Ce va face Trump când l-or vizita niscai extratereștri? Că la ei tot timpul vin…

Andrei ManțogMantog

Arrival este un film excelent. Este ceea ce un SF ar trebui să fie, Arthur C. Clarke a zâmbit din turnul lui orbital când l-a văzut, pariez. Doar că pe la jumătatea acțiunii ai momentul ăla scurt, dar pregnant, în care devii conștient că te uiți la un film americănesc. Adică avem o situație de criză mondială (extratereștrii aterizează în 12 locuri de pe glob) și, dintre toate guvernele, doar ăla american pare să trateze chestiunea cum trebuie: americanii sunt profesioniști, creativi, echilibrați, calmi, empatici… Sunt băieții buni, știți? Ei, în aceeași bucată a filmului, rușii și chinezii o iau razna complet. Se comportă fix invers față de impecabilii americani: sunt agresivi, suspicioși, refractari, lipsiți de tact și diplomație, ca să nu spun pur și simplu imbecili. Prin comportamentul lor violent ca răspuns la niște ființe pe care nu le înțeleg (o mică trimitere la criza refugiaților, poate), rușii și chinezii pun existența întregii umanități în pericol. Și știu că filmul e făcut înainte de alegeri, dar în momentul ăla tu, ca spectator, nu poți decât să te rupi complet de acțiune și să te gândești: „Serios?! Voi îl votați pe Trump, dar tot rușii și chinezii sunt ăia pămpălăi și bădărani care ne aduc pe marginea prăpastiei?! Bitches, please!”.

arrival of trump

În ultimul an cred că ați auzit câteva sute de oameni (la radio sau TV, sau ați citit pe internet sau în ziare) caracterizându-l pe Trump și toți ziceau cam aceleași lucruri. Omul este un măscărici periculos și cu atâtea tare de comportament încât ți-ar fi rușine să recunoști că locuiești într-un bloc din Militari unde el este președintele asociației, darămite să admiți că e președintele ales al ȚĂRII tale, întâmplător cea mai grozavă de pe planetă. Și totuși, chiar asta va fi, pentru cel puțin 4 ani. Trebuie să bați planeta în lung și-n lat ca să găsești un lider mai nociv decât ceea ce pare deja că va fi Trump, acest bigot arogant care trăiește într-o lume imaginară unde femeile sunt instrumente sexuale lipsite de valoare, încălzirea globală e o farsă, musulmanii sunt teroriști, iar Putin e un tip de toată isprava. Cine să aibă unul mai rău? Poate Filipine? Zimbabwe? Sudan? Siria? Uzbekistan? Coreea de Nord? Că este cel mai rău din toată istoria Americii, asta este deja o părere exprimată de mulți editorialiști ai unora dintre cele mai prestigioase publicații.

Așadar, cred că e cazul ca americanii de la Hollywood să țină cont de noua realitate atunci când scriu scenarii în care ei sunt băieții buni, luminile călăuzitoare care ne ghidează pe toți ceilalți și care mereu le dau peste nas prostovanilor ălora de ruși, asiatici, arabi sau europeni. Nț! Nu, brotherșilor, nu mai merge așa! Și chiar n-o să mai fie așa, pun rămășag.

Vom avea patru ani distractivi, în care America nu știu dacă va fi mai grozavă, dar cu siguranță va fi grozav de miștocărită de toți formatorii de opinie de pe planetă, fie ei americani sau străini, scenariști sau jurnaliști, comedianți sau scriitori, celebrități sau oameni de pe stradă. S-a cam terminat cu băieții buni americani din filme. Gata cu cercetătorii iluminați de la NASA, gata cu supereroii, gata cu Bruce Willis, gata cu toți șmecherii ăia care salvează lumea și nouă ni se pare atât de firesc că tot ei au făcut-o, din nou, încât nici măcar nu le mai zicem ”mersi”. Acest popor genial a votat un bufon a cărui cea mai bună idee de campanie a fost să construiască un zid la frontiera cu Mexicul (ar concura cu Marele Zid Chinezesc, dacă chiar s-ar face, o construcție ale cărei costuri imense ar fi depășite doar de fantastica ei stupiditate) și să promită alegătorilor, ca într-un show absurd de comedie, că tot vecinii mexicani vor fi cei care vor plăti pentru el.

Apropo, ca să încheiem rotund, știți ce s-ar fi întâmplat în Arrival dacă Donald Trump era președintele Americii atunci când extratereștrii ar fi intrat fără viză pe teritoriul SUA, nu? Păi, nu e evident? Ar fi construit un zid în spațiu între America și restul universului și i-ar fi pus pe extratereștri să plătească pentru el.