Despre hipstereală și despre un exercițiu de conștiință națională

de Moise Guran

Dacă nu ești împotriva unei chestii trendy nu ești cool. Dacă nu ești cool nu ești nici hipster. Dacă nu ești hipster atunci, de fapt azi nu ești trendy, că hipstereala tot o modă e. De unde rezultă că dacă nu ești anti-trendy nu ești trendy. N-are logică ce spun, nu? Asta pentru că fac parte dintr-o generație care n-a prins decât un trimestru de logică, din cauza unui an de constituție socialistă. Mă scuzați, dar noi ăștia care am prins acea Constituție, de dinainte de 89, am experimentat trollingul și hate-ingul, înainte să se inventeze acești termeni. Și acum să vorbim la modul serios despre chemarea guvernului Cioloș la o subscripție cetățenească pentru achiziția Cumențeniei lui Brâncuși.

cumintenia-pamantului-brancusi

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu știu ce e ăla trolling o să fac următoarea afirmație… Decât să dăm 11 milioane pe o scluptură de Brâncuși  mai bine mărim salariile bugetarilor… Evident, ăi din privat, enervați și așa destul de creșterea salariilor bugetarilor din ultima vreme, vor sări imediat și vor zice… Aloo! Mai bine să ia guvernul sculptura de Brâncuși.

Unii, mai interesanți în cap, au zis … da’ nu mai bine dă statul 11 milioane de euro artiștilor tineri decât să cumpere o statue, fie ea și Cumințenia pământului? Ba da, să-i dea ăstora trendy de fac blocurile gri cu graffiti că tot artiști sunt și ei. Să le dea statul bani de hașiș ca să aibă inspirație, că doar n-o să le vină ideile de pe facebook….

Ați ghicit, continuu să vă trolez!

Da n-ar fi mai bine să rămână banii ăștia la stat, ca să-i fure mai marii zile la primul proiect de asfaltare sătească? Sau să-i dăm mai bine la Biserică, fiindcă oricum religia este cea mai răspândită formă de manifestare culturală a poporului român și, în cele mai multe cazuri singura… De ce să risipim 11 milioane de euro pe bâzdâgăniile de acum un secol, ale unui Brâncuș care a și plecat din România ca să se facă Brancuzi în Franța? Păi patriot era ăla?

Recunoașteți, nu? Discuția ar fi putut continua în felul acesta la modul interminabil… câte capete, atâtea idei. Suma de 11 milioane de euro este atât de mică pentru statul român încât guvernul României putea să cumpere Cumințenia Pământului și gata. Aceasta este o decizie strategică, valoarea reală fiind de fapt de 20 de milioane de euro, iar reducerea prețului la jumătate fiind posibilă, o dată pentru că statul are drept de preempțiune și, a doua oară, pentru că, cel mai probabil actualii proprietari chiar își doresc ca opera lui Brâncuși să ajungă în Muzeul Național de Artă, în loc să ajungă într-o colecție privată.

Și deși statul putea să o cumpere și gata, premierul Cioloș a preferat să lanseze o subscripție publică pentru jumătate din această sumă. Adică să ne invite pe noi cetățenii să fim uniți într-o idee, în loc să ne divizăm în 20 de milioane de contradicții și idei individuale.

Deșteaptă treabă! În fond, n-ar trebui să fim uniți exact în proiectele naționale, în cele în care ar trebui să reverberăm într-o conștiință? Ei bine, da, din când în când această conștiință mai trebuie exersată, căutată, unsă și antrenată.

Pentru a strânge șase milioane de euro, fiecare dintre noi ar trebui să doneze câte un leu și 30 de bani. Este străvezie comparația cu proiectul leului cu care s-a făcut Ateneul pe vremea lui Carol I. Desigur, unii vor dona cinci lei, alții 500 de lei, dar n-am niciun dubiu că dacă banii nu se vor strânge iar acest exercițiu de resuscitare a patriotismului (și nu mi-e teamă de acest cuvânt) dă greș, dacă noi, locuitorii acestei țări vom eșua în a ne demonstra că putem face un gest cu fix un leu mai scump decât o auto-bătaie cu pumnul în piept, atunci, cum spuneam, guvernul Cioloș va plăti și gata. Căci la faza asta numai de bani nu e vorba.

Iar dacă totuși vom reuși să ne strângem cât mai mulți în acest gând și să cumpărăm în numele națiunii noastre Cumințenia Pământului a marelui Constantin Brâncuși, vom avea credeți-mă o altfel de satisfacție decât expunerea ei într-un muzeu. Vom ști că suntem aici, împreună. Ne vom respecta pe noi înșine mai mult.

Revin pe această temă în momentul în care guvernul va anunța un cont deschis pentru donații.