Vouă vi se pare că pesediștii se pregătesc de pace?

Moise Guran

Colegu Petreanu are o teorie, foarte interesantă cum că în stârnirea valului de furie populară a jucat un rol determinant conferința de presă a ministrului Justiției, aia cu “Altă întrebare!” De atunci și până în zilele noastre și Dragnea și Grindeanu o țin una și bună cu eroarea de comunicare. Nu zic că ministrul e pur și simplu rău intenționat, dar nici măcar nu recunosc că au greșit, decât pe partea asta de comunicare. Între timp s-au apucat de mobilizat activul de partid, se organizează de zor mitinguri anti-Iohannis peste tot, cu fiecare declarație în care spune că nu vrea contra-manifestații Dragnea cheamă șiret la manifestații, încercând în mod evident să politizeze conflictul și, odată cu el, și pe manifestanții ieșiți să apere România de hoți. lasă faptul că o țin una și bună cu rușii, multinaționalele și ruperea țării (când nimic nu ne-a unit vreodată mai mult decât aceste evenimente) dar nu renunță deloc la aroganță și au rechemat de urgență consilierii israelieni, cei care le-au făcut comunicarea în campania electorală. Oare de ce i-au chemat? Ca să-i învețe să comunice sau să-i învețe să renunțe la intenția de a da o spargere Justiției? Asta e altă întrebare!

Asta cu altă întrebare s-a viralizat atât de mult încât, nu exagerez deloc, a intrat în folclorul copiilor. Am auzit cu urechile mele o fetiță cântând un cântecel cu „altă întrebare”. Lumea se amuză, se distrează, protestele deja se autoalimentează, și nici chiar frigul ce s-a întors nu le va opri prea curând.

În tot acest timp, abrogarea ordonanței, pare a fi fost mai degrabă o defecțiune decât o intenție reală a găștii ce a pus mâna pe România, de a schimba ceva, de a detensiona ceva. Nucleul dur al PSD a făcut zid în jurul liderului și a declanșat o contraofensivă. Fiecare declarație, fiecare acțiune, chiar și cele mai calme, sau mai spășite, respiră minciună și deseori chiar intenția de a jigni inteligența celor care protestează. De exemplu, e atât de evident că de câte ori spune „Eu sper să reușim să-i ținem pe ai noștri să nu iasă în stradă”, Dragnea aproape că îi imploră să scoată pe cine or putea și ei în stradă.

Dacă reluați evenimentele, începând de sâmbătă, o să înțelegeți că nu strada i-a făcut pe acești oameni să dea înapoi, că cel mai probabil decizia de abrogare a venit de la Grindeanu, iar ședința prelungită Dragnea-Tăriceanu de la Vila Lac n-a fost despre cum rezolvăm situația, abrogăm-nu abrogăm? ci despre cum  menținem șmecheria, în condițiile în care Grindeanu ne-a comunicat că el abrogă.
A fost așa:

Sâmbătă foarte de dimineață câțiva lideri ai PSD anunțau pe rețele că vor face contramanifestații.

La scurt timp după aceea o declarație a lui Dragnea pentru un site zicea că iau în calcul retragerea ordonanței, pentru că nu mai pot ține lumea pesedistă să nu iasă în stradă.

Apoi a urmat o lungă tăcere, de aproape opt ore, timp în care televiziunile au relatat de la poarata Vilei Lac 1, despre o consfătuire pe această temă.

Anunțul retragerii a fost făcut sâmbătă seara, dar nu pentru că premierul ar fi fost la acea consfătuire ci pentru că abia atunci se întorsese de la Timișoara, hotărât să facă acest pas.

Dar stați, nu era sfârșitul ci abia începutul unor fenomene ciudate, chiar paranormale unele dintre ele…

Duminică, ședință de guvern la ora 14, dar nici vorbă de comunicare publică, de publicat proiectul ordonanței de abrogare, ca să arătăm că nu mai facem șmecherii… nimic. Ok, poate n-aveau acest reflex, obișnuiți fiind să facă lucruri noapte. Trece ședința, apare ordonanța în monitor, pac! Imediat reiese că un articol este vădit neconstituțional!
Apoi la Secretariatul General al Guvernului se înregistrează un proiect de lege de modificare a codului penal, după care Guvernul comunică oficial faptul că Guvernul nu-și asumă niciun astfel de proiect. Da cine și-l asumă? Mama? Mama nu poate înregistra un astfel de proiect la Secretariatul General al Guvernului.

Trece și duminică, marea manifestație, apoi luni, Ministerul Justiției anunță că face un proiect de modificare a codului penal. Deci, posibil, Iordache înregistrase la SGG acest proiect, dar Grindeanu nu l-a vrut. Așa că ministerul Justiției l-a trimis pe circuitul de avizare, de capul lui. Nu e ilegal…. dar cum avea să facă proiectul, dacă premierul nu-l dorea? Ulterior premierul chiar spune că nici vorbă de proiect, că vrea dezbateri în societate. Apoi ministrul Justiției anunță și el că renunță la proiect. Totuși, acesta este și a rămas pe circuitul de avizare, iar ministrul Justiției nu l-a retras. Deci? Una spunem, alta fumăm.

Vi se pare că acest guvern are probleme de comunicare? Nu știu ce a produs întoarcerea premierului Grindeanu, poate presiunea străzii, poate alte apăsări, dar mie mi se pare că această înșiruire de evenimente arată un conflict între Grindeanu și Iordache. Cum însă Iordache nu există (decât așa, ca ființă, ca persoană fizică, el este doar o față a lui Liviu Dragnea) rezultă că, de fapt conflictul ar putea fi, în ciuda declarațiilor, între Grindeanu și nucleul dur al PSD, adică Liviu Dragnea.

În această situație, vă repet întrebarea… de ce și-au rechemat pesediștii consilierii israelieni? Că bănuiesc că nu la mobilizat lumea cu autocarele… la asta nu-l întrece nimeni pe Liviu Dragnea (chiar dacă, uite, la Pitești au murit jandarmii de frig, degeaba, n-a venit niciun susținător PSD). Și nici să-l învețe pe Grindeanu să comunice, nu cred că au venit israelienii… Cum să comunici, când tu ai problemă de fond, când hoți-s tot acolo, ba chiar, nu par să se oprească, și-au scos cagulele de pe fețe și rânjesc la o țară întreagă, ce îi arată cu degetul?
Acești oameni nu par a se pregăti de pace… De ce anume se pregătesc? Asta e altă întrebare.