Ce-și mai poate da un parlamentar prin lege…

de Moise Guran

Parlamentarii noştri îşi dau ce vor ei prin lege… că ştiţi cum e… oameni în vârstă, au nevoie de pensii speciale, de joburi, de grade… Ultima lor trăsnaie mi-a amintit de bancul cu alegerile din China. Îl știți, nu? Pentru cei care nu-l știți… Obama se întâlneşte cu premierul Chinei şi îl chestionează despre starea democraţiei din ţara sa – „Do you have elections?” la care chinezul, puţin ruşinat… „yes, yes, I have election evely molning”. Numai pe asta nu şi-au dat-o prin lege parlamentarii noştri, că, în rest, şi le-au luat pe toate.

 

12810315_10201645699060191_501342420_oUltima ispravă în materie de drepturi, pensii şi imunităţi, îi aparţine progresistului (vorba vine) Haralambie Voichiţoiu, care, împreună cu mai mulţi fârtaţi de la pesede şi alde Tăriceanu, s-au gândit că dacă, după ce îşi termină mandatul, ar primi automat gradul profesional de înalt funcţionar public, ar avea şi ei săracii şansa să îşi găsească o slujbă… Că n-au toţi vârsta de pensie, ca să ia pensia aia specială și… na! există viață și după mandat.

Bine, alţi români trebuie să dea examene ca să obţină un astfel de grad de funcţionar public sau înalt funcţionar public, în vreme ce alţii dau examene ca să devină medici, sau magistraţi, sau aviatori… Adică chiar nu ştiu de ce s-au oprit parlamentarii la chestia asta cu funcţionarii publici? Doar pentru că funcţionarii au salarii mai mari decât medicii? Nu zău… chiar aş fi curios cum s-ar descurca domnul Voichiţoiu ăsta într-o sală de operaţie cu un bisturiu în mână… Sau doamna Cristiana Anghel… zău că are talente de magistrat… am putea să o punem prin lege direct la Curtea Supremă, că oricum expiră mandatul Liviei Stanciu… ce să ne mai încurcăm cu examene.

Dacă e lege, nu-i tocmeală… iar ei, parlamentarii, asta fac – legi… Sigur că, la modul pur teoretic, legile ţării nu pot încălca legile naturii, pe cele ale economiei sau ale bunului simţ.

Cum însă bunul simţ l-au încălcat, de exemplu, cu legea prin care şi-au acordat pensii speciale, iar legile economiei tocmai sunt pe cale să le încalce cu proiectul care-i scuteşte să mai ramburseze creditul pe cei care s-au fript în speculaţii imobiliare, mai ales dacă au rude în parlament… eu zic că e o chestiune de timp până când unui parlamentar mai în vârstă să-i căşune pe legile biologiei.

Că aşa-i și democratic – fiecare parlamentar, indiferent de vârstă, să aibă prin lege – „elections evely molning”.