Alegeri animate… De desene animate!

de Moise Guran

PNL-ul merge ca o maşină condusă de un beţiv, din gard în gard… Primeşte lovitură după lovitură şi, în continuare, după fiecare prostie, virează atât de tare încât se opreşte, în mod inevitabil, în gardul de pe partea ailaltă. Totuşi, nimeni nu îşi dă seama că problema e şoferul beat, nu maşina. Acuma celor de la PNL li se pare că dacă merg înainte cu Munteanu vor avea mai puţine pagube… Nu cred că-i mai interesează victoria la Capitală, ci doar să nu mai dea impresia că merg din gard în gard. De fapt, forţând ultimul gard (cel de pe extremă), se duc de-a dreptul pe arătură.

646x404

Mai sunt două săptămâni până la campania electorală, iar tabloul electoral general e de desene animate. Nişte puşti au ieşit în stradă să protesteze împotriva candidaturii lui Piedone. Ceea ce e aberant… Nu mai bine vă duceţi voi, puştilor, să votaţi pe altcineva? Sau e mai sexi să zici că te p..şi pe el de vot? Legea îi permite lui Piedone să candideze, dar puştii respectivi se tem, pe bună dreptate, nu de Piedone, ci de cohortele de pensionari care îl vor vota, 646x404neînţelegând nici până acum care a fost problema cu Colectiv… Când ai trăit decenii cu ea, asta cu corupţia nu o mai înţelegi, a devenit parte din gena ta şi, oricum, în viaţa din faţa micului ecran pe care o trăiesc respectivii pensionari, corupţia e atât de des şi diferit invocată, încât ea a devenit precum variaţiunile de pandişpan – degustibus, dar tot un drac! E corupţie dacă iei bani de la firme şi dai cu var pe blocurile oamenilor, cum a făcut Olguţa? Dă-le dracu de firme! Asta e haiducie, cum făceau şi strămoşii noştri! Ce, a furat? N-a furat. Dar Piedone ce a făcut? Trebuia el să ştie că n-au sataniştii ăia ieşire de urgenţă? Hai sictir! Uite ce parcuri frumoase a făcut în sectorul 4!

lumea-copiilorMai că devine greu de înţeles ce a avut DNA-ul cu Ludovic Orban… Adică nici n-a luat bani de la un preten afacerist, doar s-a înţeles cu doi de ăştia cu televizoare… Dacă nu era pus sub acuzare, ci doar prins aşa de nişte dezvăluiri credibile, probabil nici liberalii nu-l retrăgeau din cursă, nici lumea n-avea o greaţă să-l voteze… Dacă treaba merge pe şpagă… ce să-i faci? Dai șpagă!

În acest tablou de derută principială, vreo trei năroji (printre care corect e să mă număr şi pe mine) s-au găsit să vocifereze că sunt idioţi ăia de la PNL că şi-au găsit candidat mistic, ultra-ortodox şi un pic insurecţional. Hai dom’le… de astea stăm noi acuma? Distracţia adevărată va fi abia atunci când îşi va anunţa Băsescu candidatura la primărie… că nici nu riscă să câştige. Iar liberalii ştiu că tot ce-şi mai pot propune e ca Mesia al lor să-l bată pe ghiavolul de Băsescu. Nici lui, nici Sfintei Doamna Firea nu le mai trebuie programe electorale dacă se înscrie Ucigă-l Crucea USL-ului. Culmea e că toţi trei ar avea de câştigat dintr-un free for all din ăsta în trei, o porcăială care va atrage inevitabil atenţia tuturor televiziunilor, eclipsând orice alt candidat din atenţia publicului.

firea basescu

Băsescu nici nu mai vrea să fie primar şi, într-un singur tur de scrutin, nici nu riscă asta. Vrea doar atenţie pentru partidul lui, care partid este doar o unealtă pe care o vrea în Parlament la toamnă, ca să intre la masa unor negocieri ce ar trebui să o scape pe Udrea de probleme. Primăria e doar ocazia de a apărea mai mult la tv. Prin 2012, când vă spuneam că nici Ponta nu există fără Băsescu, nici Băsescu fără Ponta ziceaţi că sunt eu om rău. Nu-s rău. Doar am văzut mulţi papagali patriotarzi la viaţa mea. Toţi sunt Rambo pe la televizor, dar devin brusc incapabili când câştigă şi trebuie să facă ceva concret şi util pentru semeni. (Totuși, de relația Băsescu-Munteanu, mi-am propus să mă ocup într-un alt articol viitor)

În toată această poză de desene animate, un jurnalist pe care eu chiar îl apreciez, Liviu Avram de la Adevărul, şi-a depus candidatura cu trei semnături, i s-a respins, firesc, a contestat-o şi la contestaţie, hăţ! A ridicat excepţia de neconstituţionalitate pe alegerile într-un singur tur de scrutin. Bravo, Liviu! I s-a admis să pledeze la Curtea Constituţională. Ce chestie! Liberalilor care au ridicat la Curtea de Apel excepţia nu li s-a admis. Încă o dată, şah-mat de la societatea civilă pentru un partid de beţivi-politic (nişte idioţi cum îi numea foarte bine un cetăţean supărat) care, după ce că au votat pentru alegerile într-un tur, acum se mai şi prefac că le atacă în instanţă.

Liviu, dacă îţi foloseşte, uite aici o posibilă cale de susţinere a excepţiei la Curte. Decent ar fi să se organizeze două tururi, zic eu, acolo unde primul clasat nu ia voturi nici cât pragul de validare al unui referendum.

Acuma, demersul lui Liviu este doar o reacţie de răspuns a societăţii împotriva unor lucruri care, în mod evident, o ameninţă. Asta este de fapt democraţia. Şi nesimţirea lui Piedone, şi extremismul real al lui Munteanu, şi cel populist al lui Băsescu, şi lipsa de conţinut concret al doamnei Firea, ba chiar şi nătângiile hipstereşti ale lui Nicuşor Dan, toate acestea sunt teste pe care societatea noastră democratică trebuie să le treacă.

Vă spuneam cândva că DNA-ul este o formă de apărare a societăţii. Spectrul său este limitat la corupţie şi, chiar dacă eficienţa acestor procurori este relativ bună faţă de nivelul restului societăţii noastre, asta nu înseamnă că DNA-ul ne poate rezolva toate problemele. Noi suntem chemaţi să învăţăm din greşeli, ca să putem evolua ca societate, noi ne învestim liderii până la urmă, prin vot, noi ne aşternem şi cum ne aşternem aşa dormim. Patru ani.

Hai să fim mai atenţi, să sancţionăm ne-partinic incompetenţa şi populismul, să votăm mai mult aplicat şi mai puţin emoţional, să ne ţinem memoria cel puţin patru ani şi, cel mai important… să ne întoarcem de fiecare dată la principii. Și să votăm. Mă încăpățânez și anul acesta să merg la vot.