Rogue Dragnea – Expect the unexpected!

Moise Guran

Sentimentul meu este că Liviu Dragnea va merge cu numele Gabrielei Firea la Cotroceni, dar nu asta contează cu adevărat, indiferent pe cine va nominaliza, tot acest cuplu trebuie luat în calcul ca fiind coloana vertebrală a deciziei în PSD cel puțin trei ani de aici încolo. Adevărata problemă nici măcar nu este asta. Până la urmă, Gabriela Firea este oricum cea mai populară figură a PSD la acest moment. Adevărata problemă este că țara noastră nu este pregătită pentru modul organizat și foarte inteligent în care Palpatinul cu mustață al PSD a jucat-o pe această prințesă Amidala a Capitalei. La cum arată lucrurile, vor conduce împreună, nu trei ani ci vreo 13 ani.

dragnea firea starwars

Pur și simplu încă nu există un alt personaj politic care să gândească în anticipație suficient de departe, încât să-i înțeleagă lui Dragnea mișcările și, eventual, să le contracareze, căci, dincolo de fumigenele politice, unele dintre ele sunt pur și simplu anti-sociale.

Haideți să le luăm pe rând.

Așa cum vă arătam din campanie, Dragnea a înțeles bine victoria Gabrielei Firea la Capitală, a înțeles și capacitatea acesteia de a schimba semnificativ scorul alegerilor din toamnă și a jucat-o așa cum joacă un șahist un cal – a protejat-o cât a putut de mult de speculațiile privind viitorul imediat în politica mare. Nu numai că, după locale, Gabriela n-a intrat în stand-by, dar o echipă profesionistă de PR a continuat să o folosească integrat în comunicarea politică, ca pe un pivot pe care s-au răsucit șmecherește și imaginea de hoți a pesediștilor, dar și cea de aleși ai pensionarilor pe care îi mituiesc cu pensii. Nu sunt sociolog, dar mi se pare mie că Firea este responsabilă de scorul ăla bun pe care PSD-ul l-a obținut pentru prima dată în rândurile electoratului tânăr, mai ales feminin.

În același timp, Dragnea a angajat deștept (cu ajutorul inconștient al presei) o retorică stearpă despre dreptul său de a fi premier în timp ce e condamnat cu suspendare… Noaptea minții! Cam toată lumea a plecat după această fentă mustăcită de Dragnea (n-a zis niciodată cu subiect și predicat), întreținută pe la talkșouri de pesediștii mai mărunți (acum toți sunt mărunți pe lângă El), pregătind o excitare publică ce e aproape de apogeu.

Acum, întrebarea următoare este de ce a făcut asta?

Vedeți! Nu-și pun prea mulți întrebarea asta… ea pare stupidă… cum, de ce? ca să câștige alegerile! Atâta doar că o minte ca a lui Dragnea nu funcționează așa. Gândind în perspectivă, Dragnea vede alegerile ca pe o etapă, un scop intermediar în urmărirea altuia, mai îndepărtat… de aia vă și spun că e posibil să nu mai scăpăm de el vreo 13 ani.

Momentul Firea și eventuala ei nominalizare pentru funcția de premier va avea un efect de șah-mat… Vor amuți cu toții, inclusiv Iohannis, n-are niciun motiv legal sau decent să o refuze, iar efectul (aparent secundar) în opinia publică va fi o creștere și mai mare a popularității acesteia. Pornind acum de la premisa că obținerea guvernării este scopul final al lui Dragnea (când pe asta o are de fapt în buzunar) adversarii săi politici pierd din vedere scopul imediat următor… NU! Nu nominalizarea guvernului pe care îl vrea el este acum obiectivul 1 al viitorului Împărat, MODIFICAREA CODULUI PENAL este.

Chiar în sensul controversatei decizii din vară a Curții Constituționale privind Abuzul în serviciu, greu ar putea spune o instanță sănătoasă la cap că Bombonica și Liviu Dragnea au mutat din greșeală niște contabile și niște secretare să muncească la PSD, în timp ce erau plătite de Protecția Copilului. Altfel spus, fără abrogarea sau schimbarea prin redefinire a acestui articol, Dragnea mai are probabil câteva luni până intră la pușcărie. Dumneavoastră, dacă ați fi în locul lui, v-ar arde acum de cine e premier? Evident că nu!

Jocul acesta are un sens de diversiune ce pregătește de fapt o agresiune asupra societății… Ce altceva ar fi modificarea Codului Penal? Cum va fi făcută mișcarea… sunt multiple posibilități – OUG (există chiar și un precedent, creat prostește de Prună și Cioloș, dar în spate a fost Hellvig, anul trecut), procedură parlamentară, decizie CCR… Dragnea are acum multiple instrumente și o singură problemă – eventuala revoltă a opiniei publice. Credeți că va folosi popularitatea Gabrielei, sau nu o va folosi?

Un pas secundar, dar corelat, este eliminarea lui Kovesi de la DNA, imediat după aceea, sau modificarea legislației DNA, pentru a anihila această amenințare. Apropo, DNA (procurorii? Kovesi? Nu știu sigur) sunt singurii care au dovedit până acum (și în cazul Dragnea, dar și în Microsoft și în altele) modul acesta etapizat de gândire și strategie în perspectivă. Probabil sunt singura amenințare pentru Palpatinul cu mustață al Republicii PSD și al planului său de a-și face din România imperiu.

Și dacă acesta este scopul imediat, hai să mergem mai departe în perspectivă…

Dragnea nu e un tip carismatic pentru mase, iar el știe asta. Pe succesul și popularitatea Gabrielei în următorii trei ani își va construi propriul drum către prezidențialele din 2019. Aici am un dubiu… legat de nominalizarea ei la funcția de premier… O poate folosi ca driver în continuare de la Primăria Capitalei, pentru a construi un al doilea driver de premier. Logic însă ar fi să facă invers, să o pună pe Firea premier și tot cu ajutorul ei să-și ridice un al doilea driver la Primărie (am avea alegeri cam prin martie, în această situație). Și, oricum, plecarea doamnei Firea de la Primărie se impune cu necesitate, la câte a promis în perioada asta Gabriela, cam fără să respire – trafic decongestionat, pasaj mai devreme terminat în Berceni, cam tot ce i-a pus pe listă și în discurs echipa aia israeliană de PR… Dacă nu le-ar face, popularitatea ei ar putea intra în declin.

De aia vă spun, la modul ăsta, urmează trei ani cu Dragnea conducător din umbră al guvernului, iar apoi, eventual, încă zece ani cu el președinte. Pe Firea o va elimina pe parcurs doar dacă, umflată în pene, îi va submina cumva autoritatea. La cum o cunosc eu pe Gabriela, nu va face asta pe termen scurt și mediu. Și nici nu e relevant acum ce va face Gabriela peste trei ani, dacă Dragnea o va căsăpi, sau dacă va continua să o folosească.

V-ați întristat? V-am dat coșmaruri? Așa, și? Cine vreți să contracareze asta? Bezmeticii de liberali care plâng pe lângă Tăriceanu să le devină președinte de partid? Iohannis, care a riscat enorm, mergând la acea întâlnire cu Tăriceanu? Nicușor Dan și useriștii lui, dând drăguț din coadă că au intrat și ei în Parlament? Cine? Nimeni! De aia vă spun că țara noastră nu e pregătită pentru Dragnea. Atâta doar că viitorul nu e stabilit dinainte. El este imprevizibil. Așa că, dragă Liviu… expect the unexpectable!