Blogul Biziday.ro devine Moise.ro. Aplicația de știri păstrează numele Biziday

Moise Guran

Explicația scurtă pentru această schimbare este că trebuia să separ zona editorială de zona de știri. Eu am opinii, acestea sunt, prin definiție, subiective, nu toată lumea este de acord cu opiniile mele, dar toată lumea are nevoie de știri verificate, importante, serioase. Ceea ce nu înseamnă că nu îmi asum în continuare Aplicația Biziday, sau că dacă tastați în bara de adresă biziday.ro nu veți ajunge tot pe acest site, cel puțin o perioadă de timp.

Și acum explicația lungă.

Încă de când am lansat aplicația de știri cu numele Biziday am știut că va trebui să îmi schimb numele blogului. Acest site împlinește șapte anișori și chiar dacă a găzduit diferite opinii, nu numai pe ale mele, chiar dacă a găzduit înregistrări ale emisiunii tv cu același nume sau transmisii ale emisiunii România în Direct de la Europa FM, el a fost totuși consacrat ca un blog personal.

În meseria de jurnalist, amestecarea zonei editoriale cu cea de știri este un păcat, din punct de vedere etic. Pe de altă parte, punerea în context a știrii este foarte importantă, dar asta o duce spre zona de analiză. De la analiză la opinie mai e un pas.

Echipa Biziday s-a străduit întotdeauna să mențină distincte cele două zone. Dacă vă mai amintiți, pe vremea când aveam emisiune la tv, precizam destul de des “asta este doar opinia mea.” Alteori povesteam pe post că am avut un conflict editorial cu echipa și difuzam două puncte de vedere diferite în legătură cu semnificația unei știri.

Dar vremurile de aur ale jurnalismului au trecut, scufundate bineînțeles de goana după audiență. E ușor să păcălești publicul spunându-i o vreme ceea ce vrea să audă, pentru a-l muta ulterior către ceea ce vrei tu să audă. Astăzi așa fac mulți, în special la tv, așa s-a degradat televiziunea de știri sub tirurile discuțologilor universali, așa sunt îndoctrinați oameni în masă, manipulați, otrăviți, îndepărtați de zona pură și simplă a informației relevante.

Acestea sunt realitățile, am mai spus, ce m-au determinat să părăsesc definitiv televiziunea și să-mi dedic activitatea unei aplicații de știri. Mulți au fost dezamăgiți atunci când au constatat că Aplicația Biziday nu găzduiește nici măcar opiniile mele. Asta pentru că ea trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni, inclusiv la cei care nu sunt de acord cu mine, sau care mă antipatizează din diferite motive. Aplicația oferă știri pe care le poate înțelege fiecare cum vrea. E ca apa sfințită, nu face nici bine, nu face nici rău. Lipsa știrilor face însă foarte mult rău. Îi separă pe oameni de lumea în care trăiesc, vulnerabilizându-i.

La șase luni de la lansare, Aplicația Biziday a adunat peste 270 de mii de descărcări. Sigur, e foarte bine, dar deocamdată aceasta este bula emisiunii tv Biziday, a blogului Biziday și a mea, Moise. Separarea opiniilor mele de munca de adunare, verificare și distribuire de știri pe care o facem eu și colegii mei la Aplicația Biziday ar trebui să îi permită acesteia să depășească limitele acestei bule. Atâta tot.

Informații utile. Domeniul www.biziday.ro va rămâne redirecționat către www.moise.ro. Practic, dacă vreți să intrați pe blog, o veți face la fel ca și până acum. Siteul moise.ro va continua, firesc, să promoveze Aplicația Biziday. Varianta de desktop conține deja un widget lateral cu cele mai importante știri (dar aproximativ 25% din total) din aplicația de mobil. Celor care folosiți Aplicația Biziday, vă recomand călduros să vă selectați județul în care locuiți, pentru a primi mai multe știri și alerte, personalizate pe profilul dumneavoastră.