Marta – tinerețe grea, bătrânețe pe facebook

de Moise Guran

Tocmai făcui un duș. Scuzați perfectu simplu dar el mă năpădește atunci când povestesc chestii foarte personale. Mă simțeam extrem de murdărit și a trebuit să mă spăl. Acu beau juma de pahar de riesling și trebuie să scriu urgent sentimentele recente, până nu se estompează. Știu că voi uita în câteva ore această experiență urâtă, o zvâcnire neverosimilă a curiozității bolnave de reporter băgăcios, scormonitor în rahat cum ne numea cândva un șef de producție haios, o latură a personalității mele pe care mi-am reprimat-o demult, într-un moment în care am decis că am văzut prea multă mizerie umană în calitate de reporter de investigații și m-am hotărât să învăț economie ca să pot profesa meseria de jurnalist într-un domeniu mai curat. Știu, e discutabilă decizia, dar eu atunci nu știam asta. Și oricum n-am scăpat niciodată cu adevărat de morbul ăsta al curiozității (sanki) profesionale. Dovada e textul de mai jos. Așa că hai să vă povestesc ce am petrecut în aproximativ două ore de investigație on-line, urmând un cont de facebook care nu anunța nimic. Redau cât mai exact gândurile mele, pe măsură ce am înaintat în această traumatizantă experiență.

Marta

Îmi atrage atenția poza. (Nu asta, alta. Nu pot să o dau pe cea reală) O doamnă în vârstă care seamănă cu mama. Dar care vorbește foarte, foarte urât.

Râiosul ăsta nu se lasă dus nici la pușcărie, nici la balamuc ! eu nu dau doi bani pe tine, spurcăciune !

Comentariu personal deasupra unei poze cu Băsescu nud, zugravăvit profesionist în photoshop ca iepuraș playboy. Poza era oricum dezgustătoare. De ce ar dori o femeie de vârsta mamei mele, deci probabil pensionară, să vorbească atât de urât pe facebook?

Dau click pe profil…

O cheamă Marta (nu o cheamă așa, mi-e jenă să spun cum o cheamă, deși profilul e public și probabil femeia își dorește publicitate). Nu mă urmărește, nu o urmăresc, nu suntem prieteni (send her a friend request? mă tentează o clipă…. nu, fuck off facebook!) Totuși are 3179 de prieteni (5 mutual) plus  followed by 579 people… aha! deci Marta e un adevărat guru pe facebook.

Scroll down să văd ce opinii mai are de e așa de urmărită…

Un gif animat cu un băiat care-l lovește în cap cu o lopată pe Băsescu, urmat de comentariul Martei…

Asa minte, asa cap ! ochiul mai bine ti-l crap !

Două like-uri, două share-uri…

Scroll down pe wall…

Un colaj vizual (ăsta nu e photoshop profi ci făcut de un amator, poate chiar de Marta, în paint) în care regăsesc pozele lui Cioloș, Iohannis și Băsescu una lângă alta…și doi bebluși. Textul de însoțire…

Ne-am luat cu vorbele si AM UITAT CA NE MOR COPIII DEGEABA !

Data? 28 februarie… Marta era deci dintre ăia care voiau să iasă în stradă să dea jos guvernul care ucide bebeluși.

Mă uit pe la commenturi… Zice unul

aha ! chioru’ a ucis copiii ? grin emoticon :)))) ma gandeam eu,poate din plictiseala ceva …, Demisia! comentează altul.

Apoi un troll

pai daca voiculescu tau fura de unde bani ptr bebelushi?

Dar ce treaba ai tu, Marta cu Voiculescu?

Înapoi pe wall. Scroll down…

Găsesc o poză cu minerii, când veneau spre București, amenințând cu ciomegele. Peste ei cineva a suprapus textul:
ANAF BASIST LA PUSCARIE
Și asta e făcută tot în paint… Marta, ce-ți mai place să te joci cu pozele… Apoi o caricatură profesionistă cu două variante de Cioloș cu antenă pe care scrie R2D2, teleghidat o dată de Băsescu, apoi de Iohannis.

Scroll down…. Marta pare a avea ceva și cu DNA-ul, poze cu Kovesi la tot pasul. Comenteriul:

Toate organili si serviciile lupta in contra poporului roman !! Pe fata, pe dos si… pe laterala ! Basescule, scarba lata, nu uita : ” FIE ROATA CHIAR PATRATA, TOT SE-NTOARCE EA ODATA !”

Nici mie nu-mi place Băsescu, dar ce are Marta cu Băsescu? O fi aflat că nu mai e președinte de un an și ceva? În fond, lui Băsescu îi folosesc chestiile astea, căci fără dușmani Băsescu n-a existat niciodată ca om politic.

În fine ajung și la chestiile explicite de susținere ale Antenei 3, ceea ce bănuiam deja, că retorica e aceeași… reacția Martei la evacuarea ANAF fiind

UN INTREG POM MAFIOT … si DNA, CCR, CSM … SRI, SPP, STS … intr-un cuvant toati cei care VOR COLIVA ROMANILOR !! nu au miscat mare lucru: un pic pe la ” bulau” …iar AVEREA FURATA sta nerecuperata …dar ” se cere ” SA NI SE INCHIDA GURA !! STOP, nesimtitilor … avem voie si macar trebuie sa inteleget … asa e DREPT … SA AVEM DREPTUL SA VA INJURAM CAND FACETI NEDREPTATI …

Scroll down, mai departe pe wallul Martei…

Ciudat lucru, unele texte sunt dublate de mesaje în engleză? Cu cine vorbești tu Marta în engleză?

You who cancel our right to be informed on time, fair and in a Romanian style, with warmth and interest in the country and its people … it is a CRIME !! We hate you from all heart and wish you to crack well! as ceausescu did !!

O fi tradus cu google? Ia să încerc și eu pe google!

Dap! E traducere mot-a-mot, nu e o traducere a unui vorbitor de engleză care sigur prin CRIME n-a vrut să zică crimă…

Dar cine ești tu Marta? Profilul nu mă lasă să aflu decât că ești din… mai bine nu spun de unde… să zicem din Focșani, dar nu e de acolo, e dintr-un orășel similar ca mărime cu Focșaniul. Ask google… Marta, numele de famile, Focșani… Oups!

La asta nu mă așteptam… Mă duce pe un site matrimonial. Cu poză. E aceeași poză de pe facebook, deci e chiar Marta de pe facebook. Are contact, are tot. Aș putea să trimit un reporter să o intervieveze pe Marta… fuck, no! Nimeni, nu merită să fie atât de expus, nici chiar Marta.

Ocupația? Profesoară de engleză! Ce?! Marta e dascăl! Niște copii se întâlnesc zilnic cu ea. Vârsta? 65 de ani. Poate s-a pensionat, totuși.

Înapoi la google… Marta, numele de familie, Focșani, profesoară de engleză.

Mă duce pe OLX. Acum am și numărul de telefon. Marta dă meditații particulare. Ok, engleza se caută…

Înapoi pe google, Marta numele de familie Focșani profesoară de engleză la școala

Google știe tot…

Aterizez pe site-ul unui ziar local din 2001 la rubrica de scrisori de la cititori.

Marta e singură. A rămas cu trei copii, imediat după Revoluție. Soțul a divorțat. E profesoară, într-adevăr (era în 2001) la o școală din Focșani (încă o dată precizez, orașul real NU este Focșani). Copiii sunt studenți (erau în 2001) iar Marta nu are cu ce să le plătească chiria la cămin. Marta își spune în detaliu povestea vieții. A stat cu toți trei într-un loc insalubru cu chirie, că a scos-o bărbatul din casă cu tot cu copii. Martei nu-i ajunge leafa de profesor, așa că roagă ziarul local să o ajute cu bani. Iar ziarul o ajută.

Îmi imaginez momentul dramatic al tăierii lefurilor din 2010 și înțeleg furia Martei pentru Băsescu, frustrarea ei când nu a reușit să-l dea jos la referendumul din 2012, capcana timpului în care a rămas blocată, simpatia evidentă pentru PSD, pentru Antena 3 și Voiculescu, judecând fie doar și după furia violentă cu care îi înjură pe toți ceilalți…. Marta pare genul de om în vârstă, dus orbește de ură, ca de căpăstru, la vot, pe facebook… hop! hop! stop! Dacă e pe facebook toată ziulica probabil că Marta are internet, deci poate nu mai este așa de săracă cum era în 2001… poate meditează totuși pe cineva la engleză. Sau poate doar fură wi-fi de la vecini. Sau poate nu-l fură, îl primește gratis. Mă sperii din nou la gândul că Marta a fost totuși dascăl în România, deci niște sute sau mii de copii au făcut engleza cu ea.

Pentru Dumnezeu, și-a irosit viața în ură și probabil și-a revărsat mizeria sufletească și asupra altora. Dacă la 65 de ani are poza pe siteuri matrimoniale, probabil că de la 50 de ani câți avea în 2001 și până azi nu și-a mai găsit pe nimeni. Deși, e clar, la 50 mai avea o șansă. Poate ura ei (ok, izvorâtă din suferință și frustrare, dar tot ură) i-a izgonit pe toți cei din jurul ei. Simt compasine pentru Marta și încep să o simptizez condescendent (să-mi fie rușine! chiar îmi este…) dar e atâta mizerie în tot ceea ce face acum ca pensionar, sau ce o fi ea la 65 de ani… Fiecare postare, fiecare comentariu este încărcat de o ură violentă, bădărană, agramată…

Înapoi pe facebook, page down de data asta, nu scroll down… cât poate facebookul de mult…

Martei îi place Roxette, Led Zeppelin, vrea România Mare, declară că i-a citit pe Paler, pe Hugo și pe Marin Preda (fuck! cât de multe avem în comun) urăște ungurii, urăște Europa, dar îi iubește pe daci, iubește remediile naturiste împotriva îmbătrânirii și, până la tragedia din Colectiv, pare că l-a iubit și pe Ponta, în felul ei. Apoi n-a mai rămas decât cu ura.

Marta este un om real de 65 de ani din România, care știe să pornească un computer, înjură pe facebook ca la ușa cortului, dar nu are nici cel mai mic habar câte urme lasă pe internet și cât de ușor pot fi aflate atâtea informații despre ea. Dacă aș fi vrăjitoare m-aș umple de bani cu de-ai ca Marta. 

Cum dracu mi s-o fi părut că seamănă cu mama?

De ce am pierdut două ore intrând în viața ei? De ce aveam nevoie să știu asta despre Marta? Câți or fi ca ea? Mii? Milioane? Și ce putem face pentru ei? Ce pot eu face pentru ei? Dar vreau să fac ceva pentru ei? Tu vrei?

Dau click pe câțiva prieteni ai Martei. Sunt tot pensionari, cei mai mulți dintre ei, alții se ascund după poze de profil cu vedete, deci pot fi orice. Ah! 5 mutuals! Unfriend, mutuals! Nu vreau să îmi sharuiți vreoată mizeria Martei. Dar oare n-ar fi totuși mai bine să îi trimit un friend request Martei, să intru în vorbă cu ea, să încerc să o scot din capcana în care se otrăvește singură? Poate, dacă ne împrietenim va afla și altfel de lucruri. Marta vorbește cu peste 3600 de urmăritori pe facebook, e o vedetă a internetului, în felul ei. Așteaptă pensia pe 25 ale lunii, mai postează ceva pe facebook, apoi își verifică contul de pe rețeaua de matrimoniale, mai privește la tv, mai postează o mizerie obscenă pe facebook… Mai bine s-ar întâlni între ei, în grupuri de câte doi-trei-cinci, decât să-și sharuiasca ura… Mii de oameni!

Copiii ei sunt de vârsta mea… Or ști ce face mama lor, profa de engleză, care i-a crescut atât de greu? I-aș putea căuta în lista de prieteni… Nu mai am răbdare… Sigur copiii ei știu, profilul e atât de public încât mă tem să nu o recunoască în această descriere a mea, deși am folosit nume și locații schimbate…

Fuck! Mă duc să mă spăl că nu mai pot! Adio Marta! No friend request!

 

PS Probabil nu voi publica asta niciodată. Iar m-ar face Tolontan fascist.

PPS Poate acest text îmi va folosi dacă voi scrie vreodată o carte despre vremurile astea infecte. Sigur nu pe blog.

PPPS O dau pe blog. Nu știu de ce am decis să o dau pe blog. Colegii m-au sfătuit să nu o public. E genul de text care îți trezește sentimente nașpa. Ca la filmul Aferim. Te simți vinovat, dar nu poți face nimic, pleci apoi înjurând fără adresă preferând să îți spui că ai pierdut timpul. E și greu de citit textul și n-are nici final. Dar chiar nu știu cum s-ar putea finaliza această poveste a Martei. N-am soluții. Poate peste timp, totuși, un astfel de text nu ar mai avea nicio utilitate. Salvasem câteva poze dar am decis să îl dau fără poze! Lesne de înțeles de ce… Poza aia de sus e cumparata de pe net și îmbunătățită de Vasile, nu are legatura cu Marta. Cu excepția acestui ultim ps și a unor adăugiri, textul așteaptă de câteva zile să fie publicat.