Legea antifumat a pus în evidență câteva caractere. Unele sunt nașpa rău

de Moise Guran
Deci nu, n-a murit nimeni acum că nu se mai fumează prin baruri și restaurante. Da’ vreți să vă spun ceva… legea asta a scos în evidență câteva chestii urâte și la categoria fumători și la cea de nefumători. Despre urâții ăștia vreau să vă spun întâi și după aia mă refer la restul, așa că așteptați să vedeți fiecare pe unde vă încadrați. După aia, eventual, dați și cu pietre.

morometii

Fumatul este o prosteala dar în anumite condiții fumatul este o prosteala mișto. Partea nașpa la fumat este că devine obicei, pune stăpânirea pe tine, ajungi să fumezi și când vrei și când nu vrei, iar atunci când fumatul se interzice riști să te porți ca o muiere isterică, indiferent că ești muiere sau ești voinic. Partea mișto la fumat, ține doar de condițiile alea anume… Să zicem că ai o gașcă cu care ieși în mod regulat în oraș, beți o bere, două, un vin, se încinge dezbaterea, prindeți fluturi savant și râdeți ca tâmpiții din prostii, vă deschideți sufletele, ce să mai că la deal la vale, fumatul n-are legătură cu prietenia sau cu beția, dar poate fi un catalizator pentru amândouă. Și asta într-un grup și cu fumători și cu nefumători. Ei, de oamenii ăștia mie îmi pare rău. Le va lipsi fumatul.

Nu toți nefumătorii au cerut anularea acestui protocol. Sunt unii dintre ei care au înțeles că nefericirea fumătorilor dintr-o gașcă, lăsați fără țigări, sau scoși buluc afară la intervale de timp, strică fengshuiul și va anula de principiu tot mezanplasul. Dar despre nefumătorii ăștia mișto, mai încolo.

Da, sunt și nefumători nașpa care se și laudă că s-au lăsat de fumat și mai fac și campanii de surughiunire a fumătorilor. Acești talibani sunt atât de fraieri încât ei cred că gașca va merge la fel, întâlnirile vor fi la fel, odată ce toți membri sunt anulați la statutul de nefumători. Că ei cum s-au lăsat? Mulți nici nu sesizează cât de triști au devenit, dar cei mai mulți erau triști și înainte și s-au lăsat degeaba de fumat. (Atenție, nu toți cei care s-au lăsat de fumat s-au transformat în astfel de teroriști).

Cam ăștia-s ăia de au pus poze pe facebook că uite dom’le că nu-s restaurantele goale acu că a intrat legea în vigoare… Normal că nu sunt, dar acest tip de nefumători, nu numai că au mici bucurii din nefericirea altora, nu numai că această lipsă de empatie indică faptul că în copilărie chinuiau animăluțe, dar sunt tentat să cred că au și un soi de neîncredere în sine. Ei și până acum se simțeau marginalizați în gașca cu care ieșeau la bere… Erau poate nefericiți că alții erau în centrul atenției și ei nu, poate nu râdea lumea la glumele lor acre, poate nu se simțeau suficient de lideri… Cert e că acum se simt. Că au impus o lege care îi reduce pe toți la statutul lor, al nefumătorilor talibani. Și își imaginează că asta va dura, dar se înșeală… Ghici ce, prietene… în curând nu va mai fi nicio gașcă, sau se va reuni, fără tine, acasă la unul dintre amărâții de fumători. Legea nu e abuzivă, da, ai dreptate, abuziv era comportamentul prietenilor tăi, care se strângeau în locuri de fumători, fără să țină cont de faptul că tu ești nefumător, dar problema ta nu e legea, ci modul în care ea ți-a pus caracterul în evidență. Poate ei erau nesimțiți, poate erau proști, dar tu ai o problemă și mai mare – tu nu le ești prieten. Ești un intrus în gașcă și asta nu pentru că nu fumezi, ci pentru că ești prea egoist. O să mori singur și foarte bătrân, căci nefumător fiind o să și trăiești foarte mult. Ghinionul tău!

Acum să îi luăm puțin la frecuș și pe fumători.

În primul rând că un fumător cu bun simț nu și-ar fi aprins niciodată țigara într-un restaurant unde lumea mănâncă. Nu și-ar fi aprins-o, zic, nici până acum când era o lege mult mai blândă. Mai mult decât atât, un fumător cu bun-simț nu își aprinde țigarea nici la o terasă deschisă, dacă la masa vecină sunt oameni care mănâncă, iar fumul se duce spre ei. Dacă mai sunt și copii și tu totuși îți aprinzi țigarea, chiar la terasă fiind, sau pe plajă, sau în pădure, indiferent ce prevede legea, atunci ești un dobitoc și nu mai avem ce să comentăm despre asta. Ai voie, sigur, e dreptul tău… du-te dracu cu dreptul tău cu tot! Ești la fel de egoist ca și talibanul nefumător, fumatul a devenit pentru tine reflex și te dezumanizează, dacă fumul tău ajunge pe copii și tu invoci dreptul tău ca să nu stingi țigara. Nu mai ai niciun haz.

Între tine și talibanul nefumător singura diferență e că tu o să mori mai repede și că, în cazul tău, lumea nu va avea mai devreme ce să regrete. La el nu avea mai târziu ce să regrete.

Ei, cam ăștia sunt cei care miorlăie acum că li s-au încălcat drepturile. Ce drepturi? Dreptul de a fi mișto, într-o gașcă, într-o anumită conjunctură, după ce ai băut un anumit număr de pahare de vin sau bere… mda, ăsta e singurul drept ce ți s-a încălcat. Grow up! Invită-ți prietenii acasă și acolo nu mai ai problemele astea. Știu, acasă nu e ca în club… deci grow up!

Și acum să vorbim și de speciile mișto de fumători și de nefumători… În afară de ce ați dibuit prin excludere din categoriile de mai sus, mai am de adăugat două-trei chestii, la comun. Un fumător mișto, v-am spus, acceptă legea și gata, dar el oricum nu fuma decât în anumite condiții. Va continua să fumeze acasă și de aceea nici nu e foarte afectat. Un nefumător mișto, ăla de stătea în fumul prietenilor lui până acum, va sta în continuare, căci se vor duce acasă la unul din ei, la o bere.

Personal am aplaudat această lege anti fumat pentru că, deși sunt fumător, consider că fumatul este un obicei urât. De care mulți abuzau. Vorbesc de fumătorii nașpa. Ceea ce nu mă așteptam, iar acesta este un efect secundar al legii anti-fumat, este exact modul în care ea ne-a pus în evidență caracterele, indiferent că suntem fumători sau nefumătorii.