Caftul din Vitrina București

de Moise Guran

Cursa pentru București este pentru toți candidații o vitrină de expunere în vederea alegerilor de la toamnă ce vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. Fiecare o folosește cum se pricepe mai bine, cu mai mult sau mai puțin cinism față de bucureșteanul-votant, cu program sau pur și simplu fără un program, mizând pe ignoranța alegătorilor și, eventual, pe superficialitatea jurnaliștilor care ar trebui să cenzureze populismul candidaților. Prima dezbatere serioasă a avut loc aseară la Digi24 între Gabi Firea, Nicușor Dan și Robert Turcescu. Acest articol urmărește stimularea unor astfel de dezbateri iar nu favorizarea/criticarea unuia sau altuia dintre candidați. Dezaprob ferm demersul colegilor de la site-ul Digi24 care au răspândit imediat pe rețele comentariul meu de pe tv sub un titlu de clickbait. Nu l-am criticat dur pe Nicușor Dan (voi relua aici comentariul) ci am tușat ceea ce s-a văzut pe tv, fără niciul fel de menajamente pentru nimeni. N-am party-prixuri, m-am delimitat din timp de „societatea civilă” care susține independenți, tocmai pentru a-mi putea face jobul de jurnalist.

dezbatere

Din poză lipsește Cătălin Predoiu, candidatul PNL care parcă în continuare se teme să nu fie votat. După alianța de la Sectorul 4 cu Piedone, acest partid parcă insistă să se desființeze după anul electoral 2016. Nu insist, nu merită să insist, dar din start am vrut să dau un vot de blam celor care nu vor participa la dezbateri și confruntări de idei.

Gabriela Firea. Pare a fi candidatul cu cea mai pregătită campanie. A lăsat impresia că a fost antrenată pentru întrebările previzibile, lucru firesc pentru orice partid serios. Surprinzător pentru mine, Firea nu s-a adresat electoratului clasic al PSD (poate consideră că pe acela îl are deja în buzunar, sau poate s-a gândit că acela nu prea se uită la Digi24) ci a țintit clasa activă, populația ocupată a Bucureștiului. A vorbit despre trafic, despre școli, despre asistența medicală în școli, despre accesul către școli și despre transportul în comun, deci cam despre tot ce-i interesează pe cei cu vârste 30-50 din București.

Niciunul dintre candidați nu a vorbit (și nici în program nu are nimeni) despre o strategie de dezvoltare corelată a transportului în comun cu cea a parcărilor rezidențiale. Asta pentru că nimeni nu poate susține în mod rezonabil că se pot face suficiente locuri de parcare rezidențiale fără participarea financiară a beneficiarilor. Nimeni nu a identificat exact locurile în care se pot construi, eventual pe verticală (e și greu că astea sunt la sectoare), nimeni nu știe exact cât ar costa, nimeni nu atacă o contradicție flagrantă între traficul pe marile artere, aflat în gestiunea Primăriei Generale și parcările dintre blocuri, aflate în gestiunea primăriilor de sector. Adevărul este că nimeni nu are o soluție reală și toți se tem să le spună bucureștenilor că vor plăti pentru un trafic rezonabil.

Dar Firea a lăsat mai mult impresia că ar avea soluții. Asta pentru că, așa cum spuneam, este un om de studiou, jurnaliștii, la fel ca și politicienii știind cum să lase impresia că se pricep mai mult decât se pricep în realitate. Și pentru că echipa ei și-a făcut treaba. Nu știu dacă ceilalți s-au obosit să îi citească programul dar acolo erau câteva puncte slabe pe care putea fi atacată… Hai să nu le fac eu treaba… Nu încă. Poate se iau și ei mai în serios.

Robert Turceascu. Nu are un program. Eu nu l-am găsit. Și nici în emisiunea de la Digi nu a lăsat impresia că ar avea. Punctează prin intrări hotărâte la ceilalți, dar atât. Impresia mea a fost că Turceascu a fost trimis în caftul din vitrină pentru a crește notorietatea partidului care l-a recrutat și atât. Jobul său este să îi bage pe Băsescu și pe Udrea în Parlament, eventual la un scor care să-i pună la masa negocierilor pentru un viitor arc guvernamental. Bănuim cu toții de ce anume și care ar fi condițiile. Nu mai insist. Nu încă. Firea nu are interesul de a fructifica aceste probleme de partid ale lui Turcescu pentru că și partidul ei are fix aceleași intenții. Și aproximativ aceleași probleme. Nicușor Dan nu pare a fi sesizat oportunitatea și deși vorbește mult despre corupție, habar nu pare să aibă care sunt slăbiciunile pe această linie ale adversarilor săi. Spre deosebire de Turcescu care a știut să o pună pe Firea în dificultate exact pe… să-i  spunem latura penală. Grijuliu totuși să nu declanșeze un contra-atac, Turcescu s-a dus mai mult pe credibilitatea doamnei Firea de fost purtător de cuvânt al lui Ponta și pe manipularea cu pozele de la secția de votare din Liverpool de la alegerile din 2014. Acela a fost al doilea moment în care am avut impresia că Firea și Turcescu se pot coaliza împotriva lui Dan, precum câinii din pilda străveche, care nu se mai bat între ei ci se reped împreună, atunci când apare lupul. Domnul Dan nu pare totuși să aibă nici măcar instincte de apărare, darămite instincte de lup… 

Firea NU s-a delimitat explicit de ceea ce Oprescu și PSD-ul au făcut împreună în ultimii opt ani la București ci a știut să evite subiectul. Turcescu nu a insistat, Dan parcă nici nu era acolo. În această dezbatere Turcescu este mai degrabă un haiduc decât un candidat serios.

Nicușor Dan. Spre deosebire de Turcescu, care nu are niciun program dar ține la dezbatere, spre deosebire de Firea care are un program (acum e clar că nici echipa de campanie nu e de lepădat) dar ar putea avea probleme de credibilitate în aplicarea lui, Nicușor Dan are un program (cu plusuri și cu minusuri) dar pe care nu este în stare să și-l susțină convingător. Nu e suficient să vorbești la modul general despre corupție. Când DNA-ul l-a prins în flagrant pe Oprescu și când există indicii clare că aproape TOT Consiliul General era prins în mecanismul de șpăgi al lui Wigler (omul lui Oprescu), când același Consiliu General dominat de cârdășia PSD – PNL a crescut pentru șpagă tarifele la apă și canalizare, tu, candidat neimplicat, nu știi cum să explici de ce nu sunt credibile proiectele doamnei Firea? Te bazezi pe faptul că toată lumea stă pe facebook? La fel, programul lui Nicușor Dan este concentrat pe hipstereli de genul Dâmbovița Creativă și parcări sub clădirile cu risc seismic. Nicușor Dan NU are o soluție pentru locurile de parcare rezidențiale (care ar costa prea mult) și presupune că odată centura terminată, și niște parcări pe principalele intrări în Capitală (aici programul lui se întâlnește cu cel al lui Firea) ar rezolva aglomerația. Pentru mine, bucureștean, ar trebui să aibă o soluție ca să nu mă mai cert cu vecinii pe locurile de parcare. Iar dacă îmi vinde filme cu semafoarele inteligente, o să îi spun că filmele astea le-am mai văzut și pe vremea lui Videanu și că e împotriva aritmeticii să presupui că un sistem de  semafoare inteligente va reduce numărul mașinilor de pe stradă, atâta timp cât mașinile respective, nici acasă, nici la serviciu, nu ai unde să le parchezi. Unde dracu se duc mașinile, oprite sau în mers? Dispar? Domnul Dan n-a înțeles că Bucureștiul este un oraș de dreapta NU pentru că duduie Centrul Vechi de 100 de mii de hipsteri în fiecare weekend, ci pentru că în nenorocitul ăsta de trafic înoată zilnic aproape un sfert din populația activă a României.

Una peste alta (și dincolo de nemulțumirile mele de cetățean care face zilnic 30 de kilometri și petrece două ore în traficul din București) dezbaterea de la Digi24 a fost prima care a adresat niște proiecte. Sper să nu fie ultima. Indiferent cine câștigă alegerile, vom fi cu toții mai câștigați dacă astfel de dezbateri (nu numai în București) ne fac conștienți cel puțin de problemele pe care le are orașul în care trăim. Fără asta nu vom găsi niciodată soluții.