunoașteți, ați fi în locul unui astfel de patron, în economia reală, acolo unde oamenii calificați sunt greu de găsit și greu de păstrat (și în firmă, și în țară)?