Să scape corupții nu e democrație! E, de fapt, o amnistie. E coșmarul democrației!

de Moise Guran

Încet, încet, începem să ne lămurim care-i treaba și cu beneficiarii deciziei CCR ce a bulversat DNA-ul și serviciile secrete. Înțeleg că avocații lui Voiculescu au făcut deja cerere de anulare a interceptărilor acestuia în dosarul cu RCS-ul privind șantajul. Nefericit moment! Adevărații beneficiari sunt alții, nu Voiculescu. I-a sugerat la interviurile Adevărul (interviul integral, 91 de minute, aici) Laura Codruța Kovesi, actualul procuror șef al DNA.

Dar haideți să o luăm pas cu pas, ca să înțelegem despre ce vorbim aici. Am tăiat pentru dumneavoastră din interviul lui Kovesi de la Adevărul LIVE câteva bucăți scurte. Întâi, haideți să înțelegem amploarea fenomenului retrocedărilor și ce a descoperit DNA-ul despre el. Această primă declarație are două minute.

Și totuși, de ce apar aceste dosare abia acum, după șase-șapte ani de la producerea faptelor? N-au fost suficient de grave faptele? Kovesi nu pare foarte hotărâtă să dea un răspuns foarte detaliat. Sau poate mi se pare mie. Această a doua tăietură din interviul de la Adevărul are 45 de secunde. Insist să o urmăriți.

Totuși,  Marinescu sesizează importanța acestei dezvăluiri, o corelează cu cazul bogaților israelieni dați în urmărire internațională zilele trecute, dar și cu chemarea în calitate de martor la DNA, azi, a fostului premier Emil Boc. Așa că insită. Iar Kovesi răspunde că povestea asta cu evreii dați în urmărire internațională la șase-șapte ani după ce au umflat niște sute de milioane de euro din România se explică prin faptul că pur și simplu DNA nu a lucrat la vremea respectivă dosarul. Această a treia bucată are 2 min și 40 sec, dar face toți banii.

Așadar acest dosar care putea face o legătură prin evreii ăștia între Năstase, Tăriceanu, Băsescu, ba chiar și Vasile Blaga, a fost închis pe vremea când șef la DNA era domnul Daniel Morar. Pentru că NU S-A LUCRAT. Kovesi mai lasă de înțeles că DNA-ul fusese sesizat la vremea respectivă, nu mi-e clar dacă de SRI sau de altcineva. În spațiul public s-a vehiculat informația că SRI a ținut dosite timp de șapte ani interceptările cu Remus Truică și Prințul Paul, în acest dosar cu israelienii.

Cei de la România Curată chiar au trimis SRI o întrebare privind sesizarea cu întârziere a DNA privind existența unor interceptări în acest uriaș caz de corupție, dar SRI a refuzat să răspundă. Erau doar zvonuri cum că DNA-ul lui Daniel Morar a primit de fapt încă de atunci probele, dar a închis cazul fără să îl cerceteze… că cine știe unde putea ajunge. Acum Kovesi confirmă oficial aceste zvonuri… dosarul nu a fost lucrat decât începând de anul trecut, în urma corelării cu un alt dosar de la ANRP, în care mai mulți politicieni deja au fost trimiși în judecată. 

Superb!

Ceea ce nu înțeleg este de ce doamna Kovesi nu a sesizat imediat inspecția judiciară a CSM. Poate s-a prins și domnia sa târziu că s-ar putea să existe o corelație între NUP-ul de acum cinci ani al DNA și decizia de acum o lună a Curții Constituționale privind interceptările. Nu îmi dau seama cât de importante sunt și ce dovedesc acele interceptări, dar știu sigur, este de bun simț să consideri că nu e în regulă ca actualul judecător constituțional Daniel Morar să ia o decizie ce anulează probe pe care fostul procuror șef al DNA Daniel Morar le-a ignorat, cu bună știință sau poate doar din neglijență. Oricum, o cercetare a Inspecției CSM la DNA care să lămurească aceste lucruri nu e nici acum tardivă. Ar trebui să se autosesizeze, după declarațiile lui Kovesi. Sunt prea grave. Iar dacă acest caz de corupție nu ține de siguranța națională, atunci eu chiar nu mai înțeleg nici ce e aia siguranță, nici națională.

12722408_10201678028068396_141652378_o

Îmi devin însă extrem de clare mobilurile pentru care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, dar și fostul președinte Traian Băsescu, au sărit la gâtul DNA în ultima vreme că nu respectă drepturile omului. Adică m-am prins despre ce om e vorba.

Deci nu, nu Voiculescu este principalul beneficiar al deciziei Curții Constituționale, chiar dacă acesta s-a grăbit să ceară anularea probelor din dosarul său. Voiculescu, Oprescu… aceștia pot fi doar beneficiari colaterali ai faptului că, pe Daniel Morar, Băsescu l-a trimis la Curtea Constituțională. Pe lângă șpăgile și furturile de la ANRP, nici varanul nu mai e varan… e șopârliță.

Iar misiunea domnului Morar la Curtea Constituțională este abia la început… Fără legătură cu această lovitură a madatelor tehnice anulate, domnul Morar va avea în curând pe masă soarta Elenei Udrea, a Alinei Bica și a tuturor baronilor PSD, PNL și PDL picați în ultimii ani.

Vă repet… aceasta nu este democrație… este coșmarul ei. 

PS Kovesi spune că 52% dintre dosarele DNA sunt fără interceptări, iar 25% sunt făcute cu sprijinul tehnic al SRI. Nu mă liniștește această statistică, din contră. Din 370 de dosare trimise în judecată anul trecut, sunt cu interceptări 177, iar sub semnul întrebării, că au fost făcute cu SRI, sunt 92 de dosare. Numai de anul trecut. Dar își așteaptă definitiva și dosare de acum doi-trei ani. Vedeți, pe mine chestia asta mă oftică. Și dacă era unul singur și mă ofticam. Sunt 92, plus altele care n-au ajuns în instanțe. Asta e amnistia penală de care vorbeam, iar nu interceptări, ordonanțe sau cine și cum va asculta pe cine de aici înainte. În timpul ăsta, diferiți stâlpi ai societății civile se întrec în orgolii penibile … care-i mai apărător de drepturi împotriva serviciilor. Aaa… a devenit SRI organ de cercetare penală…. la asta nu ne-am așteptat. Cine a mizat pe fudulia acestor stâlpi, ăla nu e prost, e un geniu. Și nu m-aș mira, la cum s-a jucat șarada, să fie chiar un geniu rămas la SRI din fosta Securitate. Numai ăia erau atât de capabili să facă astfel de inginerii sociale.

Deși bătută și cu banii luați, societatea civilă e fericită.