Aplicația Biziday. De ce este important să selectați județul în care locuiți…

Moise Guran

Cumva, din dorința de a nu fi foarte intruzivi în viața utilizatorilor aplicației, nu am comunicat foarte bine importanța și modul în care funcționează selectarea zonei, iar o parte dintre utilizatori au înțeles că dacă lasă Zona Geografică neselectată vor primi mai multe știri. De fapt, este exact pe dos, cei care nu selectează o zonă sau un județ primesc mai puține știri, e adevărat pe cele mai importante (acesta fiind scopul aplicației Biziday), dar nici cele de interes local nu sunt de neglijat. Din cei peste 270 de mii de utilizatori care au descărcat aplicația până acum, 67 de mii nu au o zonă geografică selectată. Este opțiunea lor și noi respectăm asta, dar în rândurile următoare voi explica modul în care funcționează selectarea știrilor locale, pentru a fi sigur că au făcut această opțiune în cunoștiință de cauză.

  1. Vizibilitatea unei știri doar pe un județ sau pe altul NU se face automat. Decizia aparține unor jurnaliști care apreciază că o știre poate fi utilă doar în Botoșani, nu și în Buzău sau în Timiș. Atunci când o știre dintr-un județ poate prezenta interes și pentru locuitorii altor județe, atunci noi fie o facem vizibilă pe mai multe județe, fie o facem vizibilă la nivel național.
  2. Odată ce ați selectat un județ veți primi și notificări (albastre) pentru anumite tipuri de știri utile doar în locul respectiv – blocajul apărut pe un drum național, fenomene meteorologice severe, decizii locale privind taxele, evenimente culturale locale, șamd. Nu toate știrile locale vin și ca notificare dar…
  3. Motivul pentru care aplicația nu permite selectarea mai multor județe, concomitent, de către un singur utilizator, este acela că, într-o astfel de situație, nu am mai putea controla numărul de notificări trimise, riscând ca un utilizator care a selectat mai multe județe să primească prea multe notificări. Nu vrem ca aplicația Biziday să devină enervantă, intruzivă sau să deranjeze.
  4. Notificările Albastre (marcate cu B albastru, în cazul utilizatorilor Android, sau cu un romb albastru, în cazul celor care au iPhone) sunt personalizate. Nu le primesc toți utilizatorii! Primiți o astfel de notificare fie pentru că ați selectat un anume județ/zonă, fie pentru că aveți o preferință pentru anumite categorii de știri (de exemplu financiare sau externe). Ceea ce nu înseamnă că o știre importantă din domeniul financiar sau chiar din sport (cazul Finalei Roland Garros) nu poate fi primită de toți utilizatorii, dar atunci ea nu va mai avea codificarea Albastră, ci Verde sau Galbenă.

Rețineți, vă rog, faptul că ne preocupă foarte mult modul în care interacționați cu aplicația Biziday, dar și utilitatea acesteia în viața dumneavoastră. De aceea, deciziile sunt luate de oameni, nu de mașini – pentru a fi siguri că nu vă deranjăm, că știrile pe care le primiți vă interesează, că ele au o relevanță, că notificările nici nu sunt intruzive sau agresive, că vă permit să aflați noutățile chiar dacă nu doriți să deschideți siteul care a generat știrea. Dacă vă selectați un județ sau o zonă (Republica Moldova, Altă țară europeană sau Alt continent), ne ajutați să vă fim utili. Dacă vă apare mesajul galben din poza de sus (Alege-ți orașul!), înseamnă că nu ați selectat un județ sau o zonă, deci nu veți primi mai multe știri, ci mai puține.