Codul lui Năstase

de Moise Guran

Cu mai puţin de o zi înainte ca Instanţa Supremă să se pronunţe definitiv în dosarul lui Liviu Dragnea, în PSD se petrec lucruri ciudate. Lasă faptul că televiziunea lui Sebi Ghiţă titrează insistent o revenire a lui Ponta în fruntea PSD, dar Adrian Năstase, fostul lider al partidului, s-a apucat de publicat versete din Biblie. Io, cum am văzut, cum am şi zis că e un cod ceva… l-am şi descifrat, da’ greu vă spun, fostul premier are un tip ciudat de umor… Hai să ne distrăm împreună, că doar n-o să ţin doar pentru mine ce-am aflat…

13064023_10201853098125038_1678186376_o

Zice aşa domnul Năstase pe blogul său… „Istoria se repetă. Denunţurile funcţionează demult . Dovadă: Cartea a treia a Regilor, Capitolul 21 din vechiul Testament…” Și apoi începe să înşiruie 16 versete din pilda cu via, pe care un rege invidios a vrut să i-o ia unui om vrednic, dar, pentru că acela n-a vrut să i-o dea, soţia regelui, malefica Izabela, pune la cale o farsă juridică, cu doi delatori care mărturisesc fals că gospodarul cu via l-ar fi hulit pe Dumnezeu şi pe rege, acesta este ucis cu pietre şi via îi revine regelui.

Postarea lui Adrian Năstase i-a pus pe mulţi pe gânduri, aparent ea se referă la denunţuri, iar un ziar arondat doamnei Udrea a şi identificat-o pe malefica Izabela în Laura Codruţa Kovesi. După ce am citit şi eu, am avut mai întâi impresia că Năstase vorbeşte într-adevăr cu Dragnea, care îşi aşteaptă sentinţa, dar derutat de cei de la ziar, am fost tentat să mă gândesc, în primă fază, la doamna Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, care l-a condamnat şi pe Năstase, şi se va pronunţa şi în dosarul lui Dragnea.

Apoi mi-am dat seama că greşesc, că postarea lui Năstase conţine într-adevăr un cod, vi-l spui mai încolo, să nu stric povestea, dar că această postare nu se referă la Justiţie, ci la furatul viei. Pe care şi gospodarul de Năstase a pierdut-o cândva, în urma unor probleme cu Justiţia, iar Dragnea este, la rândul său, în acelaşi pericol.

Cred că mesajul lui Năstase este „Liviule, vezi că Ponta abia aşteaptă să îşi ia înapoi via.” Adică partidul… Să vă zic acuma cum m-am prins că Năstase face trimitere la Ponta, iar nu la Justiţie…

Versetul al 16-lea, aşa cum apare el pe blogul lui Năstase, este amestecat, dintr-o greşeală de traducere, cu versetul 27. Partea subliniată cu roșu!

nastase blogÎn primă fază am crezut că aici e cheia mesajului. Și într-adevăr acolo era, dar nu cum crezusem eu. Am căutat pe internet şi am ajuns la concluzia că singurul loc în care mai apare exact aceeaşi greşeală de traducere este pe Wikipedia. Năstase a luat pilda cu copy/paste de pe Wikipedia. V-aţi prins? Copy/Paste! E clar vorba despre maleficul de Ponta, mai are cineva dubii?