Iohannis le-a cumpărat psd-iștilor timp. Grindeanu dă testul bărbăției

Moise Guran

S-a discutat despre imposibilitatea organizării unui referendum pe tema grațierii, atâta timp cât Constituția interzice inițiativa legislativă cetățenească în acest domeniu… Referendumul e însă o instituție juridică foarte diferită de inițiativa legislativă. Aceasta din urmă e o formă de democrație participativă, căci nu cetățenii ci tot parlamentul votează legea, pe când referendumul este o formă de manifestare a suveranității poporului, în fapt forma ultimă, cea a democrației directe, care nu poate fi restricționată sub nicio formă. Doar ca să vă arăt cât de aberantă este această susținere, vă spun că însăși Constituția a fost adoptată prin referendum, iar să pretinzi că ar exista restricții în Constituție în legătură cu vreun referendum este o contradicție în termeni.

De fapt în Drept chiar există un principiu care spune că cine poate mai mult, poate și mai puțin, iar dacă prin referendum poporul poate aproba însăși Constituția, sigur poate decide în legătură cu absolut orice, chiar și cu politica penală a statului.

Și atunci se pune întrebarea: De ce, după ce a anunțat că face referendum pe grațiere și amenistie, Președintele a inițiat un referendum pe Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”?

Așa a scris în notificarea trimisă Palramentului, dar nu asta va fi în mod necesar și întrebarea de la Referendum. Este totuși posibil ca juriștii de la Cotroceni să se fi gândit că o Curtea Constituțională reîmprospătată cu niște pesediști cu antecedente dubioase, poate lua decizii care să strice ordinea constituțională pentru cine știe cât timp de aici încolo.

În același timp, nimic nu-l împiedică de exemplu pe Președinte să formuleze la Referendum următoarea întrebare:

Dumneavoastră ce ziceți, dacă cetățenii răspund DA la această întrebare, Parlamentul mai poate sau nu mai poate să dea acte de clemență așa cum ar fi grațierea, sau să dezincrimineze abuzul în serviciu? Deși răspunsul ar fi DA pentru o politică dură, el implică un NU pentru o politică mai slabă.

Sigur, politicienii au arătat, pot ignora decizia luată de popor la referendum atunci când li se cere să facă ceva… să facă de exemplu un legislativ cu 300 de parlamentari. Dar, alta e discuția atunci când poporul decide că Parlamentul NU poate face ceva. Și dacă e de așteptat ca în urma unui astfel de referendum Parlamentul să nu înăsprească totuși pedepsele pentru fapte de corupție (la fel cum nici reducerea numărului de parlamentari nu s-a făcut după referendumul din 2009) nici reducerea pedepselor, dezincriminarea unor fapte sau grațierea lor nu mai e posibilă, devenind implicit neconstituțională, căci ar încălca rezultatul Referendumului.

V-am dat aceste detalii tehnice, o dată pentru a vă feri de dezinformările crase ce curg gârlă în aceste zile pe televiziuni, pe de o parte, dar și pentru a înțelege cumva degringolada din PSD creată după declanșarea procedurii de consultare a populației prin referendum. Ați văzut ce panică e împotriva Referendumului?

Paradoxal, prin această manevră, președintele Iohannis le-a cumpărat pesediștilor timp. Nu lui Dragnea, care n-are alternative și nici timp nu prea mai are, ci celorlalți pesediști care, Slavă Domnului! nu sut toți așa, nu au toți probleme penale.

Unii dintre ei pare că îl simt deja pe domnul Dragnea ca pe un pietroi legat de gât. El va forța în continuare adoptarea ordonanțelor de urgență, în ciuda declanșării procedurii de referendum, dar cum poate motiva domnul Grindeanu, un om politic tânăr, evitarea unei decizii populare în acest sens? Cum poate explica doamna Firea, un politician de asemenea tânăr și cărora mulți îi prezic o ascensiune spre președinția României, golănia unor ordonanțe, care sunt fără dubiu neconstituționale, dar care îl scapă pe domnul Dragnea dacă intră și doar pentru un minut în vigoare?

De ce ar accepta acești oameni (care da, au câștigat alegerile ca să guverneze, cum observa doamna Firea, nu ca să mutileze România prin legalizarea corupției, completez eu) de ce ar accepta acești oameni scufundarea politică, sinuciderea în grup și interzicerea unei perspective, doar pentru ca Dragnea să scape de problemele sale penale?

Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem momentul. Doar Grindeanu se poate împotrivi acelor ordonanțe. Pentru Premier acesta e testul de bărbăție, momentul în care poate demonstra că nu e o biată marionetă. Primarul Capitalei, da, primarul Iașiului, da, acești oameni îl pot opri pe Dragnea. Și ei dau un test. Referendumul e maximul ce îl putea face Iohannis. Un vot pentru o țară cinsitită e ceea ce putem face noi ceilalți, la Referendum. Dar în tot acest timp ei, pesediștii, votați de popor să aducă patru ani la rând de creștere economică de 5,5%, ei sunt cei care trebuie să iasă din fundătura în care singuri s-au băgat și în care trag acum și România.