Cioloș tocmai a lansat un nou partid – partidul Antenelor

de Moise Guran

Stau departe de campaniile de marketing politic și economic, indiferent cât de deștepte, cât de plătite sau cât de cinice ar fi ele. Pe acest site publicitatea este marcată cu (P) în titlu, iar publicitatea politică legală este refuzată. Consider totuși că este de datoria mea, de profesionist în informare publică, să îmi spun punctul de vedere atunci când mi se pare că publicul este manipulat într-o direcție sau în alta, când observ un tipar care se repetă, când instituții ale statului chiar sunt prinse și jucate într-o carte malversativă ce folosește unui scop ce poate fi antisocial. Cred că Senatul României și instituția Primului-ministru tocmai au picat într-o astfel de capcană, participând la lansarea unui nou partid.

antena 3

Atunci când CNA-ul a retras prima dată licența postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu era încă departe ideea unui partid politic, deși, poate personal, se gândise la asta. Mai târziu, reînființată doar pentru a susține (pe față și încălcând toate legile existente) Partidul Poporului, OTV a reprezentat un instrument rudimentar dar eficient de marketing politic, Dan Diaconescu reușind să controleze un neverosimil 14% din Parlament după alegerile din 2012.

Victimizarea licențelor retrase și a opresiunilor statului a funcționat cu scârț dar a funcționat, mai ales dublată de popularitatea vedetei tv, de populismul împins până la delir și, mai ales, de naivitatea și lipsa de exercițiu democratic a electoratului. Aplicați acest tipar pe actuala evacuare a antenelor…

Peste timp, instrumentele s-au mai complicat, lumea s-a mai deșteptat, ceea ce nu înseamnă că un astfel de mecanism nu mai poate fi pus în operă, bineînțeles de o minte ceva mai complicată decât cea a lui Dan Diaconescu. Victor Ponta are o astfel de minte, Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului de asemenea, Dan Voiculescu (ce speră să iasă anul viitor din pușcărie) are o astfel de minte și, vă asigur și Mihai Gâdea, Mircea Badea sau alte vedete ale Antenelor pot fi parte a unui astfel de plan. Sau nu.  

Sunt convins totuși că nu sunt mulți cei care ar putea avea cunoștiință de el, la fel cum nu o suspectez pe Cristiana Anghel sau pe foarte mulți dintre colegii senatori ai domniei sale de atâta inteligență. Dar s-ar putea ca domnul Tăriceanu să fie totuși parte din acest plan, de lansare a unui nou partid printr-un conflict născut dintr-un pseudo-abuz.

Cheia victimizării Antenelor nu stă în amânarea evacuării, asumată public de către Victor Ponta, ci în decizia luată cu bagajele strânse, săptămâna trecută, de către fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu. Doar nu credeți că acesta era un dușman al lui Voiculescu, nu? De ce acum? De ce nu s-a mai abținut o zi Diaconu, dacă aproape un an și jumătate a făcut-o? De n-a făcut-o imediat după plecare lui Ponta de la guvern, acum trei luni?

Probabil lucrurile s-ar fi întâmplat oricum în perioada următoare, dar schimbarea lui Diaconu a precipitat lucrurile. Odată dat ordinul, care este legal, noul șef al Fiscului ar fi comis un abuz să îl anuleze. Oprirea curentului (singurul lucru ce se poate întâmpla peste două zile) ar face așadar un serviciu Antenelor. Oricum au back-up, au studiouri în afara clădirilor respective ce vor prelua emisia, până la operaționalizarea planului de mutare. Totul e un circ calculat, menit să justifice o reacție de tip politic, ce poate fi intrarea în luptă electorală a unora dintre vedetele Antenelor, prin preluarea unui partid existent sau crearea altuia nou.

Imaginați-vă cât de mișto se vor plia pe această manevră exact sloganurile de schimbare a clasei politice, transformând indignarea din toamnă într-o reacțiune de fapt, în manipularea deșteaptă a unui lord sith aflat în pușcărie către puterile unui împărat..

Sigur, ceea ce vă spun este doar o teorie, nu am informații concrete privind un astfel de plan și nici nu știu exact până unde va merge el, sau dacă presupune, de exemplu, variante de debarcare a guvernului Cioloș (așa cum debarcarea lui Ungureanu în 2012 a fost parte a planului ce urcat la slăvi USL în alegerile din toamnă). Nici nu contest dreptul unui jurnalist sau a mai multora de a candida, deși nu îmi place atunci când văd vedete tv trecând de pe sticlă direct în campania electorală. E dreptul lor, constituțional, la fel cum e dreptul fiecăruia dintre noi să fie atât de deștept cât poate. Poți cel mult ignora astfel de manevre, presupunând că le-ai priceput.

Ceea ce nu îmi place este capcana în care au căzut senatorii, aproape toți senatorii, dar și premierul Dacian Cioloș, transformând acest plan de marketing politic într-o adevărată dezbaterea națională. Campania electorală tocmai a început și a început printr-o manevră a naibii de perversă.