Țară defectă – Curtea Constituțională îngroapă Justiția. Aliluia!
de Moise Guran
Domnul Cristian Tudor Popescu a remarcat faptul că DNA-ul este principala forţă de modernizare a României. Mi-a plăcut să simt speranţă la un om care, acum doi ani, ne spunea că Simona Halep este o iluzie de schimbare a României, căci Simona nu poate face autostrăzi şi nici nu poate reduce corupţia din România. L-am contrazis acum doi ani, dar, din păcate, domnul Popescu avea dreptate atunci, iar nu acum, când a devenit optimist. Nici Halep, nici Kovesi nu sunt mai mult decât iluzii de schimbare. Țara noastră e defectă, chiar dacă, din când în când, mai apar astfel de Ecaterine Teodoroiu, Vlazi Țepeşi sau Mihai Viteji.
De vreo două zile, e mare fierbere prin poliţii, parchete, dar şi prin unele servicii secrete, de când umblă un zvon puternic, dar încă neconfirmat oficial, că în interiorul Curţii Constituţionale şi-au dat mâna Mona Pivniceru şi Daniel Moraru, pentru a face inutilizabile în justiţie toate, dar absolut toate probele strânse de SRI.
Ciudată alăturare, nu? Fostul şef al DNA, Daniel Moraru, un om foarte susţinut la un moment dat de Traian Băsescu, ce l-a şi trimis la Curtea Constituţională, iar Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, cu susţinerea lui Victor Ponta, dar un fost magistrat care s-a şi remarcat prin critici dure la adresa fostului preşedinte… Ce pot avea aceştia doi în comun? Evident, tot pe Traian Băsescu.
Încă nu avem confirmarea certă a motivării deciziei CCR, aceasta va veni probabil săptămâna viitoare. Am văzut că şefa DNA, Codruţa Kovesi, s-a şi abţinut să comenteze foarte multe, preferând să spună că, într-o astfel de situaţie, DNA îşi va întări propriul serviciu tehnic. Kovesi nu a spus însă nimic despre probele strânse până acum în dosare ce nu au o sentinţă definitivă, dar, dacă zvonurile se confirmă, atunci nici interceptările telefonice, nici filajele,
dar nici interceptările ambientale ce au fost făcute pe un microfon al SRI nu vor mai putea fi folosite ca probă.
Nu avem de unde şti exact în ce dosare DNA a colaborat cu SRI, dar fie doar şi ţinând cont de avalanşa de declaraţii ale Elenei Udrea şi ale lui Traian Băsescu împotriva Serviciilor, parcă îmi vine să cred că beneficiarii principali ai acestei decizii a Curţii Constituţionale vor fi exact apropiaţii acestuia, poate şi unii dintre apropiaţii fostului premier Victor Ponta. Să nu speculăm, să aşteptăm decizia, în ciuda reflexului meu de a întreba cui foloseşte, atunci când nu înţeleg de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă!
Până atunci să vă spun însă că nu e vorba numai de corupţi sau de politicieni aici, ci şi de toată mafia financiară şi economică. Ba chiar nici Armata sau Serviciul de Informaţii Externe nu mai pot face interceptări şi să vă explic de ce.
În calitatea sa de unică autoritate de interceptare, SRI a primit, prin decizie a CSAT, acces la serverele de comunicaţii fixe şi mobile şi a dezvoltat, cu costuri de milioane de euro, softuri de criptare, ce securizează eventuale interceptări la nivel naţional. Altfel spus, SRI este singurul legat la Vodafone, Orange, RCS, Telekom. Atunci când SRI interceptează o convorbire telefonică, operatorii văd că se face o interceptare, dar nu ştiu exact ce numere sunt interceptate. Firesc! Sunt chestiuni secrete.
Până acum, şi DNA, şi DIICOT, şi DIPI, SIE, poliţia sau serviciile secrete ale armatei, dacă obţineau un mandat de interceptare, puteau cere în baza lui o interceptare prin serverul SRI, cel care face criptarea respectivă şi dă ţeavă mai departe organului penal sau de informaţii care urmăreşte un corupt, un terorist, un spion, un criminal sau doar un evazionist. Procedura este aceeaşi şi a fost limitată astfel pentru că ar fi costat mult mai mult ca toate parchetele, poliţiile şi serviciile din ţară să-şi cumpere sau să-şi dezvolte propriile capacităţi de interceptare. Iar la SRI, dezvoltarea softurilor in-house, că era prea riscant să le cumpere de la altcineva, chiar şi de la aliaţii noştri americani, a durat ani de zile.
Și oricum, într-un astfel de haos, era mult mai posibilă interceptarea ilegală şi abuzivă a unor convorbiri.
Acum, după decizia Curţii Constituţionale, SRI devine pur şi simplu inutil pentru Justiţie, căci indiferent ce află SRI, nu mai poate fi adus ca probă judecătorilor. Pentru a reface capacitatea tehnică a justiţiei de a lupta la fel ca până acum cu infractorii, dar fără ajutorul SRI, costurile statului român vor fi de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro şi oricum va dura ani de zile. Deci schema va arăta cam așa, dar fiecare dintre organe va trebui să își tragă propria țeavă la fiecare dintre companiile de comunicații.
Aud că ministrul Justiţiei a propus-o pe doamna Kovesi pentru un nou mandat la DNA. Ok. Pentru că decizia Curţii Constituţionale tocmai a şters cu buretele mare parte din munca procurorilor şi poliţiştilor din ultimii doi-trei ani, exact din aceşti ani în care începuse până şi pesimistul domn Tudor Popescu să aibă impresia că s-a schimbat ceva în România. Eu mă lăsasem păcălit mai demult.
PS Nu există nicio instanță juridică, politică sau administrativă care să poată schimba decizia Curții Constituționale.