Cine vrei să facă după alegeri guvernul?

Reiau astăzi, de la 13,15 la Europa FM, emisiunea în care dumneavoastră aveți cuvântul. Tema pe care vi-o propun azi, în prima ediție a unei toamne electorale, nu poate fi decât una politică. Sunt 10 luni de la tragedia din Colectiv, eveniment ce părea a schimba cursul politic al țării noastre, un eveniment în urma căruia zeci de mii de români au cerut în stradă schimbarea clasei politice și care a dus la demisia guvernului politic PSD-UNPR-ALDE și înlocuirea sa cu un guvern de tehnocrați independenți, fără susținere politică. De atunci și până acum pe scena politică nu s-au petrecut mișcări de amploare, PSD și PNL continuă să domine această scenă, iar partidele noi, chiar dacă au apărut câteva, sunt aproape invizibile la nivel național.

Chiar și Uniunea Salvați Bucureștiul, care a reușit o figură frumoasă la locale (atenție, înființată în 2015, a venit pe imaginea activistului civic Nicușor Clotilde-Armand-si-Nicusor-Dan-6Dan, care a candidat ca independent și în 2012) dar chiar și USB, transformat în Uniunea Salvați România, are dificultăți de legitimare, inclusiv doctrinară dar și la nivel național, reușind până acum doar absorbția unei formațiuni politice din Codlea și a unei Mișcări civice din București. Deși în ultimul an s-au înființat peste 40 de partide noi, puține au reușit să-și facă o structură națională și au șanse minime să intre pe listele electorale, căci noua lege a partidelor cere pentru asta strângerea a 180 de mii de semnături.

În acest timp cele două partide mari, PSD și PNL par ocupate cu crearea de puiuți, eventual puiuți de factură extremistă, pe care să-i treacă pragul electoral și cu care să munteanupoată face majoritatea după alegeri. Astfel, Marian Munteanu, candidatul eșuat al PNL la alegerile locale de la București, este promovat intens de o televiziune apropiată de PNL și susține că a reușit să își facă o structură teritorială pentru un partid cu o doctrină care se definește ca fiind creștină, socială și identitar românească. Nu foarte departe, din punct de vedere doctrinar, este și Partidul România Unită, un puiuț al PSD, în fapt al apropiaților lui Victor Ponta. Deși Ponta nu a părăsit deocamdată PSD, zece parlamentari ai PSD au migrat către noua formațiune. Mulți dintre ei au probleme penale, dar simbolul partidului este, cinic, ponta dragneaVlad Țepeș. Altfel, PRU se definește ca și Aliana Noastră a lui Munteanu, ca un partid identitar, care apără românismul și civilizația creștină.

ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, a primit o palmă gravă în această vară, chiar de la liderul său, după ce acesta a fost filmat sărind coada la permisele auto. La locale ALDE nu a obținut 5% la nivel național, dar poate sări pragul electoral cu un ajutor discret din partea PSD.

Partidul Mișcarea Populară a fostului președinte, Traian Băsescu, s-a agitat puternic în această vară, înghițind falimentarul UNPR al lui Gabriel Oprea, dar, mare atenție, nici Basescu-si-Udreapartidul lui Băsescu nu a obținut la locale 5% și riscă de asemenea să nu atingă pragul necesar pentru intrarea în Parlament. Excesiv de prezent în spațiul public în această vară, partidul fostului președinte, este destul de greu de definit din punct de vedere doctrinar. Foarte preocupat de modificarea legislației penale, Băsescu n-a avut nicio greață în a face alianțe locale, după alegerile din vară și cu PSD și cu PNL.

Și pentru ca imaginea să fie și mai complicată, în acest pericol se află chiar și UDMR, care în 2012 a atins la limită pragul electoral. Modificarea legislației electorale, anul trecut, permite UDMR intrarea în Parlament dacă depășește în patru județe pragul de 20% din voturi.

Cam așa arată tabloul politic, acum, la începutul toamnei electorale, cu precizarea că deși face o ciolos avionfigură frumoasă și are o popularitate zic eu în creștere, premierul Dacian Cioloș, nici nu va candida, nici nu se va asocia cu niciun partid la aceste alegeri, asta deși este foarte posibil ca unele formațiuni, sau chiar alianțe de partide, să susțină păstrarea lui Cioloș la Palatul Victoria și după alegeri. De asemenea nu este exclusă nici intrarea într-un partid sau în altul a unora dintre miniștri din cabinetul tehnocrat, ceea ce ar putea da un semnal privind opțiunea posibilă pe care Cioloș o va avea după alegeri.

Așa stând lucrurile la acest moment, discuția pe care o facem astăzi la România în Direct este una de încălzire pentru toama politică. Vă întreb nu cine credeți că va câștiga alegerile, vă întreb direct care sunt opțiunile dumneavoastră electorale, de ce ați vota un partid sau altul la alegerile din această toamnă, dar, mai ales, vă întreb cine ați vrea dumneavoastră, cei care intrați în direct, să facă guvernul după alegerile din decembrie.

Puteți comenta și aici, dar aș prefera să sunați după ora 13.15 la 0372/069599, pentru a intra în direct la Europa FM.