Tablouri din spitalul de nebuni

de Moise Guran

13262145_10201942621723072_487632132_oZic să ne concentrăm cu atenţie pe ce dezinfectanţi folosim, pentru că nu numai cei internaţi în spitale sunt în pericol… Toată ţara noastră e un spital. Unul de nebuni. Înainte să vă simţiţi ofensaţi de concluzia mea, haideţi să privim cele câteva tablouri ale zilei de azi şi poate ajungeţi dumneavoastră la altă concluzie, mai veselă.

Tabloul I

spitDirectorul spitalului judeţean Constanţa a fost prins în flagrant de şpagă de către DNA, cel mai probabil pentru aranjarea unor achiziţii pentru spitalul respectiv. Asta în plin scandal cu achiziţiile din Sănătate, la câteva zile după ce chiar ministrul Sănătăţii a demisionat. O să spuneţi că omul avea tupeu. Eu vă zic că avea încredere.

Tabloul II

Dănuţ Căpăţână este manager al spitalului de urgenţă din Constanţa de când s-a înfiinţat această funcţie. Adică de şapte ani. În 2014, a fost prins de DNA cu o altă achiziţie dubioasă – un contract de concesiune a serviciului de oxigen. Știţi că bolnavii, fie ei şi din Constanţa, au nevoie uneori de oxigen. Atunci DNA-ul a reuşit să dovedească doar nicusor bunatribuirea abuzivă a unui contract… A greşit funcţionarul, cum zice Traian Băsescu. Atâta doar, că trimiterea sa în judecată nu i-a impresionat deloc pe mafioţii politici care îl susţineau, iar Căpăţână a rămas pe funcţie. Și cum să nu rămână? Cine era să îl schimbe? Nicuşor Constantinescu? Înţelegeţi acum în cine avea încredere managerul Căpăţână de n-a avut nici greaţă şi nici frică să pună mâna pe şpagă, acum, în plin scandal? Staţi că n-am terminat. Și, oricum, Nicușor nu mai e președinte de cinci luni.

Tabloul III

tariCu câteva ore înainte ca DNA-ul să-l prindă în flagrant pe directorul celui mai mare spital din Constanţa, preşedintele Senatului, domnul Călin Anton Popescu Tăriceanu, a declarat că DNA-ul nu mai trebuie tolerat pentru că majoritatea care a câştigat alegerile în 2012 a fost decimată de arestări. Domnul Tăriceanu sugerează necesitatea modificării legislaţiei, astfel încât DNA-ul să se mai potolească.

Tabloul IV

Cam la ora la care Căpăţână pica în flagrant pe şpagă, DNA-ul trimitea în judecată cel mai mare dosar de corupţie cunoscut până acum, cel al retrocedărilor Fermei Băneasa şi al Pădurii Snagov. Între cei 23 de inculpaţi, doi foşti consilieri de prim andronic bunminiştri, unul al domnului Adrian Năstase, celălalt al domnului Călin Anton Popescu Tăriceanu, plus doi consultanţi ai aceluiaşi Călin Anton Popescu Tăriceanu. Paguba estimată de procurori – 145 de milioane de euro.

Acum, după ce v-am expus aceste patru tablouri, toate dintr-o zi petrecută în România, mai are cineva curaj să susţină că sunt eu nebun dacă susţin că ţara noastră este un spital de nebuni? De aia zic… să dăm bine cu dezinfectant!