Ordonanța privind modificarea Codurilor Penale va fi abrogată de Guvern. Ministrul de Justiție își va asuma consecințele

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat în această seară abrogarea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale, într-o ședință ce va fi convocată mâine. Anunțul a fost făcut la Guvern, în timp ce, în Piața Victoriei, peste 100 de mii de oameni cereau abrogarea ordonanței, în a cincea zi de proteste consecutive.

Grindeanu:

„Nu vreau și nu doresc să dezbinăm România. România pare ruptă în două. Dincolo de mitinguri, membri și susținătorii noștri ne îndeamnă să continuăm cest demers.

Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare, astfel încât să nu intre în vigoare. O să demarez o consultare cu toate celelalte partide, pentru a trimite în Parlament un proiect de lege pentru modificarea Codurilor Penale.

Ministrul de Justiție își va asuma consecințele.”

Filmul zilei:

Conducerea PSD s-a adunat în ședință în această dimineață, fără a fi clar însă ce decizie a luat. Imediat după aceea, deputatul Liviu Pleşoianu a anunţat, pe Facebook, că social-democraţii vor organiza un miting de susţinere a guvernului Grindeanu, manifestaţia urmând să aibă loc în cursul săptămânii viitoare. Ulterior, și ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a scris pe facebook că social-democraţii trebuie să iasă în stradă și să protesteze, pentru că actualele mişcări de stradă sunt politizate, iar opoziţia vrea să aducă din nou „tehnocraţii” la putere.

Când totul părea a se îndrepta către organizarea unui astfel de miting, site-ul DC News a publicat o declarație a lui Liviu Dragnea, privind intenția de a „abroga” Ordonanța de Urgență 13/2017, cu condiția ca premierul Grindeanu să fie de acord. Liviu Dragnea a afirmat că există o presiune foarte mare din partea membrilor PSD pentru un miting de proporţii în Bucureşti, motiv pentru care va încerca să găsească o soluţie de detensionare a situaţiei împreună cu primul-ministru şi liderii ALDE. Ei au stat toată ziua la Vila Lac 1, într-o consfătuire prelungită, în care au luat deciziile anunțate în această seară.

Moise Guran