Din nou Bulă… Mini-bulă!

de Moise Guran

Avem o mini bulă speculativă pe piața imobiliară, dar ea nu trebuie citită la fel ca cea precedentă, aia mare de a durat opt ani și s-a spart într-o criză economică în toată regula. Numai că, știți vorba… orice schimbare de anotimp începe cu o pală de vânt. Așa că eu vreau să mă asigur că o înțelegem cu toții pe aceasta de acum.

bula imobiliara 3

De la începutul anului prețurile apartamentelor și al caselor de locuit a crescut în România cu 6,5% pe medie, evident cu procente mai mari în orașele importante. Asta pentru că cererea de locuințe a crescut semnificativ. Numai în luna aprilie românii s-au împrumutat la bănci 700 de milioane de lei, dacă nu chiar mai mult, căci soldul creditelor în lei a crescut într-o singură lună cu peste un miliard și jumătate, iar cel al creditelor în valută a scăzut.

bula imobiliara 2

Tot într-o singură lună, aprilie, cererile de garanție pentru Programul Prima Casă s-au dublat față de aceeași lună a anului trecut. Evident acesta a fost efectul de umflare a pieței imobiliare și doar a ei, de către Legea Dării în plată. Cea a construcțiilor mai așteaptă. Lumea s-a grăbit să mai prindă un credit fără avans de peste 30%, dar, cel mai probabil, nu au reușit să facă asta pe ultima sută de metri decât aceia care începuseră cu câteva luni înainte să își caute o casă. Găsirea ei, negocierea cu proprietarul, hârțogăria necesară la bancă, toate acestea durează.

Rezultatul pe total a fost o umflare cu 10% a numărului de tranzacții imobiliare, înregistrate la notari, dar și o creștere a masei monetare pe care Banca Națională a trebuit să o creeze, cum altfel decât prin cumpărare de valută.

Astfel, numai în ultimele două luni rezerva de valută a BNR a crescut cu aproape un miliard și jumătate de euro. Euro pe care BNR a dat lei. Lei pe care fie îi va retrage în perioada următoare, fie îi va tipări. Cum o creștere de dobânzi nu se întrevede în viitorul apropiat, cel mai probabil îi va tipări.

bula imobiliara

Și totuși, creșterea cursului de schimb până la 4,52 de lei pentru un euro în ultimele zile nu pare a respecta modelul de cumpărare al BNR. Cel mai probabil, Banca Centrală cumpără acum la 4,50 de lei, dar vârfurile de creștere, aparent episodice, par a fi fost provocate de ordine comerciale, venite probabil de la importatori.

Să nu uităm că aceasta a fost abia prima lună în care băncile au aplicat avansuri mari la creditele în valută, iar această mini bulă speculativă de pe piața imobiliară, creată înainte de momentul votării legii, trebuie interpretată ca o distorsiune, iar nu ca o tendință. Cel mai probabil, în lunile următoare cererea de locuințe va scădea, căci își vor mai putea cumpăra case doar cei care vor avea pus deoparte un avans consistent. În mod firesc, prețurile apartamentelor ar trebui să consemneze din toamnă o scădere. Încă nu știm cât de mare.

În același timp, cursul de schimb va reacționa mai serios la scenariile politice de după alegerile de duminică, căci e un an electoral complicat și la ultimul de acest fel, cel din 2012, euro s-a dus ca racheta până la 4,65 de lei. În funcție de cinismul politicienilor noștri, în această vară avem o șansă să vedem euro chiar mai sus decât atunci.