Grijulii cu ascultarea telefoanelor dar liber prin conturile bancare…

de Moise Guran

Recenta decizie a Curții Constituționale, prin care este declarat neconstituțional un articol neclar din Codul de Procedură penală, a stârnit numeroase valuri în societate pentru că respectiva decizie, au interpretat unii, nu numai că nu mai permite interceptarea telefoanelor în cazuri de corupție de către SRI, obligând DNA-ul să lucreze doar cu poliția, dar deschide chiar calea revizuirii unor sentințe în dosarele de corupție bazate pe probe constând în interceptări ale SRI, predate procurorilor DNA.

sri

În esență, mie nu mi se pare atât de gravă decizia Curții Constituționale, căci aceasta nu spune că SRI-ul ar trebui să se ocupe doar de spioni și de teroriști. Nu este Curtea Constituțională cea care trebuie să stabilească cu ce se ocupă SRI-ul, dar sunt de acord că aceasta este cea care trebuie să limiteze acțiunea serviciilor secret în general, dacă legile acestora sunt abuzive.

Prioritățile și direcțiile de acțiune ale SRI și pe cele ale serviciilor secrete le stabilește Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar, dacă sunteți curioși, pe site-ul Președinției României găsiți Strategia de Apărare. La capitolul dedicat dimensiunii de informații, contrainformații și securitate, aceasta stabilește pe poziția a doua, imediat după apărarea Constituției, exact identificarea și semnalarea actelor de corupție, care da, sunt de acord, ne vulnerabilizează ca țară. Punând însă una lângă alta decizia CCR și Strategia de Securitate, rezultă că DNA nu poate cere SRI să intercepteze corupți, dar SRI poate sesiza DNA dacă i-a interceptat. Ceea ce, în esență, reprezintă o tâmpenie, mai ales dacă, de exemplu, DNA este obligat să lucreze cu serviciul secret al Politiei, iar un ministru politruc, gen Oprea, vrea să fie informat în legătură cu toate mandatele de interceptare pe care le face DIPI.

Înțeleg de la colegi mai avizați decât mine în acest domeniu că DNA se mai descurcă și singur când vine vorba de interceptări în București, dar e mai greu și preferă să apeleze la SRI atunci când sunt de făcut acțiuni în restul țării, dotarea și personalul DNA fiind limitate și mai mult la nivel central.

Așa o fi, dar haideți să vă spun una mai din domeniul meu, asupra căreia n-a avut nimeni interes să sesizeze Curtea Constituțională și nici onorații judecători nu s-au prea omorât cu cititul noului Cod de Procedură Fiscală, ce dă posibilitatea Fiscului să intre, fără mandat, prin conturile bancare ale oricui.

Sesizați aberația… dacă DNA-ul sau DIICOT-ul sau poliția vrea să vadă conturile unui cetățean îi trebuie mandat, adică un magistrat trebuie să stabilească faptul că sunt suspiciuni temeinice care să justifice încălcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv al celui de proprietate, dar dacă un funcționar de la Fisc vrea, poate vedea conturile bancare ale oricui, dar și istoricul și rulajele acestora. Bănuiala mea este că această lege le convine atât de tare celor din SRI, care da, probabil că au oameni infiltrați sau detașați la ANAF, încât nu s-a mai gândit nimeni că, de exemplu, un afacerist cu intrare la o direcție județeană a Finanțelor Publice poate afla, cu o șpăguță modică, ce are prin conturi partenerul sau concurentul său. Ceea ce e monstruos și profund nedemocratic! Nici măcar la americani temutul și chiar abuzivul IRS nu poate intra prin conturi fără un mandat de la un magistrat. Chiar dacă, statistic, în plasa DNA au căzut mai mulți judecători decât ofițeri SRI, cu tot respectul pentru ofițerii SRI, eu prefer ca atât interceptările, cât și verificările de conturi pe care le fac, să le facă în baza unui mandat de la un judecător de drepturi și libertăți.

Probabil că celor din serviciile secrete le este mai comod așa decât să ceară mandat, dar… vă dați seama unde am ajuns? DNA-ul nu poate cere SRI să intercepteze, dar SRI poate intercepta, însă va sesiza DNA-ul doar dacă vrea. De exemplu în cazul Andronic-Truică SRI a dat probele (interceptările) către DNA după șapte ani. De ce asta? Nimeni nu știe. Pe de altă parte, și SRI-ul, dar și tot felul de politruci sau afaceriști, au acces la conturi (prin intermediul ANAF), fără să mai întrebe un procuror sau un judecător… Ce e în neregulă cu țara asta!? Curtea Constituțională! Domnul Zegrean, domnul Daniel Morar… dumneavoastră sesizați unde naibii am ajuns?

Încercând să văd un tablou mai de ansamblu, nu pot decât să suspectez că cei care fac astfel de legi, ori proaste, ori neclare, nu sunt chiar idioți dezinteresați. Așa cum vă spuneam cu altă ocazie, în acest an și pesediștii, dar și peneliștii își imaginează cum va fi la anul când vor câștiga alegerile și vor ajunge la putere. Îi încurcă ca naiba DNA-ul ăsta, la pesediști sentimentele sunt destul de clare, dar îi încurcă și pe peneliști, chiar dacă acum au conducerea SRI. Ce sens are să mai câștigi alegerile dacă stau ăștia cu ochii pe tine, ca să nu furi banii statului… Greu cu democrația, frate!