Cazul Hexi Pharma – DNA intră în scenă, dar e abia la început

de Moise Guran

Așa cum bănuia toată lumea, DNA-ul s-a sesizat în cazul Hexi Pharma, probabil încă de la începutul dezvăluirilor făcute de Tolontan, indiciile de corupție fiind evidente. Spre deosebire de Parchetul General care și-a dat grav cu stângul în dreptul, grăbindu-se să anunțe începerea urmăririi in rem (adică asupra faptelor) iar nu împotriva unei persoane anume, cei de la DNA au demarat o anchetă discretă, tot asupra faptelor, căci legea îi obligă pe procurori ca atunci când încep urmărirea împotriva unei persoane, să o cheme pe aceasta, să o audieze și să îi comunice că este suspectă. Sunt mici detalii avocățești, dar tocmai pentru că sunt avocățești le știu și avocații și, deci, le știu și infractorii.

condrea la PGDe exemplu cei de la Parchetul General l-au audiat pe Condrea ca martor, că nu au reușit să înceapă urmărirea împotriva lui înainte ca acesta să moară, și probabil că au reușit să obțină de la acesta fix nimic. Asta pentru că unui martor nu poți să îi arăți probele pe care le ai împotriva lui. În această perioadă am tot criticat Parchetul General că nu sesisează DNA, căci pe fapte de corupție, mult mai grave decât zădărnicirea răspândirii unor boli, Condrea, Flori Dinu și alții putea fi și arestați la o adică. Sesizarea respectivă nu s-a produs nici până azi, când DNA-ul a anunțat oficial că a început urmărirea în cazul Hexi Pharma, că a adunat în tot acest timp probe privind operațiunile financiare fictive ale acestei firme prin off-shoruri, dar și că a pus sub sechestru 23 de case, peste 30 de mașini și toate conturile din Elveția, Cipru, Germania și România ale firmelor lui Condrea și ale asociaților acestuia. Desigur, în acest caz banii ne interesează mai puțin decât autorii morali ai crimei din spitale, dar banii îi vor duce pe procurori exact la aceia.

57503d15682ccf98434852c6Desigur, ancheta echipei lui Tolontan a fost esențială în acest caz, tipul de operațiuni de spălare a banilor prin off-shoreuri fiind sugerate din start de jurnaliști. Dar una e o dezvăluire de presă și alta e o probă ce poate fi folosită în instanță. Problema cu operațiile astea prin Cipru sau Elveția este că procedurile durează. Nu-ți dă nimeni tranzacțiile pe tavă indiferent că ești  DNA sau dacă ești mama, iar dacă serviciile secrete chiar au fost implicate în povestea asta cu Hexi Pharma, atunci probabil că s-au mai și pus bețe în roate cam peste tot.

Una peste alta situația se prezintă cam așa… Până acum DNA-ul a reușit să dovedească doar transferurile ilegale între Condrea și apropiații acestuia, inclusiv actuala soție, Uliana Ochinciuc, dar și împotriva unui fost director, Miron Panaitescu, aflat acum în pușcărie pentru devalizarea Bursei. Acesta din urmă s-ar putea dovedi mai important chiar și decât directoarea Flori Dinu, căci, în pușcărie fiind, cu o condamnare de 11 ani, s-ar putea dovedi dornic să vorbească. Mai ales panaitescu-condrea1-465x390că, ne spune acum DNA-ul, prin firmele lui Panaitescu, nouă la număr, Condrea a spălat și a adus în țară mai mulți bani decât prin propriile sale conturi și ale tatălui său.

Din păcate Parchetul General nu a făcut până acum aceste demersuri, ba chiar a pierdut timp și a permis alterarea unor probe, așa cum ar fi mostrele de dezinfectanți din spitale, întărind suspiciunea opiniei publice că Hexi Pharma este o firmă protejată de statul român.

Ceea ce nu înseamnă că DNA-ul a descoperit totul… Nu! Din contră! Ancheta este abia la început, dar cu banii blocați și suspecții puși în fața unor probe concrete, altfel se va desfășura aceasta. În comunicatul său DNA nu spune nimic despre eventuale transferuri din off-shore către alte persoane, eventual către persoane sus puse care ar fi ajutat Hexi Pharma să devină cel mai mare furnizor de dezinfectanți pentru sistemul sanitar din România, în ultimii cinci ani. Probabil de aici încolo către asta se vor concentra procurorii, dar e important și ce vor avea de declarat cei urmăriți acum oficial, mai ales Panaitescu, Ochinciuc și Flori Dinu.

12722408_10201678028068396_141652378_oTot DNA-ul trebuie să mai arunce un ochi și în bucătăria internă și să vadă de ce în 2012, pe vremea când instituția era condusă de Daniel Morar, l-a avut în mână pe Condrea (ca urmare a unor informări venite de la SRI) dar l-a scăpat. Dezvăluirea a fost făcută de Tolontan pe 4 mai și confirmată de Kovesi, care totuși nu a explicat de ce acum patru ani DNA-ul nu a mers mai departe cu investigația, preferând să o decline către un Parchet care a clasat-o. La fel ca în dosarul retrocedărilor, îngropat de asemenea atunci de DNA și redeschis anul trecut, aceasta este chiar una dintre pistele pe care actualii procurori pot merge pentru a confirma sau infirma o eventuală protecție a Hexi Pharma.

În concluzie, intrarea DNA-ului în investigația Hexi Pharma este de bun augur, ceea ce nu înseamnă că opinia publică trebuie să se culce pe o ureche. Am sentimentul că SRI încă nu a spus tot căci CSAT-ul încă nu a acceptat desecretizarea informărilor date de ofițeri în legătură cu otrăvirea spitalelor românești. Ca să nu mai vorbim de faptul că Serviciul de Informații Externe nu a suflat o vorbă după ce fosta soție a lui Dan Condrea a afirmat pe toate televiziunile, cu subiect și predicat, că acesta era un agent al acestui serviciu, deși nimeni nu vorbise până atunci de SIE, iar mai toată lumea (poate cu o excepție) se concentrase pe SRI. Vrem în continuare să știm totul despre această crimă, să aflăm cu nume și prenume vinovații, indiferent de poziția lor în statul român, sau mai ales dacă au o astfel de poziție.