Raluca Prună, la o nouă tentativă de sinucidere accidentală… cu vorbe

Moise Guran

Hai să vorbim puțin despre minciună și despre lipsă de tact. Declarația ministrului Justiției, Raluca Prună, făcută în fața CSM, într-o ședință publică, cum că a mințit CEDO cu referire la alocarea banilor pentru penitenciare, este contradictorie. Prună spune că a aflat ulterior că banii nu erau trecuți în buget, ceea ce înseamnă că n-a mințit ci a dezinformat accidental.
Și totuși, eu cred că doamna Prună are proprietatea termenilor în general, cu excepția unuia singur. Habar nu are ce e ăla ministru, ce trebuie să declare și ce nu trebuie să declare niciodată un ministru din ăsta.

Oare Raluca Prună e conștientă că acest gen de declarații implică statul român? Că nu le poate zice persoana Prună ci ministrul Justiției?
Atunci poate doamna Prună nu este cu adevărat un profesionist, un tehnocrat capabil să-și stăpânească nervii și/sau să nu poarte războaie publice cu ministrul de Finanțe sau cu premierul Dacian Cioloș.
Astfel de declarații sunt în mod inevitabil urmate de o ieșire din scenă, planificată sau nu, deci moțiunea inițiată de PSD are sens, chiar dacă e inițiată de PSD.

Prună nu e primul ministru care se sinucide cu vorbe…
Nici azi nu știm sigur dacă fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, i-a jignit pe românii plecați la muncă în străinătate ca să poată demisiona liniștit din guvernul Ponta, sau dacă l-a luat gura pe dinainte.
Nu mi-e clar încă, nici dacă fostul secretar de stat de la Finanțe, Gabriel Biriș a lansat de capul lui o dezbatere despre modificarea Codului Fiscal pentru a intra în politică propulsat de demisie, sau doar i-a dat în clocot personalitatea.

Dar doamna Prună nici măcar nu este la prima prostie declarată public, a mai comis-o o dată când cu infrastructura de ascultare a SRI care ar fi costat un miliard de euro, o sumă aberantă, dar o știre luată după ureche, ca la șezătorile de seară de la televizor. Acum o lună și ceva, Raluca Prună, ignorând din nou faptul că este ministrul Justiției a mai adus în discuție o amnistiere a pedepselor care a iscat răscoale în pușcăriile din România.

În mod firesc, după această ultimă declarație, ce implică și șubrezește chiar credibilitatea statului român (nu mai vorbim de echipa Cioloș din care Prună face parte) nici nu mai are importanță dacă doamna Prună nu are proprietatea termenilor, dacă doamna Prună a vrut să devoaleze un conflict din interiorul guvernului legat de finanțarea sistemului penitenciar, sau dacă pur și simplu s-a enervat și a mai și luat-o gura pe dinaninte.

Oare dacă zicea am greșit la CEDO, era scena mai puțin dramatică? Dar ce, ministrul Justiției se crede Isaura din telenovele?

Cât despre finanțarea sistemului penitenciar, aceasta este o discuție grea în România. Țara noastră nu este printre cele mai bogate. Este indecent să facem pușcăriile hotel, când ne cad școlile pe copii iar spitalele n-au bani de deratizare. Nu putem să facem din penitenciare priorități naționale înn aceste condiții, indiferent câte televiziuni cu patronii după gratii ar face presiuni pe madam Prună. Adevărata întrebare este dacă n-ar fi mai decent să plătim amenzi la CEDO și să spunem cu sinceritate că pur și simplu avem alte priorități.

previously-3-2