Dezarmare-Pace! Domnu’ Grindeanu, o achiziție de steaguri albe, nu facem?

Moise Guran

Nu știu mare brânză despre Armată, dar două știri din această dimineață, privind anularea unor achiziții de armament, m-au determinat să pun mâna pe telefon și să-l sun pe Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, și să-l întreb cum merge asocierea cu nemții de la Rheinmetall. Așa cum bănuiam, merge prost. Bizare coincidențe! Ne-am putea pregăti de o achiziție de steaguri albe, că nici în NATO nu știu dacă ne mai țin mult.

Prima știre este despre o decizie luată de instanță și o puteți citi pe Profit.ro:

Curtea de Apel București a respins contestațiile Companiei Naționale Romtehnica și Aeronautics Ltd (Israel) împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare Contestațiilor (CNSC) de anulare a licitației pentru furnizarea a 6 sisteme avion fără pilot (UAV – unmanned aerial vehicle), cunoscute și sub denumirea de drone, contractul fiind estimat de Romtehnica la 250 milioane de lei, fără TVA, pentru trei ani și două luni.

Contestația a fost făcută de Teamnet, firma înființată de Sebastian Ghiță, din care el zice că a ieșit, dar despre care DNA-ul a confirmat că e legat, prin interpuși.

Ca din întâmplare, în aceeași zi, premierul Sorin Grindeanu anunță că guvernul său va anula hotărârea de guvern dată de Cioloș în noiembrie, prin care se stabilea procedura de achiziție a unor corvete multirol și care ar fi trebuit să fie construite la Galați. Fuseseră luări de poziții mai vechi, ale lui Liviu Dragnea, în acest sens. Cioloș le-a răspuns atunci așa:

Prin anularea acestei proceduri de achiziție, Guvernul actual trebuie să-și asume și că renunță la construcția unor nave militare în șantierele navale din România, din Galați și Constanța, unde lucrează peste 25.000 de români și care asigura în același timp un nivel de investiții de peste 1,6 miliarde Euro.

Cât despre achiziția de transportoare blindate ce ar fi trebuit construite la Moreni, în urma unei asocieri cu nemții de la Rheinmetall, Constantin Bucuroiu mi-a spus azi așa:

Da, avem informații, din spațiul public, că Romarm intenționează să achiziționeze 90 de transportoare Piranha III (elvețiene – nr), ceea ce ar pune pe burtă Moreniul. Am observat, de altfel, că e oricum și o diferență de atitudine între seriozitatea nemților față de acest parteneriat și cea a autorităților române.

Ce să înțelegi din toate astea?

Programul de achiziție de blindate are cam un deceniu de întârziere, corvetele sunt esențiale împotriva unui desant marin, despre dronele alea n-am înțeles mare brânză, dacă erau sau nu importante și pentru ce. Dar spuneți-mi că toate acestea sunt întâmplări! Cele trei știri arată întârzieri nepermise în programele de înarmare, într-un context complicat în care americanii zic că rușii instalează nu știu ce rachete. Grindeanu, Dragnea? Voi de partea cui jucați? Sau plănuiți să reintroduceți armata obligatorie și să ne înarmați copiii cu steaguri albe, în caz de necazuri?