Cum, necum, au pierdut cel mai important martor…
de Moise Guran
Nu o să intru în dezbaterile conspiraționiste legate de dispariția patronului Hexi Pharma, dar trebuie, cred, să fim cu toții de acord că sistemul de forță al României continuă să își dea cu stângul în dreptul în acest caz. Accident, sinucidere sau crimă, dispariția lui Condrea lasă ancheta penală fără cel mai important martor și aici, da, e vina tuturor.
Am fost de la început sceptic în legătură cu această anchetă, fie doar și subliniind pentru dumneavoastră aici diferențele uriașe între așteptările opiniei publice și acțiunile fără vlagă ale Parchetului General. Când noi toți vorbeam de o crimă națională, procurorul general interimar, Bogdan Licu, începea urmărirea pe o faptă puțin gravă, sancționată de lege cu până la doi ani de închisoare sau amendă, lăsând impresia că face ceva ca să nu zică lumea că nu face nimic. Bineînțeles că nu îl putea aresta pe Condrea pentru o astfel de faptă iar zvonul că urmau să schimbe încadrarea în înșelăciune în formă agravantă tot tragere de timp pare a fi… Ce valoare mai are schimbarea încadrării când ea vine după ce Guvernul (iar nu Parchetul) a făcut teste pe produse și a ajuns concluzia că 100% dintre ele sunt diluate? Chiar așa… pe baza a ce voia să ceară Parchetul General schimbarea încadrării în înșelăciune? A testelor făcute la laboratorul neautorizat al ICECHIM? Nici probe nu puteau fi. Sau dă fiecare acum drumul la zvonuri ca să își justifice incompetența după ce au pierdut cel mai important martor din anchetă?
Dar să revenim la filaj… Pentru filaj, puțină lume știe, și poliția și SRI au nevoie de mandat, la fel ca și la interceptarea telefoanelor.
Aici intervine partea cu adevărat frumoasă căci dacă era un pericol pentru siguranța națională, un mandat de filaj putea cere și SRI. Atâta doar că SRI a fost și el, la fel ca Parchetul General, reactiv, nu proactiv. Inițial nu a zis nimic despre scandalul dezinfectanților diluați, apoi, după ce Tolontan a dezvăluit că sursa sa era un medic care a fost ani de zile sursă și la SRI și a fost degeaba, Serviciul a trimis niște rapoarte Comisiei de Control, ca să se scoată din poveste, iar acum susține că nu l-a pus sub supraveghere pe Condrea nici după ce ipoteza apartenenței acestuia la un serviciu secret a început să fie vehiculată inclusiv de demnitari de prim rang.
Nu contează că un Tăriceanu nu are mare credibilitate, este totuși al doilea om în stat, iar declarația lui de acum o săptămână urmată de moartea suspectă a lui Condrea și de isteriile lui Ghiță și ale lui Ponta, lasă SRI-ul în postura de prim suspect al unui asasinat ce ar dori să mușamalizeze crima dezinfectanților diluați.
Până la urmă nici asta nu contează cât contează faptul că nici acum, după dezvăluirile despre faptele Hexi, SRI nu a considerat de fapt o amenințare pentru securitatea națională această firmă. Că dacă ar fi considerat i-ar fi supravegheat patronul, nu?
Personal refuz să cred că serviciile românești de informații pot ordona uciderea unor români, nimeni nu cred că are în România o astfel de putere, dar mă intrigă indolența SRI în acest caz, la fel ca și cea a procurorilor de la Parchetul General. Altfel stăteau lucrurile dacă dosarul ar fi fost trimis la DNA, căci pe infracțiuni de corupție Condrea putea fi și supravegheat și arestat.
Și dacă nouă tuturor ni s-a părut de bun simț să considerăm că fie doar și din dezvăluirile lui Tolontan, indiciile de corupție au fost evidente, nici SRI nu a sesizat DNA, nici Parchetul General nu a declinat dosarul, lăsând impresia că trage de timp până, uite, a dispărut cel mai important martor. Sentimentul neputinței organelor de apărare ale societății nu face decât să amplifice nervozitatea oamenilor, insecuritatea dar și teoriile conspirației.