Să golim pușcăriile?! Da’ nu mai bine le desființăm?

de Moise Guran

Mi-am exprimat de mai multe ori îndoiala în legătură cu soluțiile ministrului Justiției, doamna Raluca Prună. M-am întâlnit odată cinci minute cu dânsa, la Europa FM (fusese la Interviuri) și am încurajat-o să fie mai prezentă în dezbaterile publice legate de asaltul politicienilor împotriva Justiției. Nici n-a devenit mai prezentă, nici soluțiile sale n-au devenit mai bune. Acum văd că aduce în discuție o grațiere colectivă că n-avem pușcării destule pentru câți hoți ne fură. Bravo doamnă! Luați-vă de mână cu Nicolicea și cu Șerban Nicolae. Ba, chiar, cred că Dragnea v-ar putea invita să faceți parte din PSD că prea le faceți jocurile.

Dacă nu rezolvăm problema supraaglomerării penitenciarelor, ne face CEDO pilot și ne amendează cu 80 de milioane de euro pe an. Nu e o sumă mică, dar ea pălește pe lângă valoarea pagubelor produse anual cetățenilor români și statului de tot felul de infractori, mai mici sau mai mari. Ce să grațiem? Fraudele? Înșelăciunile? Furtul de găini sau de biciclete? Evaziunea fiscală? Corupția? Bănuiesc că nici chiar doamnei Prună nu-i trece prin cap să grațieze faptele săvârșite cu violență… Așa că astea generatoare de pagube materiale sunt cele mai susceptibile de a fi grațiate…

Așa, și dacă golim pușcăriile, rezolvăm problema supraglomerării… pentru câte luni? Salariul sau benzina necesare polițistului sau procurorului care-i aleargă pe ăștia eliberați după aceea, le pune cineva la socoteală? Sau ne mai luăm un răgaz de câteva luni în care să construim niște pușcării noi? Păi, dacă ne trebuie câteva luni, nu mai bine ne apucăm de pe acum să le facem, că oricum CEDO vrea un plan în sensul ăsta, nu vrea pușcării la cheie până în septembrie?

Chiar nu vedeți, doamna Prună, că eliberarea hoților de tot felul e generatoare doar de pagube, în vreme ce construirea (în general) fie chiar și de penitenciare, e generatoare de locuri de muncă?

Tapalagă arată pe Hotnews că nici vorbă de faptul că azi ar fi mai aglomerate pușcăriile decât altă dată.

hotnews

Ministrul tehnocrat al Justiției face ceea ce nici Cazanciuc și nici chiar Ponta n-au avut curaj să facă… le dă apă la moară și le oferă argumentele și ocazia perfectă unor parlamentari care patru ani n-au făcut decât proiecte de amnistii (grațieri colective) și pe care societatea civilă greu i-a oprit din demersul lor.

Înțeleg că doamna Prună nu mai doarme noaptea după ce a vizitat un penitenciar. Nu zice nimeni că oamenii ăia trebuie schingiuiți în penitenciare, dar poate doamnei Prună nu i-ar strica să viziteze și o bătrână căreia niște hoți mărunți i-au furat găinile, sau poate îi fac legătura cu vecinul meu, om gospodar de la țară, căruia luna trecută i-au spart tot niște hoți mărunți casa și i-au furat câteva utilaje agricole cu care muncește și cu care plătește impozite la stat. Să vadă și madam ministru ce înseamnă pentru un astfel de om o pagubă de 10-15 mii de lei! Și după aia să vină și să lanseze dezbateri publice.

După intervenția de la Realitatea a doamnei Prună, televiziunea respectivă a reluat seria de reportaje despre viața grea a deținuților. Firesc, patronul Realitatea e în pușcărie. Mai mult, în unele penitenciare s-au înregistrat revolte, incendieri și încăierări ale deținuților care au pus astfel presiune (alături de Realitatea TV) asupra societății să dea amnistia.

Ar fi inutil să mai comentez cât de inoportun a fost demersul doamnei Prună, dacă ministrul Justiției s-ar afla la prima greșeală  majoră de acest fel. Din păcate doamna Prună a mai comis-o până acum și cu ordonanța cu interceptările (legiferarea prin ordonanță în domeniul drepturilor fundamentale este explicit interzisă de Constituție) și mai vrea să repete încă o dată isprava și cu modificarea condițiilor pentru pușcăriașii-scriitori.

La fel ca în aceste cazuri, soluția doamnei Prună de a pune în dezbatere o amnistie (i-a zis grațiere că nu sună la fel de rău) nu este o soluție sănătoasă pe termen lung pentru societate, este o declarație de neangajare, că dânsa e tehnocrată și nu vrea să aibă coșmaruri inutile dintr-o țară care sigur e prea rudimentară pentru valoarea domniei sale. De aia zic, mai bine desființăm pușcăriile, ca să scăpăm dracu de probleme și să doarmă și doamna bine.