Nu, nu Orban este elefantul din sufrageria PNL. Orban e doar trompa…

de Moise Guran

Partidul Național Liberal ar face bine să recunoască faptul că are în sufragerie un elefant mare, roz şi foarte urât mirositor. Nu, nu mă refer la prostiile lui Ludovic Orban, deși scoaterea acestuia din cursă înainte de începerea campaniei îmi crează o satisfacție ca cetățean, dar și o frustrare ca realizator TV. Întâi să vă explic de ce nici susținerea lui Nicușor Dan nu e soluție. Oricum, elefantul este altul. Și e bicefal.

12991948_10201817978887079_1862303124_o

PNL era oricum asimilat în percepția publică PSD-ului și înainte să-l găsească DNA-ul pe Orban cu o clară dispoziție să miște ilegal niște bani prin buzunarele unor oameni din televiziune ca să apară și el mai în față. Pentru cine nu știe, televiziunile nu au voie să ia bani pe publicitate electorală, iar aranjamentul descris de DNA era, cel mai probabil pentru o servită. Adică pentru un interviu aranjat, cu întrebări centrate, ca să marcheze fanfaronul.

După retragerea lui Orban, PNL-ul mai are doar șansa să recunoască faptul că nu s-a reformat, că are o criză la vârf, nu la bază și că în loc să alerge după replici ale doamnei Gabriela Firea, ar face bine să își găsească un candidat serios și competent pentru Capitală.

Și nu, n-ar fi bine ca acesta să fie Nicușor Dan, sau un alt independent, căci, susținut de un partid mare, acesta n-ar mai fi independent. De exemplu, în 2000 candidatura independentă a lui Mugur Isărescu la președinție n-a mai fost deloc independentă după ce a ales PNȚ-ul să îl sprijine, iar despre Sorin Oprescu n-a crezut nimeni nicio clipă că a fost candidat independent.

Nicușor Dan ar face bine să își vadă de o campanie în care să demonstreze că e altceva, oricum îl ajută imens lovitura primită în plin de PNL. V-am mai spus și cu altă ocazie că Ilie Bolojan de la Oradea ar fi una dintre puținele propuneri serioase ce ar putea veni din partea PNL. Vă spun sigur că Predoiu, numele ce se vehiculează insitent, ar fi genul de candidat care ar urî să candideze la Primărie. Nu e genul de primar, poate deveni, dacă partidul i-o cere, dar experiența lui nu are nicio legătură cu administrația locală. În timpul ăsta, Bolojan, primarul Oradei și coordonator al campaniei de locale al PNL, este în situația inversă, vrea să fie primar, dar nu vrea la București.

La drept vorbind, nici nu are suficient spațiu de mișcare la nivel central, căci după ce tot el a impus un set de reguli de integritate pentru candidați, și-a dat seama că nici peneliștii nu prea țin cont de ele. Picarea lui Orban, vicepreședinte al partidului, în plasa DNA ilustrează perfect și fără tăgadă contradicția dintre regulile alea și elefantul roz al PNL. În opinia mea, PNL-ul nu mai are altă șansă, iar noi bucureștenii chiar ar trebui să avem o ofertă serioasă și de la PSD și de la PNL și de la un independent.

Revenind la DNA, deși ca cetățean al Capitalei îmi pare bine că un candidat predispus la mare corupție a picat înainte de a apuca să facă șpăgi pe banii cetățenilor, am totuși frustrarea că DNA-ul s-a grăbit. L-aș fi lăsat pe Orban ăsta să mai și dea șpăgile alea unor așa-numiți șefi de televiziune. Preferam să îi vedem audiați la DNA și trimiși în judecată și pe aceia. Ca să ne separăm mai clar unii de alții, nu de alta. Că nici șefii nu pot face servite, pe bani, fără jurnaliștii din subordine.