Doamna Vulpița și copoii DNA

de Moise Guran

Goguleeee! Îl luară pe Neiiica… cum ar zice un personaj din Nea Mărin Miliardar! Acu e vorba de tanti primărița Craiovei, foarte populara Lia Olguța Vasilescu, pe care nu, nu au răpit-o niște mafioți tonți, ci au luat-o cu cătușe ditamai procurorii DNA. Acu eu, un pic subiectiv fiind, vă explic care-i treaba și de ce a fost luată doamna Vulpița, cum îi zic oltenii, urmând ca dumneavoastră să stabiliți dacă facem revoluție să dezlipim Oltenia de București și să o unim eventual cu Prahova lui Ghiță, sau dacă mai stăm o leacă p-aci. Serios acuma, cazul ăsta chiar va fi unul controversat…

12896434_10201769604197742_1866544042_o

Din comunicatul DNA se înțelege că în campania din 2012 doamna Vasilescu a „siluit” niște oameni de afaceri locali să-i sponsorizeze campania electorală cu vreo sută de mii de euro… Ce vă mirați de sumă… e metropolă săracă, Bănia de altă dată… iar cu silința… asta chiar va fi destul de dificil de dovedit la atâția ani de la campanie. Nu insist asupra acestui aspect… speța din 2012 seamănă într-o oarecare măsură cu dosarul Trofeul Calității, în care fostul Adrian Năstase a executat doi ani de pușcărie.

Controversa va fi legată de faptul că doamna Vulpița a pus la cale renovarea blocurilor din centrul vechi al Craiovei printr-o întortocheală de fundație care tot bani din sponsorizări de la firme primea. Cum ar veni, niște firme care aveau contracte cu Primăria Craiovei au fost rugate frumos de doamna primăriță să facă niște sponsorizări unei fundații ale unor prietene pesediste, iar fundația să dea niște blocuri cu var. Tot cam la 100 de mii de euro s-a dus afacerea, că la noi, la olteni, suta de mii de euro e cea mai utilizată bancnotă. Deh! Ca la săraci! Acuma, să vă mai spui că, la vremea respectivă, niște pensionari cârcotași din blocurile astea văruite au și sunat la Gazeta de Sud să reclame faptul că lor nu le spune nimeni cât costă lucrarea și că ei cred că e spălare de bani?!

Și tot n-ar fi avut DNA-ul cum să probeze într-un fel legătura dintre datul cu var și primăriță, dacă aceasta nu ieșea chiar luna asta la televizor să se laude că o votează lumea că a dat blocurile cu var. Acuma, din comunicatul DNA eu înțeleg că atunci când le-a rugat frumos pe firmele alea să dea bani, doamna primărița le-a și spus vulpește că dacă nu dau nici nu vor mai fi prieteni cu Primăria cu care aveau contract. Adică, cel mai probabil, nu-și vor mai vedea banii la timp…

Dar, pe de altă parte, deși îi zice cu patru infracțiuni de mită, din comunicatul DNA eu nici nu înțeleg clar că ar fi pus vulpița mâna pe bani sau dacă s-a bucurat doar așa, că o să o voteze lumea, că a fost influentă și a dat blocurile cu var, amenințând vulpește că le taie macaroana.

De aia vă spun că va fi cu controverse… că unii se vor bucura de var, iar alții vor spune că e greșeala de traducere la interceptări din vulpește în oltenește și apoi în românește… Că uite, de exemplu, dacă voi românii ziceți că a fost șpagă, la noi nici nu există substantivul ăsta. Că la noi ăsta  e subînțeles din conjugarea verbului a fi. Voi ziceți a fost sau n-a fost șpagă la ”primarul care este”, noi spunem … fură! Fură și primarul și administratorul public al Craiovei și prietena doamnei… fură toți, da’ plecară! De la DNA. Doamna Vulpița cu cătușe.