Un selfie cu noi și mândria noastră națională…

de Moise Guran

Mândria națională e o chestie bună, chiar utilă, cu condiția să aibă acoperire în ceva. Să vă povestesc un eveniment recent, de fapt două, care printr-o ironie a sorții s-au succedat într-un fel … de ne-au aruncat în aer mândria noastră, românească și care, cam prea des, e mult prea urbană.

lemne

Într-o dimineață la cafea constat că e virală pe facebook o știre despre vajnicii săteni din comuna Răcătău, județul Cluj, care supărați pe faptul că poliția nu face nimic împotriva hoților de lemne, au oprit ei cu mâinile lor două camioane, proaspăt tăiate din pădure. Așa mișto s-a dus știrea sharuită cu mândrie națională pe rețele zilele astea, încât și eu am zis… băi ce oameni, ăștia din Răcătău! Și într-adevăr, nu-i puțin lucru să fii mândru de ai tăi. Atâta doar că știrea era din ziarul Adevărul din 2013, ridicată abil în topul zilelor noastre de un soft de trafic și mai făcuse o dată carieră și prin 2014, preluată fiind de cei de la Evenimentul Zilei pe același mecanism.

Marfă! Care va să zică, în fiecare an, mândrii români de pe internet se mai lasă păcăliți de câte un algoritm de trafic ca să se umfle pipota națională în ei. Ironia sorții a fost că în aceeași zi a venit o știre proaspătă din Dolj, unde Garda de Mediu a constatat cu adumbrire în suflet că o pădure plantată în 2009 ca să împiedice deșertificarea unei zone, fusese tăiată și furată aproape complet, fără să comenteze nimeni nimic. Mândria de pe facebookul național și atât de urban, n-avea nicio legătură cu realitatea din teren.

Apoi mi-a venit în minte legea asta împotriva fumatului în restaurante. O lege bună, dar atât de urbană în fond… oare inițiatorii ei or ști ce e aia crâșmă sătească… Adică, se pune de restaurant sau cafenea și birtul rural? Sunt convins că habar n-au. Crâșmele sătești sunt de două feluri… unele autorizate care s-ar putea chiar să aplice legea, deși nu cred că în procent mai mare de 2%, și altele pe care nu scrie nimic, nici crâșmă nici magazin, nici sereleu, nimic, nimic, că nici nu sunt autorizate de cineva.

În astea sătenii se strâng ca să bea țuică fără accize și să fumeze unde au ei chef, și cu doi și cu patru pereți… Și dacă accizele la alcool au scăzut după ce s-au prins și guvernanții că la crâșmele fără firmă deasupra nu stau de astfel de detalii, ghiciți ce efecte va avea legea anti-fumat asupra crâșmelor sătești autorizate…

Eu zic că sătenii se vor lăsa de fumat și-și vor face și selfieuri  din cârciuma aerisită, cum nu fumează ei la un wiscki cu soda, ca să ia multe like-uri pe facebook, că astea cică țin de sete, ba chiar te îmbeți de la ele fix ca de la apa kioară.