Piramidele corupției… partidele SUNT grupări infracționale

Moise Guran

Cine a trăit anii 90 știe despre ce vorbesc. Instituțiile publice au fost rând pe rând transformate în sisteme piramidale de colectare a șpăgilor. Și așa au rămas până azi, doar unele metode sunt diferite, jos, la bază. De la Vamă, Garda Financiară și până în Inspectoratele Școlare și cele Sanitare, șpaga de jos era transmisă sistematic pe lanț către un nivel superior ce se închidea în final în partidul de la guvernare. Invers, decizia politică era/este cea care aranja oamenii în piramidă, pentru a asigura sistemul de colectare. Rotirea partidelor la guvernare nu făcea decât să transfere piramida, uneori cu tot cu oameni, alteori prin înlocuirea celor aflați în punctele cheie. Și totuși, niciodată, nicio instanță, nimeni nu a reușit să pună problema condamnării penale a unui partid politic, eventual a desființării sale, având în vedere principiile ilicite (în ciuda celor scrise în statut, evident) de grup infracțional organizat, după care acestea au funcționat. Și încă mai funcționează.

Evident că e dificil să colectezi informații și probe, chiar dacă sunt realități pe care le știu și copiii. Dai șpagă nu numai ca să primești o funcție publică, ci, odată ajuns pe ea, ca să cotizezi la rândul tău permanent. Un feudalism rudimentar, fanariot, de ocupație, transpus în realitățile capitaliste, eventual prin susținerea unor firme în detrimentul altora, cum e cazul celor de servicii medicale la domiciliu, în cazul în care DNA abia începe urmărirea împotriva unor persoane. Adevărata întrebare de acum este dacă procurorii vor putea sau nu să ofere poza de ansamblu, piramida, modul în care banii sunt colectați către organizația infracțională ce a pus la cale colectarea prin numirea unor oameni la Casa Asigurărilor de Sănătate, tocmai pentru a fura banii noștri, ai tuturor.

Dar dacă șefii de la partid nu știau concret cum fac firmele respective profitul din care cotizează (prin servicii fictive către pacienți fictivi sau reali), se mai pune că ei sunt parte din complot sau nu?

Cum să dovedești că Liviu Dragnea i-a transmis lui Marian Burcea un mandat, fie el și neexplicit, de colectare a șpăgilor? Procurorii DNA au scris în referatul de arestare că numirea lui Burcea avea la bază relaţiile bune cu şeful partidului majoritar”, iar apoi Dragnea a venit și a spus că nu s-a implicat în numirea lui Burcea. Ceea ce poate fi parțial adevărat, dar nu exclude organizația infracțională, eventual constituită la nivelul PSD. Se dau mandate explicite pentru astfel de “producții” sau ele sunt deja subînțelese? Îl condiționează Dragnea sau unul dintre locotenenții săi pe un Burcea din ăsta ce să facă și cât să facă? E concurs pe post, se fac licitații să vadă care aduce mai multă șpagă? Care este punctul de la care întreaga organizație, de partid sau de ce dracu o fi ea, poate fi adusă în fața Justiției?

Uitați-vă la poza asta făcută de Observatorul Român de Sănătate și citiți sinteza Hotnews – patru șefi ai CNAS cercetați de DNA…

… dar încercați să extrapolați și la alte sisteme decât cele medicale, să vedem, este vreun domeniu public în care partidele care au fost la guvernare nu și-au construit (sau preluat) astfel de piramide?

Cazurile Duță și Hexifarma, dar și Blaga, Udrea, ca să le menționez doar pe cele mai recente… Acestea sunt decapitări punctuale pe care, din când în când, DNA-ul le reușește mai către vârful piramidei de produs bani din furat de la Sănătate, Educație, etc. Dar piramida rămâne, în locul capului căzut crește altul, sistemul e conceput să fie așa, iar partidele politice nici usturoi n-au mâncat, nici nu înțeleg de ce obosește democrația și nu se mai duce lumea la vot. Apoi ne mirăm că populația însăși poate fi atât de coruptibilă încât să voteze doi interlopi în fruntea camerelor parlamentare și să le încredințeze guvernarea.

Tot mai des, am sentimentul că trebuie să reconstruim această țară, că nimic din ceea ce există nu prea mai poate fi păstrat, fără riscul de transforma din nou totul în infernala piramidă politică ce funcționează doar pentru a căpușa taxele, impozitele și munca noastră. Nu știu cât de greu este să aduci un partid politic în fața Justiției, probabil e greu, nu mi-e clar nici cât de departe va merge DNA-ul în acest nou caz de corupție masivă în Sănătate dar, pe de altă parte, dacă nu de la procurori și judecători, atunci de la cine să așteptăm asta? De la Dragnea și Tăriceanu? De la societatea civilă? De la americani, de la UE? De la viitoarele alegeri? Vă dați seama că suntem în aceeași paradigmă istorică de cel puțin 300 de ani? Cum o schimbăm?