Școala Altfel din Spania… Altfel decât cea din România

Așa cum v-am povestit la tv, am primit o solicitare inedită (una care m-a și încântat) de la doamna Antonela Pohoata, profesor de limba română la liceul IES Calderon de la Barca, din Gijón, o localitate din nordul Spaniei. Având o comunitate românească, orașul (de mărimea Craiovei) plătește pentru cursurile de limba română, dar pe care copiii născuți în Spania ai emigranților români nu prea le mai văd rostul. Așa că profesoarele de română și economie s-au gândit să organizeze o dezbatere pornind de la proiecția emisiunii Biziday, ediția specială despre istroia economiei în perioada comunistă și intitulată de noi Zi cu Spor, difuzată de TVR în decembrie 2014. Evenimentul a avut loc pe 26 aprilie și în seara aceleiași zile doamna profesoară Pohoata mi-a trimis următorul email, pe care îl public mai jos, cu permisiunea dumneaei. Nu pentru a mă da mare (deși e clar că m-am umflat în pene de bucurie) ci pentru a avea aici, în România, o idee despre imaginea, destul de ștearsă, din păcate, pe care o mai au emigranții noștri despre țara lor, la mai bine de un deceniu de când au părăsit-o. (Moise)

ies-calderon

Buna ziua, domnule Guran! Astazi s-a desfasurat activitatea noastra. Au participat aproximativ 150 de persoane: elevi romani, elevi spanioli din „IES Calderon de la Barca”, Gijón, parinti romani si spanioli, profesori ai scolii. A fost o activitate deosebit de reusita, la finalul careia toti cei care au participat au iesit castigati. Elevii mei, romanii, au inteles de ce a fost si e inca atat de greu de trait in Romania, iar elevii spanioli au aflat multe lucruri despre tara colegilor lor romani.

copii spaniaAm inceput cu expunerea situatiei istorice si politice a Romaniei pe perioada regimului comunist, apoi am explicat termenii care apar in emisiunea dumneavoastra si pe care copiii nu au de unde sa-i cunoasca, precum CAP, SOVROM, apoi profesoara de economie a liceului le-a explicat termenii economici, gen PIB, FMI, etc…

A urmat proiectia emisiunii „Zi cu spor”, subtitrata in limba spaniola, discutii, intrebari (mi-a placut una dintre intrebari in mod deosebit: – De ce un om cu 4 clase a putut sa ajunga presedinte al Romaniei? 🙂 ).

Apoi am ascultat mesajul dumneavoastra catre copii (i-a impresionat pe toti foarte mult si va multumesc eu in numele lor). 

copii spania2Cativa parinti romani au depus marturie despre viata din timpul comunismului.

Am avut si o frumoasa expozitie de fotografii din Romania, iar la final am mancat prajituri romanesti preparate de mamici. Salamul de biscuiti a avut cel mai mare succes. 🙂

A fost impresionant cat de multa liniste a fost in sala, cu ce atentie a fost urmarita emisiunea si apoi interesul lor cand a venit momentul sa puna intrebari. 

profesoara de limba romana Antonela Pohoata