10.296 afișări

Două scenarii și unul lipsă. Cu spioni sau cu corupți?

de Moise Guran

Ok. Hai să plecăm de la premisa că cine face lucruri din astea anticipează reacţia publică. Reacţia publică a fost asocierea antagonică Mossad vs DNA (Kovesi), chiar dacă în mandatul de arestare se spune că e o firmă privată. Personajele sunt aşadar pe de o parte un serviciu secret de legendă (dar de care nu ne temem ca de KGB, să o recunoaştem) şi una dintre cele mai populare figuri publice din România – Kovesi şi DNA-ul său.

57048d44682ccfe6db56f2c7

Și acuma să o luăm la pas…

Reacţia procurorului şef al DIICOT dată azi noapte celor de la Rise Project este pur şi simplu prostească – ”La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigaţie, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză

În primul rând că domnul Horotniceanu confirmă, ceea ce nu se face într-un caz clasificat (cu atât mai puţin unul de spionaj), apoi zice că nu e cercetare, ceea ce arată că nu ştia că cei de la RISE au şi mandatul de arestare. Deci probabil sursa informaţiei e altcineva. Cel mai probabil SRI sau Poliţia. Cel mai probabil SRI.

Dar de ce ar face SRI aşa ceva unui serviciu aliat? N-au anticipat faptul că toată presa va zice că uite dom’le ce face Mossadul? Probabil că au anticipat. Deci, ce au urmărit cu asta? E posibil ca principalul serviciu secret al Israelului să desfăşoare acţiuni neautorizate pe teritoriul României? Evident că e posibil, dar iertaţi-mă dacă nu cred că ăia ar fi procedat aşa… Din mandat reiese că au şi intimidat apropiaţi ai doamnei Kovesi, dar le-au spart şi emailurile… Deci nu numai că au spionat, dar parcă au şi vrut să se ştie că au spionat. Nu, nu prea are logică… cel puțin nu pentru Mossad.

Dar dacă acţiunea a fost într-adevăr una privată, venită la comandă privată, iar SRI a dibuit un eventual suport Mossad? N-ai cum să nu faci legătura cu israelienii urmăriţi în afacerea cu retrocedările, cu sumele imense de acolo, cu faptul evident că dincolo de ei sunt politicieni români şi corupţi, dar n-ai cum să nu faci o corelaţie şi cu vizita din această viaţă şi din aceeaşi lună a preşedintelui Iohannis în Israel.

În toate cazurile ajungi la concluzia că cel mai probabil asistăm la avertismente lansate de o parte şi de alta… băi nu mai faceţi aia, ba pe a mamei dumneavoastră, voi nu mai faceţi aia… Publicitatea în jurul acestor evenimente are cel mai probabil menirea de a implica statele la nivel politic… Probabil preşedintele Iohannis sau şeful SRI vor avea contacte la nivel înalt şi vor spune băi, hai să îi potolim pe ăştia, suntem aliaţi, ce dracu’!

Atâta doar, că dacă vorbim de afacerea ANRP în care statul român a pierdut nişte sute de milioane de euro, eu n-am niciun chef ca DNA-ul să fie potolit. Cu tot respectul pentru doamna Kovesi, pentru familia şi apropiaţii care înţeleg că au fost hărţuiţi… astea sunt riscurile meseriei până la urmă. Sigur că SRI, SPP, Poliţia, habar-n-am cine, trebuie să protejeze demnitarii implicaţi în lupta împotriva corupţiei, este evident că un uriaş cuib de viespi a fost deranjat de deschiderea unor dosare despre care Kovesi spunea că nu s-a uitat nimeni în ele acum cinci-şase ani.

Acum să mergem pe un alt scenariu și să ne gândim că e posibil ca o comandă privată pentru compromiterea lui Kovesi să fi plecat într-adevăr fie de la israelienii ăia bogaţi, care poate au şi conexiuni în Mossad, fie de la nişte foarte români, cu sau fără ştiinţa serviciilor secrete româneşti. Sau poate doar a unuia dintre ele, sau a unor apropiaţi.

Mie personal, povestea mi-a readus în cap întâmplarea cu filatorii SIE, luaţi de gât de Nicu Gheară. Este că nu v-aţi gândit nicio secundă la SIE? Nu mă pricep şi nu vreau să spun în mod necesar că cei de la SIE sunt nişte proşti, dar hai să o luăm altfel, dacă SIE (sau nişte corelaţi) face/fac o astfel de comandă privată, Mossadul află cel mai probabil primul, că te aştepţi să-şi controleze pensionarii, nu? Logic ar fi ca Mossadul să informeze şi SRI, nu? În acest caz ăia de la SRI ce ar face? Păi cel mai probabil ar zice, lăsaţi-i să vină şi ne ocupăm noi aici… Și s-au ocupat. I-au luat ca pe gujbeți (din mandat reiese că arestatul are 25 de ani!) și îi dau la presă ca să dea un semnal și ca să se dea și jmecheri.

În acest al doilea scenariu tot nu mi-e clar de ce au acceptat posibilitatea ca opinia publică din România să se revolte împotriva Mossad. Doar dacă am plecat de la premise greşite şi de fapt sursa publicităţii este SIE. Și n-au fost bonţi, au vrut altceva şi poate povestea cu evreii bogaţi e doar mură-n-gură iar nouă ne lipsesc informaţii de bază ca să înţelegem al treilea scenariu. Personal nu cred asta, dar depinde la ce mai lucrează DNA-ul. Că uite, noi vorbim de spioni dar DNA-ul se ocupă de corupți.