Tăriceanu și poporul său confundă PIB-ul cu Bugetul Statului

Moise Guran

Înainte de a vorbi despre Tăriceanu, să vă spun o chestie utilă și concretă – Euro este acum la 4,50 de lei, barieră suport, posibil menținută acolo de către Banca Națională a României. Încă este un nivel bun de cumpărat euro, mai ales dacă sunteți expuși pe moneda europeană, dacă aveți adică rate sau chirii de plătit în euro. De data asta cred că este oportună și o investiție în euro, chiar dacă nu aveți plăți de făcut în moneda europeană. Luați ceea ce vă voi spune ca pe un avertisment timpuriu.

tariceanu bun

Am vorbit la România în Direct despre posibilitatea ca statul român să fie nevoit să pună în aplicare avalanșa de promisiuni electorale, care nu mai sunt promisiuni, devin chestiuni votate în parlament. Deci legi.  Legile sunt altceva, chiar dacă și legile se mai pot modifica. La întocmirea bugetului pe anul viitor, adică în această lună, ministerul de finanțe este obligat să țină cont de legile aflate în vigoare. Și, deja pe creșterile de salarii și pensii, bugetul pe anul viitor nu se poate închide, cel puțin nu pe un deficit de maximum 3%. Trecerea peste acest deficit va declanșa o creștere de dobânzi și de curs și de aceea cred că fiecare dintre noi trebuie să-și analizeze bugetul, veniturile, cheltuielile și să ia eventual decizia de a-și trece o parte din economii în euro.  

Dacă nu mă credeți pe mine, ascultați-l pe Cioloș.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu îl întreabă ritos pe premierul Cioloș unde sunt banii din creșterea economică. Nu e prima dată când Tăriceanu confundă PIB-ul României cu bugetul statului. Când era premier Tăriceanu n-a putut explica cum au fost cheltuiți pe salarii banii din privatizarea BCR, puși cică deoparte într-un fond din care ar fi trebuit să facem autostrăzi. Din păcate mulți români nu înțeleg nici ei faptul că PIB-ul reprezintă munca noastră a tuturor, în vreme ce statul cheltuie cam de două ori partea pe care statul o confiscă din muncă noastră adică din PIB. Atât sunt veniturile fiscale, să știți, doar 20% din PIB. Iar dacă anul ăsta tot ce împrumută statul se duce în astuparea găurii de la pensii pe care noi salariații nu o putem acoperi prin contribuțiile noastre, imaginați-vă cum altfel decât printr-o devalorizare a leului se pot da anul viitor în lei pensii și salarii mai mari pentru bugetari. Eu nu știu cum altfel.

Să nu fim naivi! Dacă poporul vrea, poporul va primi pensii și salarii mai mari în lei.

Pe de altă parte, eu nu știu dacă ar trebui să mai discutăm despre lipsa de responsabilitate a politicienilor care, o dată la patru ani, dau foc țării, sau dacă ar trebui să vorbim despre cei care susțin aceste măsuri, dintr-un interes personal, imediat. Acei oameni nu mai sunt victimele nimănui. Sunt pur și simplu complici, căci au mai trăit asta de multe ori și până acum trebuie să fi înțeles acest truc. Cât despre noi ăilalți… cumpărăm euro, muncim mai mult, plătim mai multe taxe… viața merge înainte. Om depăși noi cumva și Apocalipsa Electorală 2016.

previously-3