Când Neghiobia ajunge în vârful Statului…

Moise Guran

Nu prea am obiceiul să mă leg de oameni înainte de a vedea în mod concret ce au în cap, ce intenții, cum le argumentează… Totuși, sunt nevoit să fac o excepție în cazul noului ministru de Finanțe, domnul Ionuț Mișa. Omul a făcut atâtea prostii în cele câteva ore scurse de la nominalizare și până la depunerea jurământului, încât mă gândesc cu groază ce va fi de mâine, când, înțeleg, deja are ordonanțe de urgență pe ordinea de zi a primei ședințe a Guvernului Tudose.

Ce-ați făcut frate? Impozit pe cifra de afaceri!? Așa ziceți voi că nu-și mai exportă corporațiile profitul? Nătângilor, o să vă scufundați în propria mediocritate și pe noi toți, odată cu voi!

Din prepuțul gândirii noului ministru de Finanțe – dacă impozităm cifra de afaceri, atunci companiile nu mai plătesc impozit pe diferența dintre venituri și cheltuieli, deci le rămân niște bani, cu care să facă ce doresc ele.

Luăm un caz concret și la îndemână… Automobile Dacia – cifră de afaceri (aproximativ și rotunjită) 4 mld. Euro. Profit, 100 de mil. Euro. Impozit pe profit, 16%, deci 16 milioane de euro. La 4 mld. cifră de afaceri, cu 3% impozit pe cifra de afaceri, rezultă 120 de milioane impozit. La aceleași prețuri de vânzare, aceleași cheltuieli, profitul Dacia devine negativ!

Ce poți face într-o astfel de situație? Scumpești dusterele la export? Nu merge! Reduci cheltuielile, concediind oameni? Reduci cheltuielile cu cei peste 100 de mii de furnizori din industria orizontală? Tot joburi pierdute înseamnă și asta!

Dar, nu mai bine faci o casă de comerț în Bulgaria, cu care cumperi dustere subevaluate din România? Îi dai neghiobului ce vrea, nu? Impozit pe cifra de afaceri! Deci scazi cifra de afaceri! Te poate obliga cineva să nu dai dusterele la bulgari subevaluate? Nu văd cum. Acesta e cazul fericit în care Automobile Dacia nu se mută cu totul la bulgari (măcar ăia fac și autostrăzi), lăsând micii furnizori să facă pur și simplu evaziune fiscală și să se descurce cu neghiobii care conduc România.

Dar, poate premierul Tudose nici nu știe de această măsură din programul său de guvernare (cum nu știa nici de aia cu pensiile Pilonul II), altfel nu s-ar explica de ce Tudose n-a zis nimic de asta, ci a zis că el va susține investițiile și va aduce investitori. Domnu’ premier, du-te matale în Madagascar dacă vrei, du-te la Polu’ Nord, în America sau în China, du-te oriunde și spune-le că tu impozitezi cifra de afaceri și, deci, nu-și pot deduce investițiile, și nu o să găsești decât investitori de păcănele. În industrie, în construcții, în IT (unde da, sunt salariile mari, deci cheltuieli, deștepților!) nu prea o să convingi pe nimeni, ba chiar s-ar putea să râdă lumea și de tine și de noi.

Spuneți cinstit, mai bine, că atâta vă duc capetele voastre împuiate de teorii ale conspirației, filozofia voastră de ceaușiști întârziați care n-au priceput niciodată de ce nici Ceaușescu, nici Coreea de Nord n-au găsit calea spre prosperitate. Spuneți că vreți să-i alungați pe toți, să rămâneți cu bugetarii, pensionarii și companiile de stat (că tot s-a apucat Firea să mai înființeze), spuneți că aveți un program mascat de renaționalizare a economiei, purtat sub steagul patriotismului prost înțeles și al ultra-naționalismului geto-creștin, spuneți-ne cinstit că în doi-trei ani, salariul minim va fi și salariul unic în România, ca să știm și noi ce facem. Ocupanților!