Cacealmaua e pe banii tăi, jucată împotriva părinților tăi!

Moise Guran

Mie de acum mi-e foarte clar că ceea ce se întâmplă în Parlament nici nu mai este de domeniul populismului electoral. E un soi de poker în trei în care unul joacă o cacealma, unul se bucură și plătește, iar al treilea, care ar trebui și el să plătească, aruncă banii și pleacă dezgustat de la masă. Hai să vă explic filozofia acestei cacealmale.

Senatorul Cristiana Anghel este la a doua tentativă de majorare a pensiilor într-un ritm în care nici societatea nici pensionarii nu ar putea-o suporta. Nu vă mai dau calcule economice din rațiuni simple, vă spun doar că dacă am majora pensiile de anul viitor cam cum a cerut Anghel, ar deveni inevitabil fie colapsul sistemului de pensii, fie întreaga stabilitate monetară. Mai pe românește, ca să poată plăti atâția bani, statul ar trebui să devalorizeze leul până la un curs de la care pensiile majorate ar avea o putere de cumpărare mai mică decât înainte de majorare.

Deși este, prin ignoranța dovedită, o rușine pentru corpul didactic din care provine, nici măcar senatorul ALDE Cristiana Anghel, nu este atât de neștiutoare încât să nu realizeze aceste lucruri. Propunerea doamnei Anghel, aprobată de senatorii PSD și ALDE din comisia de muncă, este o supralicitare nerușinată, o cacealma pe banii altora. Ea o joacă cu pensionarii, știind că o altă clasă socială, copiii lor, cei care contribuie la fondul de pensii nu au de unde să dea atât. Dar nu este prima dată când Anghel face acest tip de circ, pe dânsa nici nu o interesează cât sunt pensiile sau cât sunt contribuțiile, acest tip de manevră ce sfidează aritmetica simplă are drept unic scop păcălirea pensionarilor.

Nu e însă un poker aleatoriu, cărțile sunt aranjate cu grijă, scopul lor fiind acela de a băga mort-copt ALDE în parlament, la alegerile din acest an. Fără ALDE Tăriceanu și Anghel, PSD-ul nu are sub nicio formă cum să facă guvernarea. Așa că acum se dau de ceasul morții să ne păcălească părinții și să ridice cumva acest pseudo-partid liberal de la cele patru procente pe care le-a luat la locale, peste pragul de cinci procente, necesare pentru a accede în Parlament.

Al treilea jucător de la masă ești cel mai probabil tu, cel care citești acest text, faci parte din populația activă, și probabil știi deja că o majorare de pensii de aceste dimensiuni nu se poate realiza nici chiar prin creșterea contribuțiilor. Poate te întrebi unde ești tu în această schemă PSD-ALDE, ce pare să te ignore… Păi, tu plătești. Rareori votezi, și mai rar te implici în relația dintre populiști și părinții tăi pensionari… de fapt ceea ce faci cel mai des este să întorci scârbit capul, să pleci de la masa de poker, sau chiar din țara pokerului electoral. Este exact reacția scontată, cea care le și convine de minune acestor clowni politici.

Ia gândește-te, ce altceva ai mai putea să faci?

previously-3