Ticăie un ceas. Să vedem al cui…

Moise Guran

Este posibil ca efervescența DNA-ului din aceste zile să nu aibă legătură cu alegerile locale și cu rezultatul acestora decât în măsura în care, îmbătați de votul popular, o serie de politruci au dat ocazia unor momente operative. Adică n-au mai ținut cont de nimic și s-au aruncat pe șpăgi, prilejuind DNA-ului câteva flagrante. Sau poate erau conștienți de un plan mai larg ce ar duce la dezincriminarea unor fapte de corupție. Și au făcut greșeli. Sunt câteva semne și pe partea asta, iar dacă punem unele lângă altele declarațiile lui Kovesi, comunicatele DNA-ului dar și mișcările de pe scena politică, atunci cred că ne mai luminăm.

Prima mișcare… Lumeee! lumeee! Băsescu face majorități cu PSD! Majorități, nu Alianțe, s-a-nțeles? Derulați la TC 1:30 dacă suportați greu…

Aproape că m-a pufnit râsul când l-am auzit pe Traian Băsescu… Facem majorități, nu alianțe, zice cu tupeu-i bine cunoscut fostul președinte, pe ideea că dacă ridici tonul când îi spui o tâmpenie unui reporter mai neexperimentat, restul lumii chiar va amuți de genialitatea ta de fost președinte – o majoritate nu e alianță, alianță e dacă te angajezi la ceva… Păi da, dar poate te angajezi în altă parte decât la Ilfov sau la Caraș, unde ai mai prins câte un primar sau câte un consilier. Evident că Băsescu e genul care face negocierea la centru. Doar n-au numit judecători la Curtea Constituțională cei 4% consilieri județeni și locali ai PMP! Pe când șeful lor, domnul Băsescu da. Și la fel și șefii celor de la PSD și Alde. Acum, dacă erați în locul lui Dragnea sau a lui Tăriceanu, auzind că Băsescu vrea să facă majorități, n-ați fi zis măcar așa, de ochii lumii ceva? Orice? N-au zis nici mâr!

Și acum atenție la Kovesi! (2 minute)

Paradoxul situației, sau poate este o ironie a sorții, dar exact acum, când DNA-ul a început să scoată la suprafață o mafie a spitalelor care vindea și măsluia tot, de la viețile pacienților și până la codurile programului de achiziții publice de pe SEAP, Kovesi pare disperată de apropierea unei sentințe a Curții Constituționale privind dezincriminare abuzului, adică a tuturor acestor fapte pe care DNA-ul pare că le urmărește atent de mai mulți ani. În unele cazuri sunt contracte din 2015, atunci DNA-ul putea face dosare de abuz în serviciu și chiar a făcut unele, dar în ultimele săptămâni lăcomia pare că n-a mai avut răbdare. Iar DNA-ul a ajuns de la unele abuzuri la mită prinsă în flagrant.

Și totuși, Kovesi nu numai că a făcut publice statisticile, dar a venit la televizor ca să explice că o corelație sinistră… Din 2004 și până în 2012 Curtea Constituțională a mai respins cereri de dezincriminare a abuzului în serviciu. Asta pentru că DNA-ul de atunci nu reușea să prindă mai mult de câteva cazuri pe an, iar acelea erau cel mai des de nași de tren sau alți funcționari mărunți.

inculpati 1 pbz blog

De prin 2012 DNA-ul a devenit eficient exact în descoperirea șpăgilor de la licitațiile publice, care exact asta sunt acum, aparente abuzuri. Numai anul trecut DNA-ul a pus cu botul pe labe demnitari și funcționari care au umflat 620 de milioane de euro din banii statului. Într-un singur an! Ăștia nici nu au ajuns toți în instanțe, dar să fie și judecați! Din urmă, peste 500 deja sunt condamnați definitiv și încă vreo 800 își așteaptă sentința.

Așa că, brusc, cam toți politicienii vor dezincriminarea abuzului, vor să-i scape și pe ai prinși, dar vor să-și facă loc și pe viitor la șpăgi. Când au văzut rezultatele alegerilor, unii dintre ei s-au relaxat, imaginându-și că dacă se dezincriminează abuzul pot lua liniștiți și șpaga. Aceia sunt cei mai proști sau cei mai lacomi. Mai urmăriți trei minute din interviul Codruței Kovesi la Prelipceanu… Zice niște chestii chiar grave (DNA-ul rămâne fără competențe) dar ceea ce mă pune pe gânduri cu adevărat e atitudinea șefului DNA. 

Adevărații rechini politici nu iau șpăgi și nu pot fi prinși în flagrant. Ei fac majorități politice, s-ar putea spune. Alianțe, majorități, dracu să le cânte! Cred că și celui mai fidel susținător al lui Băsescu, ăsta de i-a dat 3-4% săptămâna trecută i-a căzut fața când a auzit că n-are grețuri de PSD? Dar pesediștii? Ce vor zice ăi șase milioane care se duceau acum patru ani să-l suspende pe Băsescu când or afla de majorități făcute de Băsescu cu Dragnea, cu Ponta, de ce nu? cu abrazivul Tăriceanu?

Păi nu mai contează ce zic… e acum ori niciodată. Ăștia sunt cei care au numit judecătorii Curții Constituționale din ultimii nouă ani, trei dintre judecători se schimbă într-o lună.

Le ticăie un ceas.

Dar ne ticăie și nouă, tuturor, țării, celor care nu vom accepta niciodată faptul că în România corupția este starea de normalitate, că trebuie tolerată și dezincriminată.