Îi plânge cineva pe ăștia de la Fisc? Pensiile de la Guvern vin, nu de la ei…

Moise Guran

Au fost câțiva ani în care Antifrauda devenise dracul-gol în România, înjurată sau doar criticată la rând de toată lumea, de la evazioniști la apărători ai bătrânicii care vindea urzici în piață, fără număr, fără număr. Nu poți să ții cu Fiscul și să fii foarte popular în România sau oriunde în lume. Știrea că inspectorii de la Antifraudă au pierdut 20% din salariu din această lună, ne face, așadar integrați în țara noastră. O țară care nu se dezvoltă în salturi, ci în rotocoale, revenind cu încăpățânare cam de pe unde a plecat.

Tăierea salariilor celor de la Antifraudă are un aspect obiectiv și unul subiectiv. Cel obiectiv se referă la alocarea bugetară și nu e numai cazul lor. Și chiar dacă sunt numeorase primării sau instituții publice în care oricum se fac concedieri sau pur și simplu nu se fac majorările de salarii decise de guvern, din aceeași cauză, a lipsei efective a banilor, nu vi se pare totuși ciudat că ăștia de la Antifraudă sunt parcă din cu totul și cu totul alt film decât restul țării? Cum? Când toată bugetărimea sărbătorește, la ei se taie salariile?

Haideți să înțelegem ce și cum … Până în 2012, în România a funcționat o altă instituție de control, mai cunoscută sub numele de Garda Financiară. Ați auzit cu toții de ea, sunt sigur. Percepută ca un instrument de colectat diverse șpăgi din buzunarele mai micilor patroni (că la ăia mari negocierile se poartă la alt nivel), Garda Financiară ar fi trebuit preluată în 2012 de partidul care a câștigat atunci puterea. Din rațiuni care țin însă de un context neașteptat, cum ar fi, de exemplu, o intensificare a luptei împotriva corupției, din transferul Gărzii Financiare de pe mâna pedeliștilor pe cea a pesediștilor a rezultat o instituție nouă, despre care s-ar spune că e puternic infiltrată de SRI, în care chiar au fost aduși 75% oameni noi, recrutați din diverse domenii de activitate.
Despre infiltrați și acoperiți nu poate ști nici mutu, nici pământu, dar este cert că în 2014, după o decizie a CSAT, SRI a detașat la Antifraudă, mai întâi 15, apoi 28 de ofițeri (acum mai sunt 23, potrivit comunicării oficiale) specializați în analize de risc și însărcinați cu crearea unei metodologii privind controlul firmelor. (Am scris aici despre asta, atunci.) Altfel spus, încrucișarea unor date, existente la ANAF, îți poate arăta cam pe unde se face evaziune fiscală. Acolo s-au concentrat și controalele celor de la Antifraudă, care au devenit extrem de eficiente, culmea! în timpul guvernării Ponta. Au fost continuate și pe timpul lui Cioloș și au contribuit, semnificativ zic eu, la echilibrarea bugetului într-o perioadă de semnificative reduceri de taxe.

Desigur, nicio bătrânică nu mulțumește Fiscului atunci când își primește pensia, niciun bugetar nu se gândește la foarte tinerii angajați de la Antifraudă care vânau lipsa bonului fiscal cumpărând diverse chestii de prin buticuri, cârciumi sau cofetării. Lumea plângea (plină de furie) pe umărul cofetarilor și bătrânicilor cu urzici, opresați fiind toți de Antifraudă, chiar și atunci când știrile respective s-au dovedit fie umflate, fie pur și simplu neadevărate. De ce nu se duc domle la ăia marii? Ca în Topârceanu, unde lumea îl înjura pe agentul sanitar – Ce-ai cu noi, băăă! Pentru ce să dăm cu var? Majorările de venituri (pensii și salarii) vin de la Guvern, nu de la Antifraudă, nu? Foaaarte corect!

Interpretați asta – o știre Hotnews, cu două zile înainte ca Hellvig să ceară CSAT retragerea ofițerilor SRI detașați la FISC, spunea că Dragnea a cerut retragerea acestora. Iar acum, o știre de azi, Mediafax, în care se spune că Hellvig s-a conformat. Oricum ăia nu dădeau ordine pe acolo, ci făceau analize de risc și metodologii. Le-ar fi făcut degeaba.

De acum, să facă bine și să înțeleagă și ei, că poporul a votat, iar cei votați au dreptul să decidă cine va fi călcat de Fisc. Fix cum era pe vremea Gărzii Financiare. Dacă cei 75% dintre angajații de la Antifraudă care n-au lucrat pe vremea Gărzii au vreo obiecțiune în acest sens, la fel, au posibilitatea să plece. Deși Grindeanu s-a dus pe la ei și le-a promis că revine asupra deciziei de a le tăia salariile cu 20%, șutul în fund rămâne. Sau poate nu știau că cine trăiește din șpagă, chiar n-are nevoie de salariu.