Ciolo, ce-ar fi să înveți să dai cu sec?

Îmi scrie un cetățean pe facebook: „Am tot auzit zilele astea ca se scoate taxa de mediu si se introduce in pretul carburantilor. Eu am platit anul trecut o taxa de mediu de 2989 de euro la masina cumparata noua. Acum daca se introduce taxa in pretul carburantilor eu ce fac? Mai platesc o data taxa de mediu?”  Băi ce înseamnă să fii om pățit în România! Vezi altfel lucrurile decât atunci când ești politician în campanie, dar chiar și decât atunci când ești ministru de Finanțe, cu șofer! Ia să fi avut domnu Dragnea o experiență de asta în portofoliu, altfel ar fi înțeles nește taxe… Eu îl suspectez de multe pe Dragnea (de unele a fost și condamnat) dar numai de prostie nu-l suspectez.

dragnea poker

La vremea la care a venit PSD-ul cu programul lui de guvernare v-am avertizat că ce băltăie ei pe acolo cu impactul de 0,1% din PIB al celor 102 taxe, așa ceva nu există. Nu că nu e bine să nu mai plătim taxe tv, consulare, timbru de mediu… eu sunt de acord să se desființeze, dar nu pe păcăleli, să fim conștienți când plecăm la luptă cu ce avem de furcă!

Acum chiar reprezentanții PSD recunosc faptul că impactul anunșat inițial reprezintă doar desființarea taxelor pentru televiziunea și radioul public, iar restul sunt bășca. Ministerul de finanțe a făcut și el un calcul, cam la repezeală zic eu și acela, și a ajuns la concluzia că impactul este de 1,6 miliarde de lei, deci de cel puțin trei ori mai mare decât cel anticipat inițial de domnul Dragnea. Cum se umple gaura? Din creșterea economică zice Dragnea, că așa spune oficial Comisia de Prognoză. Problema cu comisia de prognoză este că ea zicea și în 2009 că suntem bine, nu ne afectează criza, iar realitatea s-a dovedit cu vreo 10 miliarde de euro mai dură.

Așa că, cel mai probabil, guvernul Cioloș va ataca la Curtea Constituțională proiectul lui Dragnea, acțiune pe care mizează și Dragnea însuși, căci dacă nimeni nu atacă proiectul problema va deveni chiar urâtă. Nu acum în campanie ci după aceea, după ce trece euforia alegerilor. Lasă faptul că scoaterea taxei tv schimbă implicit niște legi organice, căci, de exemplu și modul de achiziții al TVR se schimbă dacă finanțarea se face de la buget (cred că o să leșine Zgabercea când și-o da seama ce i-a făcut prietenul său Dragnea, din greșeală) dar, încă o dată, problema cea mai mare tot de impact este.

Vă spuneam că este făcut la repezeală chiar și calculul celor de la Finanțe, căci el nu include posibilele consecințe ale desființării timbrului de mediu pentru mașini. Asta de îmi scrie mie omul pe facebook… 

Bineînțeles cetățeni! Desființarea timbrului de mediu (la fel de ilegal ca și taxa de înmatriculare) implică returnarea banilor celor care au plătit timbrul, indiferent că vom plăti poluarea în prețul benzinei sau nu. Mai zic o dată, să priceapă și doamna Dragu, care poate n-are Cielo vechi de 17 ani ca mine, la care timbru e 2800 de euro… În cazul desființării timbrului de mediu statul nu pierde numai o sursă de bani la fondul de mediu, cum a zis Dragnea și cum a calculat și ministerul de Finanțe, statul va trebui să dea înapoi cetățenilor toate încasările din acești ani, făcute pe baza timbrului respectiv. Și acolo sunt sute de milioane de euro, dacă nu o fi sărit deja suma de un miliard.

Acum, pornind de la această situație de cacealma politică, nici Dragnea nu e Băsescu și nici Cioloș nu cred că a jucat poker în viața lui. Eu, care am avut o tinerețe mai tumultoasă știu să recunosc o cacealma și mai știu ceva… Când cineva joacă un bluf îi dai cu sec. În cazul cacealmalei taxelor fără acoperire bugetară, am putea spune că Cioloș i-ar da cu sec lui Dragnea dacă NU ar ataca legea la Curtea Constituțională. Cam cum a făcut Băsescu în 2008, când a promulgat în campanie legea care majora salariile profesorilor cu 50%, după care a venit Boc și a dat undo la majorare.

Cioloș ar trebui să fie deștept acum, să învețe să dea cu sec, după care să se apuce de calcule mai serioase decât a făcut ministerul de Finanțe și să propună o soluție chiar deșteaptă pentru a putea susține asta cu taxele.  Sigur că după aia va trebui să ne descurcăm și cu bugetul și cu modificarea legii radioului și televiziunii, și cu o eventuală scumpire a carburanților, dar așa e viața în România, imprevizibilă.

În sine, desființarea taxelor respective e o chestiune bună. Finanțarea găurii lăsate în urma desființării lor, este altceva, este o chestiune pentru oameni serioși. Dar ce, credeați că pokeriștii nu sunt oameni serioși? Sigur, pokeriștii sau politicienii nu au o meserie la fel de cinstită cum au de exemplu comedianții, dar aici deja nu mai vorbim de seriozitate, ci de talent. De principiu, există comediant fără talent de pokerist, dar politicienii se nasc cu talent de comedianți. La ei umorul este cel mai des involuntar, se fac singuri de râs, totul este să-și găsească la momentul oportun pe cineva care să le dea cu sec.

PS După ce am publicat articolul critic legat de programul de guvernare al PSD, domnul Dragnea a publicat un interviu (care pare plătit) pe un site dubios (dintre ălea de au făcut clickbait pe #Colectiv, nu dau link) în care reporterul a pus fix întrebările care-i trebuiau ca să-mi răspundă punct cu punct la articolul despre tortul otrăvit al PSD. Numai că nu m-a nominalizat, că dacă o făcea preluam și eu articolul, gratis, că eu nu iau bani, dar îl și comentam, desigur. Un alt domn de la PSD (unul care deși e cadru didactic la ASE n-a avut în viața lui curaj să vină într-o dezbatere cu mine) mi-a răspuns tot fără argumente și tot într-un stil de ba pe-a mă-tii, tot fără să mă nominalizeze, pe blogurile Adevărul. Nu știu nici ăsta dacă era plătit sau dacă Adevărul își pune blogul egal la dispoziție și domnului Pleșu și pentru alți filozofi de (hahaha!) un calibru ceva mai mic. Treaba lor…